Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Dette kaller vi tissen

Hva sier du til ditt barn?

VANSKELIG TEMA: Mange foreldre synes det er lettere å forholde seg til at små gutter tar på tissen sin enn jenter. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
VANSKELIG TEMA: Mange foreldre synes det er lettere å forholde seg til at små gutter tar på tissen sin enn jenter. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Hva man kaller barns kjønnsorganer er svært ulikt, og på forumet vårt er det mange ulike meninger om hva som er mest passende.

- Vi sier tiss om jentene og tissefant om guttene, sier en.

- Guttene sier tissetassen om sin egen lille fant, og da ble det tissetassa da vi fikk en jente, skriver en annen.

Tissehøne og tissefant er andre eksempler fra forumet.

Tiss er vanligst Likevel er det "tiss" som er det mest vanlige blant våre brukere for både jenter og gutter. Det er også det som er smartest å bruke, ifølge Siv Gamnes, spesialist i seksuell rådgivning og daglig leder ved Sex og samfunn, senter for ung seksualitet.

Hvilket navn synes du er best å bruke? Delta i debatten her.

- Det finnes mange "koselige " og positive navn for guttetisser, men det gjør det ikke for jenter. Mange sier snoppen, men det finnes ingen omskrivning som snoppa. Tiss er ok fordi det er et nøytralt ord, og fokuserer på den funksjonen som barn kan forholde seg konkret til, nemlig at de skal tisse, sier hun.

300 kallenavn Sexolog Margrethe Wielde Aasland ved Institutt for klinisk sexologi og terapi tror det finnes like mange navn på det kvinnelige kjønnsorganet som det mannlige. Hittil har hun funnet 150 navn på hvert kjønn.

- For barn er det nok vanligere å bruke mange navn på guttetisser. Men det finnes mange rare og lokale varianter for begge kjønn, sier hun.

Snakker mer om guttetisser På mange måter sier navnene mye om hvordan vi forholder oss ulikt til små jenter og gutter når det gjelder dette temaet, tror Siv Gamnes.

- Små gutter tar seg ofte på tissen fra de er veldige små. Den er lett å få tak i og lett å se på en helt annen måte enn jenters kjønnsorgan. Derfor tror jeg nok også at foreldre snakker mer og åpnere om guttetissen. Det er mye mer "akseptert" at gutter holder og drar i og utforsker tissen sin. Hadde jenter hatt den samme biologiske muligheten til å bli kjent med sitt eget kjønnsorgan som gutter har, ville mange kvinner hatt et mer naturlig og avslappet forhold til sin egen seksualitet, tror Siv Gamnes.

Onanerer i magen Forskning viser at guttefostre har erigerte peniser og at jentefostre tar på sitt eget kjønnsorgan når de ligger i mors mage .

- Man antar at de føler vellyst, men det er naturlig nok vanskelig å bevise, sier Siv Gamnes.

I fosterlivet og når barn er små er dette selvfølgelig impulsive handlinger, men likevel kan selv helt små babyer vise tegn på at dette er godt.

- Man har eksempler på at små babyer faktisk masturberer, sier Siv Gamnes.

Vanskeligere med jenter Hun tror mange foreldre synes det er vanskelig å akseptere barn som seksuelle vesener og det å snakke med dem om seksualitet.

- Det viktigste er å gi aksept og ikke komme med negative kommentarer. Uten å ha forsket på dette, har jeg en følelse av at mange foreldre synes det er vanskeligere å forholde seg til at jenter tar på sitt eget kjønnsorgan. Jeg tror foreldre er kjappere til å fjerne hendene til jentebaby som ligger og tar seg på tissen på stellebordet . Hvorfor det er slik er vanskelig å vite, men jeg tror mange tenker at dette er noe mer lukket, diffust og seksuelt, sier Siv Gamnes

- Det henger vel også kanskje noe igjen i vår kultur om at jenter er mindre seksuelle vesener, sier Margrethe Wiede Aasland

Hun forteller om et forsøk der foreldre på helsestasjonen ble bedt om å ta av bleia på barna. Når guttene tok på tissen sin, sa foreldrene begeistert: Åh, så fin tiss! Når jenter gjorde det samme var foreldrene raskere til å si ; Nå, skal mamma eller pappa vaske deg så du blir fin og ren!.

Sett grenser for barna Begge ekspertene tror foreldre i dag er ganske bevisste på å ikke gi barna sine skamfølelse eller negative følelser omkring seksualitet og kropp. Men når små gutter i 3-5-årsalderen proklamerer gledelig at tissen deres er blitt stor eller stiv. Hva gjør man da som foreldre?

- Jeg tror man skal si at det er flott, og bekrefte gleden de har. Men man kan også benytte anledningen til å lære dem litt om grenser både for dem selv for andre. De skal bli sosialisert til at dette er noe de gjør for seg selv, og ikke i sofaen med besteforeldre, sier Siv Gamnes.

Les også:

Bra og billige kalendergaver

Barnerommet jenter drømmer om

Dette ullundertøyet er best i test

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.