Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Pluss

Mer
Min side Logg ut
Du leser nå Dagbladet Pluss

En av landets fremste forskere på IBS:

- Dette kan behandle Irritabel tarm-syndrom

- IBS ser ut til å være den nye folkesykdommen, sier lege og forsker, Arnold Berstad. Dette er hans beste råd for å behandle sykdommen.

IRRITABEL TARM: Så mange som 10-20% av befolkningen sliter med en irritabel tarm som kan komme til uttrykk i blant annet luftplager, forstoppelse, diaré og både hyppigere og sjeldnere toalettbesøk. Han mener plagene forårsakes av sopp i tarmene. Foto: NTB Scanpix/ Shutterstock
IRRITABEL TARM: Så mange som 10-20% av befolkningen sliter med en irritabel tarm som kan komme til uttrykk i blant annet luftplager, forstoppelse, diaré og både hyppigere og sjeldnere toalettbesøk. Han mener plagene forårsakes av sopp i tarmene. Foto: NTB Scanpix/ Shutterstock Vis mer

- Du kan ikke leve med dette i årevis uten at det setter psykiske spor. «Du blir jo ikke glad av dette», sier alltid pasientene til meg. I tillegg er det klart det er fryktelig sårende og belastende for pasienten å føle seg tilsidesatt av helsevesenet. Til slutt gir de opp å få hjelp.

Ordene stammer fra lege og forsker Arnold Berstad (78), en av landets fremste forskere på bakteriefloraen i tarmen. Han har i mer enn 50 år forsket på magesekken, tarmene, bakterier, sopp og avføring. De siste 20 åra har han viet til tarmsykdommen IBS, fibromyalgi og kronisk fatigue/ME.

- Ny folkesykdom

Det anslås at 10-20% av befolkningen har IBS, men likevel er den utbredte diagnosen svært omdiskutert. I en søken på sykdommens årsak, har mange hevdet at den hovedsakelig eller delvis forårsakes av psyken. Det har resultert i et sårende og belastende stigma for pasientene, og har skapt en forlokkende pasientgruppe for alternativ medisin og kostbare privatklinikker, mener Berstad.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

1 UKE

PRØV PLUSS

1 kr

(Fornyes automatisk til 55,-/uke)

KJØP 1 UKE

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 UKE 1 kr Fornyes automatisk til 55,-/uke

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (55,-/uke) etter tilbudsperioden. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 MÅNED

99 kr

(Fornyes automatisk til 99,-/måned)

KJØP 1 MÅNED

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 MÅNED 99 kr Fornyes automatisk til 99,-/måned

*Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (99,-/måned) når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

1 ÅR

LES LENGRE - BETAL MINDRE

795 kr

(Fornyes automatisk til 795,-/år)

KJØP 1 ÅR

KJØP NÅ
Du har valgt:

Dagbladet Pluss

1 ÅR 795 kr Fornyes automatisk til 795,-/år

Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris (795,-/år) etter tilbudsperioden når perioden utløper. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper. Fremtidige betalinger trekkes fra ditt registrerte betalingskort.

Alle abonnement fornyes automatisk til ordinær pris. Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

VELKOMMEN TIL

Dagbladet Pluss

Takk for at du har kjøpt tilgang på Dagbladet Pluss
For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement
anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Du har allerede et gyldig abonnement.

For å se alt du har tilgang til med ditt abonnement, anbefaler vi at du tar en titt på denne velkomstsiden


Kjøpet ble avbrutt

Du valgte å kansellere kjøpet. Din konto ble ikke belastet. Vil du prøve igjen?