Dette kan du gjøre hvis barnet blir mobbet på nett

Slik hjelper du mobbeofrene best.

GJØR VONDT: Alt for mange norske barn sliter med digital mobbing, og flere vegrer seg for å fortelle det til foreldrene. Foto: Istockphoto
GJØR VONDT: Alt for mange norske barn sliter med digital mobbing, og flere vegrer seg for å fortelle det til foreldrene. Foto: IstockphotoVis mer

- I de alvorligste tilfellene har familien flyttet og endret sin indentitet, fordi barnet er blitt mobbet, forteller kommunikasjonssjef og påtroppende leder for barnevakten.no, Merethe Clausen Moe.

Selv om dette er en drastisk konsekvens, er det viktig at barna er klar over hvilke følger digital mobbing faktisk kan få.

Kunnskap er makt Merethe Clausen Moe mener det er ektremt viktig å ta denne problematikken alvorlig. Barnevakten.no møter over 15 000 foreldre årlig gjennom sine foredrag om digital mobbing, og Merethe mener det ligger mye verdifull makt i kunnskap.

- Barna begynner tidligere på den digitale arenaen nå enn for kun få år tilbake. De blir en del av nettsamfunn som for eksempel Facebook mye tidligere enn anbefalt - gjerne helt ned i 10-11 års alderen, sier hun.

Mer enn 45.000 barn og unge mellom ni og 16 år opplever mobbing og sjikane via nettet og mobiltelefonen. Det viser en undersøkelse gjennomført av Norstat på oppdrag fra Telenor.

Opplyst, men ikke overvåket Barnevakten vil at barn og unge skal kunne bruke mediene på en trygg og bevisst måte. De arbeider ut fra FNs barnekonvensjon som understreker at barn har rett til å bruke mediene, og barn har krav på beskyttelse fra informasjon som kan være skadelig. Og det starter med foreldrene.

- De er nødt til å være opplyst på hva barna driver med, men uten at barna føler seg overvåket. Det finnes også en del programmer som hindrer barna i å gå inn på visse nettsider, og som forbyr en rekke søkeord , sier Moe.

Deler brukernavn og passord Og små barn er også mye mindre kritiske i sin bruk av nettsamfunnene. Både utveksling av passord og oppretting av uekte kontoer er utberedt blant barna.

- Vi var på en ungdomskole der vi spurt om noen av ungdommene hadde kjennskap til andre elevers passord. Over halvparten rakk opp hånden, forteller Moe som var svært overrasket.

Falske profiler på nett Hold brukernavn og passord for deg selv, er oppfordringen fra slettmeg.no

Leder for Norsis som eier slettmeg.no, Tore Orderløkken ser stadige eksempler på falske profiler på nett som følge av nettopp denne problematikken.

- Det er en økning av antall henvendelser av falske profiler på nettet, noe som ofte skaper store problemer for den som blir rammet, forteller Orderløkken.

I aldersgruppen mellom 7 og 13 får de inn saker som handler om kommentarer på blogger og lignende. Etter hver som barna blir eldre øker alvorlighetsgraden på sjikanen.

Bilder uten tillatelse - Mobbingen og sjikanen handler veldig ofte om bilder på avveie, og gjerne med litt seksuelt innhold. Ellers har vi mange tilfeller av falske brukerkontoer, hvor andre ytrer ekstreme meninger i andres navn, sier Orderløkken.

Det kan være seg nedlatende kommentaerer om venner og venninner, eller rasistiske uttalelser som skaper problemer.

Kan mer enn foreldrene Også barneombud Reidar Hjermann er klar over utfordringene som finnes ved at barn er mer enn noen andre storforbrukere av internett og digitale tjenester.

- Ofte kan de mer enn foreldrene på dette området, og mange voksne kan synes det er skummelt, sier Hjermann.

For eksempel når barna blogger som i følge barneombudet kan være en veldig fin måte å dele sine meninger og interesser på.

- Vi skal huske på at barn har rett til å si sin mening og bli hørt, og til å få og gi informasjon. Vi hos Barneombudet har laget bloggtips for å gi noen gode råd på veien. Det er råd til barn som blogger, til foreldre og til lesere, forteller Hjermann.

Visste du at? Digital mobbing kan være lovbrudd. Her er noen aktuelle lover man bør kjenne til.

Straffeloven:

Straffeloven har flere bestemmelser som kan brukes ved sjikane og krenkelser på nettet. Dette gjelder spesielt trusler, seksuelt relaterte meldinger eller uønsket seksuell oppmerksomhet.

Personopplysningsloven:

Formålet med loven er å beskytte deg mot at opplysninger som navn, adresse, telefonnummer og fødselsdato blir brukt på en måte som krenker ditt personvern. Andre har i utgangspunktet ikke lov til å bruke dine personopplysninger uten at du først har gitt ditt samtykke. Det er også forbudt å legge ut såkalt sensitive opplysninger om andre. Sensitive opplysninger gjelder blant annet helse, seksuelle- eller straffbare forhold.

Les også:
Foreldre vet mer om barnas nettbruk
Dette funker mot mobbing
Er englebarnet ditt en mobber?
Derfor får du ufordragelige barn
Ni ting du sverget på aldri å gjøre

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.