Dette kan du gjøre selv av elektrisk hjemme

Men de største jobbene bør du la ekspertene ta.

BYGG SELV: En ufaglært person har lov til å sette sammen støpsler og ledninger med brytere og koble dette til lamper ol.  FOTO: Gro Strømsheim
BYGG SELV: En ufaglært person har lov til å sette sammen støpsler og ledninger med brytere og koble dette til lamper ol. FOTO: Gro Strømsheim Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nordmenn elsker å pusse opp. Vi fristes av spennende tips for stuen og lekre kjøkken med uvanlige løsninger. Når håndverkerne setter i gang blir det fort dyrt, så det er greit å vite hva du har lov til å gjøre selv i hjemmet.

- Når det gjelder det elektriske er det ikke så veldig mye en ufaglært privatperson har lov til å gjøre, forteller Bjørn Sørensen, fagsjef for el-sikkerhet i Nelfo, bransjeorganisasjonen til el-bedrifter.

- Du kan skifte støpsler og montere støpsler på lamper og andre apparater opp til 25 ampere. Og du kan montere brytere på ledninger til lamper ol.

Sørensen legger til at du selvsagt kan skifte lyspærer og lysrør og du kan skifte deksler på brytere og stikkontakter.

- I nye boliger legges det nå opp til såkalte dsl eller minikontakter i taket. Da kan du selv plugge inn taklampen uten problemer.

Ikke montér platetopp selv Oppussing av bad er en veldig dyr affære og mange vil gjøre en del av jobben selv. Men selv om du har lov til å kjøpe varmekabler i en butikk, så er det bare elektrikere som har lov til å montere dem.

Gamle kjøkken blir fort erstattet med et nytt og moderne. Da bytter mange av oss ut en vanlig komfyr med platetopp og stekeovn. Dette skal du ikke gå i gang med på egen hånd.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer