ULOVLIG KROKODILLE: Denne krokodillen ble beslaglagt i Tollen ved Svinesund i juni 2009. Det er ulovlig å ta reptiler med inn i Norge. Foto: Tollvesenet.
ULOVLIG KROKODILLE: Denne krokodillen ble beslaglagt i Tollen ved Svinesund i juni 2009. Det er ulovlig å ta reptiler med inn i Norge. Foto: Tollvesenet.Vis mer

Dette kan du ikke ta med deg hjem fra ferien

Pass på at suvenirene dine ikke er truede planter eller dyr.

|||(Dagbladet): Når du er på ferie og kjøper med deg suvenirer hjem, så pass på hva du kjøper. En rekke vanlige suvenirer er nemlig laget av truede plante- og dyrearter, og er forbudt å kjøpe eller innføre til Norge.

Stort illegalt marked Handel med ville plante- og dyrearter er en internasjonal milliardindustri. En stor andel av denne handelen er ulovlig omsetning av utrydningstruede arter.

— I mange asiatiske land og særlig i afrikanske land kan turister fort bli tilbudt ting som er ulovlige, sier Rasmus Hansson, generalsekretær i WWF.

Lite kunnskap Hansson mener at nordmenn generelt har liten kunnskap om hva slags utenlandske varer som er forbudt å ta med inn i Norge.

— Derfor er det veldig viktig at man spør seg om før man kjøper noe man er usikker på, sier han.

Hittil i år har det vært få tilfeller av nordmenn som har forsøkt å bringe ulovlige dyr- og plantearter inn i landet på Gardermoen.

— Tidligere har vi hatt flere tilfeller hvor folk forsøkte å ta med vesker og belter i krokodilleskinn og slangeskinn, men det har det vært lite av i år, sier Nina Hauge i Tollvesenet.

Handel med truede arter og produkter som er laget av dem, er forbudt gjennom den internasjonale CITES-konvensjonen som beskytter over 5000 dyr og 28.000 planter.

Mat, pyntegjenstander og medisiner
Typiske produkter er mat, pyntegjenstander, moteprodukter og tradisjonelle medisiner.

 TRUEDE ORKIDÉER: Nordmenn kjøper ofte orkidéer i Thailand, Men mange orkidéer er utrydningstruet og vernet. Det finnes noen som er dyrket i gartnerier, som du kan kjøpe hvis du får et sertifikat på at den er dyrket i gartneriet. Foto: EPA/GUILLERMO LEGARI
TRUEDE ORKIDÉER: Nordmenn kjøper ofte orkidéer i Thailand, Men mange orkidéer er utrydningstruet og vernet. Det finnes noen som er dyrket i gartnerier, som du kan kjøpe hvis du får et sertifikat på at den er dyrket i gartneriet. Foto: EPA/GUILLERMO LEGARI Vis mer

— Det kan være vanskelig å vite hvilke arter som er truede. Noen vet man at er ulovlig, som for eksempel tigerpels og leopardpels, mens det er verre med andre. For eksempel kan tradisjonelle medisiner være laget av slanger og øgler, sier Hansson.

Spør hvis du er usikker Bøtene kan fort komme opp i mange tusen kroner, og straffen i utlandet kan være hard.

— Det viktigste er at folk skjønner hvorfor dette er alvorlig. For mange dyrearter er dette den største enkelttrusselen mot deres eksistens. Det er et kolossalt marked, og som turister i et fremmed land kan vi sende et viktig signal i markedene der vi er på besøk ved å stille spørsmål om varene, sier Hansson.

VALPEBESLAG:  Disse søte valpene ble beslaglagt på Mastemyr i Oslo 25. august 2009. Foto: Tollvesenet.
VALPEBESLAG: Disse søte valpene ble beslaglagt på Mastemyr i Oslo 25. august 2009. Foto: Tollvesenet. Vis mer
SLANGEBESLAG: Disse slangene ble beslaglagt i Kristiansand i fjor. Foto: Tollvesenet.
SLANGEBESLAG: Disse slangene ble beslaglagt i Kristiansand i fjor. Foto: Tollvesenet. Vis mer