TENKER IKKE PÅ DET: - Det blir som en masete unge som roper i øret mitt hele tida. Jeg prøver å ikke gi smerten oppmerksomhet, men det er en murring der hele tida, sier Henriette Drangsland. Hun har hatt langvarige smerter i armen etter et fall på sykkel for tre år siden, og har jobbet mye for å endre tankegangen og gjør øvelser for at hjernen skal huske å ta i bruk armen. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
TENKER IKKE PÅ DET: - Det blir som en masete unge som roper i øret mitt hele tida. Jeg prøver å ikke gi smerten oppmerksomhet, men det er en murring der hele tida, sier Henriette Drangsland. Hun har hatt langvarige smerter i armen etter et fall på sykkel for tre år siden, og har jobbet mye for å endre tankegangen og gjør øvelser for at hjernen skal huske å ta i bruk armen. Foto: THOMAS RASMUS SKAUGVis mer

Dette kan gjøre at smerter varer lenge

Kronisk smerte er ikke bare fysisk, den kan påvirke hele hverdagen.

Har du allerede abonnement?   Logg inn

(Dagbladet:) Folkehelserapporten 2014 viser at rundt 30 prosent av den voksne befolkningen i Norge oppgir at de har langvarig smerte.

- EN LANG, MØRK TUNNEL TENKER POSITIVT: Kroniske smerter er en forferdelig situasjon, forteller Kjetil Enlien, ikke bare for den det gjelder, men også for alle rundt. - Hvis jeg skal synes synd på meg selv, går jeg til grunne, sier Kjetil. Foto: PER FLÅTHE- Med kroniske smerter føler du at du går i en lang, mørk tunnel, sier Kjetil Enlien (45).Dagbladet møter ham i Larvik, hvor han bor med samboeren og en sønn på 18 år.- Jeg vil ikke belaste andre med smerten min. En blir grinete og sur, men det er sånn kroppen reagerer. Det er viktig at familien har tro på deg, og kan vise empati, sier Kjetil.For 10 år siden var han utsatt for en arbeidsulykke, og har slitt med smerter siden. Kjetil skled da han skulle gå ut av bilen og landet på en asfaltkant.- Foten hovnet opp og jeg trodde det var en overtråkk, men leddbåndet var revet av.Seinere ble det bare vondere, det hadde blitt en blodpropp i beinet da det måtte holdes i ro.- Det brant og sved i beinet. Halvannet år gikk jeg uten å vite hva det var. Da fikk jeg konstatert CRPS, et komplekst smertesyndrom hvor nervene sender ut smertesignaler hele tida.I lange perioder sov han maks halvannen time i døgnet.- Jeg må tenke positivt og håpe at det blir bedre en dag.Og bedre har det endelig blitt. Før gikk Kjetil på store doser morfin, nå har han fått prøve en ny medisin og er tilbake 50 prosent i jobb, etter 10 år utenfor arbeidslivet.- Jeg har en helt annen hverdag nå. Å komme i selskaper og fortelle at du er uføretrygdet gjør at samtalen stopper helt opp. Nå kommer jeg meg ut blant folk og er mer positiv, sier Kjetil.

- Det blir funksjonelle endringer i hjernen når pasienten er påvirket av langvarig smerte. Å gå med kroniske smerter kan gjøre at du «bruker opp» oppmerksomheten på smerten. Mange forteller at de har vansker med å lese ei bok. Søvnvansker, tretthet og medikamenter kan også svekke det kognitive, sier Audun Stubhaug, avdelingsleder for Smerteklinikken, Oslo universitetssykehus.

Dagbladet Pluss – mer av virkeligheten

  • Over 250 kvalitetsartikler hver måned
  • Prisvinnende reportasjer og avsløringer
  • Premium artikler innen stoffområder som bil, båt, trening, samliv, vin og reise
  • Tilgang til hele papiravisen og Magasinet PC/Mac, mobil og nettbrett
  • Tilgang til Dagbladets avisarkiv - fra 1869 til i dag
  • *Abonnementet fornyes automatisk til ordinær pris: Uke kr 45,- Måned kr 79,- Kvartal kr 199,- År kr 729.
  • Ved å abonnere på Dagbladet Pluss, godtar du våre kjøps- og bruksvilkår.
  • Abonnementet har ingen bindingstid. Du kan si det opp når som helst.

Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Har du allerede abonnement?
Logg inn