SKADDE FORTENNER: Det er lagt plastfyllinger på begge de syreskadde fortennene i overkjeven.
SKADDE FORTENNER: Det er lagt plastfyllinger på begge de syreskadde fortennene i overkjeven.Vis mer

Dette kan juice og brus gjøre med tennene

Slik unngår du syreskader.

Syreskader er blitt en stor tannhelseutfordring og omtrent 40 prosent av befolkningen over 20 år har etseskader på tanngarden.

- Dagens drikkekultur har nok mye av skylden, mener både førsteamanuensis Alix Young Vik og stipendiat Aida Mulic ved Institutt for klinisk odontologi ved Universitetet i Oslo.

De tilhører et forskerteam som har som mål å finne forebyggende midler til daglig bruk, og til behandling på klinikker for å hjelpe pasienter med høy risiko for syreskader på tennene.

Sur mat og drikke Syreskader er tap av tannemalje forårsaket av langvarig syrepåvirkning fra for eksempel sur mat (sitrusfrukter), drikke (juice, brus, vin, saft og sportsdrikker) eller fra magesyre i forbindelse med oppkast eller halsbrann.

- Når munnhulen surner, forvitrer emaljen. Jo surere miljøet er, desto lettere vil kalsium og andre mineraler som emaljen består av, løse seg opp. Den harde kappen som omgir tennene på alle sider, slites stadig tynnere, forklarer Young Vik.

- Når emaljen på fortennene er slitt, kan tennene brekke. En helt nedslitt emalje gjør også at tannbenet ligger ubeskyttet, noe som kan gi smertefull ising. Tennene blir gjerne gulere fordi emaljen er blitt så tynn og det underliggende laget (tannbenet) skinner gjennom, opplyser Mulic.

Hver tredje ungdom har syreskader En klinisk studie Mulic har gjort blant 18-åringer i Oslo, viste at hver tredje ungdom har syreskader på tennene.

- I denne utsatte gruppen drakk guttene mest brus, mens jentene drakk mest juice og spiste frukt. Det er i dag færre brusautomater på skolene, salget av sukkerholdige drikkevarer er redusert, mens salget av flaskevann har økt, sier hun.

Likevel ligger vi, ifølge tall fra Bryggeri- og Drikkeforeningen, som nummer fem i Europa i brusdrikking.

- Skrukorken er spesielt farlig her, advarer Mulic.

Smådrikking gir mest syreskader Ifølge Mulic er det ikke er så farlig om du drikker brus en gang i blant, så lenge du drikker alt med en gang.

- Det er når du smådrikker ofte at problemene melder seg. Da er tennene under stadig syreangrep. Det verste er å pusse tennene rett etterpå, for da er emaljen myk. Du pusser dermed noe av emaljen vekk. Har du først mistet emaljen, får du ingen ny, sier Mulic.

Hun advarer mot sure drikker generelt, ikke bare brus.

BRUSFELLEN: Stadig smådrikking av brus kan gi syreskader på tennene.  ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
BRUSFELLEN: Stadig smådrikking av brus kan gi syreskader på tennene. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox Vis mer

Forskningen hennes avslører også at unge som trener mye, ofte har flere syreskader på tennene enn andre.

Sure sportsdrikker Flere syreskader hos unge som trener kan sannsynligvis forklares med at de ofte drikker syrlige sportsdrikker, i tillegg til at de har redusert spyttutskillelse under treningen.

- Spyttet vårt er viktig både for å rense munnen og for å gjenopprette riktig pH, forteller Young Vik.

Hun mener dette problemet enkelt løses ved at utøverne heller drikker rent vann, gjerne underveis i treningen. Bruken sure sportsdrikker bør begrenses, i hvert fall for dem som sliter med syreskader.

Stopp utviklingen De to forskerne mener den negative utviklingen av syreskader er fullt mulig å snu ved hjelp av bevisstgjøring og noen livsstilsendringer.

- Det er mye man kan gjøre i det daglige for å forhindre syreskader, men ikke alle syreskader skyldes uheldige vaner. Man kan gjøre alt riktig og likevel ende opp med syreskader. Det kan nemlig være andre årsaker. Noen har for eksempel sure oppstøt om natten uten å vite om det, opplyser Young Vik.

Mange av oss har dessuten syreskader uten å være klar over det.

- Folk reagerer dessverre ofte ikke før tennene begynner å ise eller bli gjennomsiktige og tynne. Da begynner de gjerne å brekke av i små biter nederst på kantene, forteller Mulic.

FInn årsaken til syreskadene - Den viktigste behandlingen er å finne årsaken til etsningen for å hindre videre utvikling. Hvis skader ikke oppdages tidlig og årsaken er ukjent eller vanskelig å eliminere, kan skadene utvikle seg til å bli svært alvorlige. Da kan omfattende behandling blir nødvendig, sier Young Vik.

- Tenner som er skadet, kan vanligvis repareres - i første omgang med plastfyllinger. Ved mer omfattende skader kan det lages laminater eller kroner, men som andre reparasjoner, holder de ikke evig, forteller hun.

Små syreskader trenger ikke nødvendigvis behandling annet enn kanskje en fluortannkrem mot ising. Den virker ved å blokkere eller påvirker hvordan nervene sender impulser til tannerven. Munnskyllevann eller tabletter med fluor kan også virke bra mot ising, ifølge Young Vik.

9 forebyggende råd:

1. Unngå overforbruk av sitrusfrukter og sure drikker. Drikk heller melk, vann eller te.

2. Drikk ett glass vann eller melk på slutten av måltidet. Spis en ostebit eller en banan. Dette er baseholdige matvarer som nøytraliserer syren i munnhulen.

GROPER: Syreangrep har skapt groper på jeksler i underkjeven og mye av emaljen er borte.
GROPER: Syreangrep har skapt groper på jeksler i underkjeven og mye av emaljen er borte. Vis mer

3. Unngå å småspise eller smådrikke hele dagen. Dette gjelder også lightprodukter. Selv om du unngår hull i tennene ved å drikke sukkerfritt, er den sukkerfrie brusen, juicen og saften fortsatt sur.

4. Bruk sugerør! Drikken kommer i mindre grad i kontakt med tennene da.

5. Vent i minst én time med å pusse tennene etter syreholdig mat og drikke. Syren har gjort emaljen myk slik at slitasjen vil bli ekstra stor. Skyll heller med vann eller fluorskylling.

6. Tannpuss kan også slite på emaljen hvis du pusser for hardt og/eller med for hard børste. Bruk derfor myk tannbørste.

7. Bruk fluor daglig. Skadene på emaljen forsvinner ikke, men fluor kan styrke emaljen og motvirke ising.

8. Unngå å drikke fruktjuice, kullsyreholdige og sure drikker rett før sengetid. Du har redusert spyttutskillelse om natten og det tar mye lengre tid før syre blir nøytralisert.

9. Gå regelmessig til tannlege eller tannpleier. De kan fortelle deg om du har syreskader og finne årsaken slik at utviklingen kan stoppes.

LES MER: Dette er normale priser hos tannlegen

Dette gir deg hvite tenner

Dette skjer med amalgamtennene

EKSPERTENE: F.v. førsteamanuensis Alix Young Vik (t.v.) og stipendiat Aida Mulic ved Institutt for klinisk odontologi, Universitetet i Oslo. FOTO: UiO
EKSPERTENE: F.v. førsteamanuensis Alix Young Vik (t.v.) og stipendiat Aida Mulic ved Institutt for klinisk odontologi, Universitetet i Oslo. FOTO: UiO Vis mer

Sjekk om du bytter tannbørste ofte nok

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.