Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Norgesferie:

Dette kan koste deg 10 000 kroner

Reglene du bør kunne før du kaster klærne på stranden.

Den nakne sannheten: Mange kjenner ikke til reglene som gjelder for nakenbading i Norge. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Den nakne sannheten: Mange kjenner ikke til reglene som gjelder for nakenbading i Norge. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

(Dagbladet): Endelig er badetemperaturene stigende etter en sen vår, og mange er klare for å kaste klærne for soling eller en dukkert. Noen beholder badetøyet på, mens andre vil helst bade naken.

Men dersom du velger nakenbading på «feil sted», kan det fort komme til å svi på pungen.

- Hvis man velger å bade naken på en «vanlig badestrand» vil det bli ansett som blotting, og da er bøtenivået fra 10.000 kroner og oppover, sier politiinspektør Svein Morten Brobakke ved Trøndelag Politidistrikt.

- Dersom dette ble observert av mindreårige kan det også føre til at det blir tatt ut tiltale.

- Ganske mye å spare på heller å kjøpe seg badetøy, med andre ord?

- Ja, det tror jeg vi trygt kan slå fast. Og det er vel derfor vi har egne naturiststrender, sier politiinspektøren.

Men hva er lov, og hva må du vite før du bader naken i Norge i sommer?

SKADER SEG: David Lönnberg i svenske «Paradise Hotel» skal bare ta seg et uskyld nakenbad, men det ender i en blodig ulykke. Video: Viafree.se Vis mer

Vane og sedvane

På en offentlig badestrand er det i Norge vanlig å bruke badetøyet. Men dersom du bader uten klær på et sted som ikke er til sjenanse for andre, kan du gjøre som du vil - så lenge det er anstendig oppførsel. Hva som regnes som uanstendig endrer seg over tid, og så lenge du følger «kardemommeloven» vil nakenbading sjelden være en prioritert sak verken hos politiet eller domsstolene.

- Det er ikke forbudt å bade naken i Norge. Men som med så mye annet: Det handler om å ta hensyn til andre og å vise omtanke, sier Mona Anita Ringsrød, leder av Norsk Naturistforbund.
Den norske naturistorganisasjonen består av et nasjonalt forbund, ni lokalforeninger og de tre eiendomsselskapene Isefjær, Sjøhaug og Skovly naturistsenter.

- På en offisiell naturiststrand er nakenbading tillatt av myndighetene, mens en uoffisiell naturiststrand er etablert gjennom sedvane.

Naturiststrendene er offentlige områder og kan besøkes av alle. Men samtidig finnes det utallige steder, både langs sjø, vann og vassdrag hvor det er mulig å bade uten badetøy, fortsetter Ringsrød.

BADESESONG?: Dagbladet TV tester temperaturen i sjøen. Vis mer

Naturistsenter

Norge har tre offisielle naturistsentre med overnattingsmuligheter. Disse finner man ved Isefjær mellom Kristansand og Lillesand, Sjøhaug ved Moss og Skovly ved Halden.

-Sjøhaug er den eldste av disse og feirer 40 år i år, sier Mona Anita Ringsrød videre, og:

-Alle kan besøke et naturistsenter, men besøk som varer mer enn to dager krever medlemsskap.

Badeklar: Det er klart for en ny badesommer. Kast klærne dersom du vil. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Badeklar: Det er klart for en ny badesommer. Kast klærne dersom du vil. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Hopp i havet

I tillegg de tre sentrene kommer de 15 offentlig godkjente naturiststrendene i Norge. De ligger fra Kristiansand i sør til Gautviken mellom Mosjøen og Sandnessjøen i nord.

- Hvorfor finnes det ikke naturiststrender i Troms og Finnmark?

- Det skyldes kanskje at det ikke har vært jobbet spesielt for å tilrettelegge for dette. Men det er god plass for dem som vil finne egne badestrender for nakenbad også i nord. Det viktigste er at man tar hensyn til andre og omgivelsene rundt seg. Da blir det en bra sommer for alle, fortsetter Mona Anita Ringsrød.

Økt interesse blant de unge

-Vi har ikke noen eksakte tall på hvor mange som bader naken i Norge. Det er sannsynligvis flere enn vi tror. For jeg vil tro det er mange som kanskje er beskjedne i dagslys dersom de kan bli sett av andre, mens de gjerne kan ta et nakenbad etter mørkets frembrudd. Vi vet også at noen gjerne besøker nakenstrender i utlandet, hvor risikoen for å treffe naboen er liten, samtidig som de ikke benytter nakenstrender i Norge.

Ung glede: Unge nakenbadere jubler over at sommeren kan starte. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Ung glede: Unge nakenbadere jubler over at sommeren kan starte. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

- Unge naturister i Norge har en egen Facebook-gruppe og her ser vi en stadig økning i medlemsmassen. Det synes vi er veldig positivt, i en tid der mange sliter med kroppspress og ubehag med å dusje naken sammen med andre, for eksempel på offentlige bad. Her blir de tatt i mot av andre unge mennesker på en god måte. Kanskje kan sommerens nakenbad bidra til å gjøre sommeren litt bedre for noen, sier Mona Anita Ringsrød.

Vil du ha de siste nyhetene og beste tipsene om årets Norgesferie? Du finner det her.

Vis hensyn: Det er smart å ta hensyn til andre når man velger sted å bade og sole seg uten klær.Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
Vis hensyn: Det er smart å ta hensyn til andre når man velger sted å bade og sole seg uten klær.
Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!