VALUTA? Tar du ut valuta i en norsk minibank, bør du sjekke gebyret først. Men det kan lønne seg å vente til du er i utlandet. Foto: PANTHERMEDIA
VALUTA? Tar du ut valuta i en norsk minibank, bør du sjekke gebyret først. Men det kan lønne seg å vente til du er i utlandet. Foto: PANTHERMEDIAVis mer

Dette kan være gratis, eller koste deg 150 kroner i gebyr

Velg riktig minibank når du skal ta ut valuta.

Dinside Trenger du valuta til ferien er det mulig å ta ut valuta i en rekke minibanker i Norge.

Velger du en minibank som tilhører en annen bank enn din egen, kan det bli en dyr affære i form av svært høye uttaksgebyr.

Derfor bør du ikke ta ut kontanter med kredittkortet

Sjekk gebyrene før uttak Hvor mye det koster deg i gebyr å ta ut valuta i norske minibanker, avhenger i hovedsak av to ting:

Hvilken bank du er kunde i, og hvilken minibank du benytter deg av for uttak.

En del minibanker tar nemlig mer i gebyr av kunder som har bankkort tilhørende andre banker enn sin egen. Og forskjellen kan være stor - ikke minst i en del lokale banker vi har undersøkt priser hos.

Dinside har tidligere omtalt Sparebanken vest, som tok 200 kroner i gebyr for valutauttak fra andre bankkunder. Nå har de imidlertid satt ned gebyrene betraktelig, til 40 og 60 kroner, for henholdsvis egne og andre bankkunder.

Er du ikke kunde i Sparebank1 Buskerud og Vestfold, bør du droppe valutauttak i deres minibanker. Det koster deg et saftig gebyr på 150 kroner.

Skal du ta ut penger på en av de norske flyplassene, tilhører disse enten DNB eller Nordea. Her varierer uttaksgebyret fra 0 til 30 kroner. (Se tabell)

Billigere med uttak i utlandet? Hver gang du tar ut penger i en minibank i utlandet, legger banken på et såkalt valutapåslag på 1,75 prosent, som skal dekke bankens transaksjonsgebyrer ved bruk av kortet i utlandet.

Tar du ut for eksempel 1000 kroner i en annen valuta i utlandet, betaler du 17,50 kroner i valutapåslag.

Til tross for dette påslaget, mener daglig leder Agnes Bergo i Pengedoktoren at det er rimeligere å ta ut penger i minibank i utlandet fremfor i Norge.

- Generelt er det valutakursen som gjør at det så godt som alltid er billigere å ta ut valuta i utlandet. Det er dyrt for norske banker å holde en reserve av utenlandsk valuta. De får 0 prosent rente på valutakonti. Derfor vil du alltid få bedre kurser i en utenlandsk bank på landets valuta, enn om du skal kjøpe utenlandsk valuta i en norsk bank, sier Bergo til Dinside.

Forbrukerøkonom Magne Gundersen i Sparebank1, råder om å bruke kort i størst mulig grad, og ta med så lite kontanter som mulig.

- Hvis du ikke tar ut penger i egen bank, kan du like gjerne vente til du kommer til utlandet, påpeker han.

Vil du være på den sikre siden, bør du dessuten bruke et bankkort som ikke tar gebyr for uttak i utlandet.

Du kan få ansvaret for kortmisbruket

Saken ble opprinnelig publisert på Dinside Les her.

Dette kan være gratis, eller koste deg 150 kroner i gebyr