RAFFINERT OG RÅTT: Kjøkkeninnredningen er fra italienske Boffi. Jaffa-kassen sto på gaten og skulle kastes. Det svarte kjøleskapet er fra Maytag. Foto: Elisabeth Hilde
RAFFINERT OG RÅTT: Kjøkkeninnredningen er fra italienske Boffi. Jaffa-kassen sto på gaten og skulle kastes. Det svarte kjøleskapet er fra Maytag. Foto: Elisabeth HildeVis mer

Dette kjøkkenet finner du ikke i katalogene

Helga Juliana Vilhelmsdottir lar seg ikke friste av glossy kjøkkenbrosjyrer. Hun har sin egen idé om hvordan ting skal være.

Kandelaberen på kjøkkenbenken mangler en arm. Ved siden av komfyren står en simpel appelsinkasse på høykant. En liten porselensape titter nervøst fram fra en nisje i et furuframskap som noen forgjeves har forsøkt å skrape vekk malingen av.

Helga er ikke opptatt av de siste og heteste nyhetene til kjøkkenet. Det er ikke der sjarmen finnes.

Sjelfullt uten farger Til tross for måteholden fargebruk, kan ingen anklage henne for å ha det sterilt.

Derimot blir hun anklaget for å la seg sjarmere for ofte.

- Prøv ikke å kjøpe noe stort, pleier barna mine å si. De har i grunnen rett. Det er alltid noe trøbbel med bagasjen min når jeg er ute og reiser og skal hjem.

OPPHOLDSROM OG SPISEPLASS: Kjøkkenet er navet i boligen, her er aktivitetsnivået høyest. Skallstolene fra Fritz Hansen er kjøpt brukt, i likhet med det runde bordet. Framskapet og kopien av lampen Arco er kjøpt på nettauksjonen lauritz.com. Foto: Elisabeth Hilde
OPPHOLDSROM OG SPISEPLASS: Kjøkkenet er navet i boligen, her er aktivitetsnivået høyest. Skallstolene fra Fritz Hansen er kjøpt brukt, i likhet med det runde bordet. Framskapet og kopien av lampen Arco er kjøpt på nettauksjonen lauritz.com. Foto: Elisabeth Hilde Vis mer

Helga prioriterer ikke å bruke penger på interiør. Hun prioriterer heller å reise.

I praksis blir det både òg. En reise fører som regel med seg noe mer enn bare opplevelser.

- Jeg planlegger ikke å kjøpe noe. Det bare skjer. Det som begrenser meg er plassen. Og barna, da.

Disiplinert innredning Det synes å være en dose disiplin inne i bildet også, for det virker ikke overlesset på Helgas kjøkken. Tingene slår hverandre ikke i hjel, men kommer til sin rett. Benkeplaten i marmor, for eksempel.

- Jeg elsker marmorbenkeplaten! Både på grunn av funksjonaliteten og utseendet. Den hensetter meg til utlandet, til Italia spesielt.

Den italienske bergarten har vært brukt med hell i evigheter, men er nå ekstra fremme i trendbildet.

ÅPNET OG PUSSET: Det avskallede framskapet er det første man ser når man kommer inn på kjøkkenet. Veggen til venstre er pusset, og skaper en levende kontrast til de ellers hvite og lysegrå veggene.  Foto: Elisabeth Hilde
ÅPNET OG PUSSET: Det avskallede framskapet er det første man ser når man kommer inn på kjøkkenet. Veggen til venstre er pusset, og skaper en levende kontrast til de ellers hvite og lysegrå veggene. Foto: Elisabeth Hilde Vis mer

Akkurat det bryr Helga seg fint lite om.

- For å trives, må jeg ha ting jeg liker rundt meg. Jeg har ikke noe prinsipp om ikke å kjøpe nytt, men saken er at jeg liker ting med sjel.

Arkitektblikk I tillegg skal det selvfølgelig funke. Helga er arkitekt, og jobber daglig med å finne frem til smarte planløsninger - særlig i mindre leiligheter som hennes egen.

Det viktigste grepet Helga gjorde var nokså omfattende:

- Jeg lagde en åpning fra entreen til kjøkkenet. Slik oppsto en ny akse mot vinduet i trappen. Dermed forsynes kjøkkenet med dagslys fra tre kanter. Dessuten slipper man nå å gå via stuen for å komme inn på kjøkkenet.

Hun mener at åpen kjøkkenløsning ikke er et trendblaff, særlig om man har et sosialt liv.

FARGELØST TABLÅ: Fotografiet av stupetårnet på Ingerstrand bad er ved Numi Thorvarsson. Glassbeholderne utgjør et sart stilleben til hverdags, men fylles opp av fargesprakende godterier og kaker i høytidene.  Foto: Elisabeth Hilde
FARGELØST TABLÅ: Fotografiet av stupetårnet på Ingerstrand bad er ved Numi Thorvarsson. Glassbeholderne utgjør et sart stilleben til hverdags, men fylles opp av fargesprakende godterier og kaker i høytidene. Foto: Elisabeth Hilde Vis mer

Helga peker på det store, runde bordet.

- Her er går det fint med åtte mennesker. Vi har vært tolv også, men det blir trangt. Når det blir enda flere, skjøter jeg på med enda et bord og utnytter at kjøkken og stue er samme rom. Da går det bra med 22 folk til bords.

Helga mener at et rundt spisebord er den beste og mest sosiale løsningen.

- Da har alle kontakt med hverandre. Dessuten er det barnevennlig, ingen hjørner man kan skade seg på. Selv er jeg ikke helt fornøyd med understellet; det er litt massivt. Jeg ønsker meg egentlig et bord med bare ett bein.

Det ligger egentlig i sakens natur. Hjemme hos Helga blir det aldri helt perfekt.

ULIKE FARGER: Overskapene er lysegrå, mens benkeskapene er kremhvite. Kjøkkenet var en utstillingsmodell som ble solgt til redusert pris.  Foto: Elisabeth Hilde
ULIKE FARGER: Overskapene er lysegrå, mens benkeskapene er kremhvite. Kjøkkenet var en utstillingsmodell som ble solgt til redusert pris. Foto: Elisabeth Hilde Vis mer

Les også:
Hent ideer fra disse ti kjøkkenene
Guide til et et godt kjøkkengulv
Over 250 bilder av kjøkken i vår inspirasjonsguide
Slik får du barne til å spise ved bordet

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

NY AKSE: Veggen mellom kjøkken og gang ble revet. Nå faller lyset inn fra tre sider, samtidig som kjøkkenbenken fikk en naturlig avslutning.  Foto: Elisabeth Hilde
NY AKSE: Veggen mellom kjøkken og gang ble revet. Nå faller lyset inn fra tre sider, samtidig som kjøkkenbenken fikk en naturlig avslutning. Foto: Elisabeth Hilde Vis mer