MØNSTER PÅ MOTE: Stramme grafiske mønstre er en snakkis på både tekstil- og tapetfronten i år. FOTO: Produsenten/Ferm Living
MØNSTER PÅ MOTE: Stramme grafiske mønstre er en snakkis på både tekstil- og tapetfronten i år. FOTO: Produsenten/Ferm LivingVis mer

Dette kommer du til å elske i 2013

Interiørekspertene viser trendene som vil herje i år.

Det hersker liten tvil om at nordmenn er over gjennomsnittet opptatte av interiør. Ikke bare ser vi nærmest på oppussing av hus og bolig som en hobby, men vi elsker også å fornye stilen nokså hyppig på hjemmebane, og å lese blader og blogger om hjem og interiør for å la oss inspirere av hvordan andre interiørelskere har det hjemme.

I likhet med mote, er det også blitt slik at interiørtrender kommer og går, og forandrer seg fra år til år. De siste par årene har vi lagt vår elsk på den rå og røffe industristilen, og det finnes nesten ikke en interiørblogger med respekt for seg selv som ikke har minst én Tolix-stol eller Jielde lampe i sitt eie.

Men hva skal vi pynte med i år? Hva er inn og hva er helt ut? Bonytt.no har snakket med 5 interiøreksperter som alle har en finger på pulsen om hva de tror kommer til å prege trendbildet i 2013.

1. Solveig Grøvle Solveig er sammen med kollega Ann Helen Lund grunnlegger av interiørbloggportalen Norske Interiørblogger (Nib). Her er trendene hun har tro på i 2013:

Nicolas Vahé

Denne dansken er det verd å merke seg navnet på hvis du liker å holde kjøkkenet trendy. Den sterke, rene, grafiske profilen er noe vi kommer til å se mye av i 2013.

NEON OG PASTELL: I år tør vi mikse knallfarger med sartere toner. FOTO: Marij Hessel
NEON OG PASTELL: I år tør vi mikse knallfarger med sartere toner. FOTO: Marij Hessel Vis mer

Neon

Neon var en kjempehit i 2012, og vi ser at denne trenden fortsetter. Men nå er trenden litt mer dempet, og andre farger enn rosa får også være med. Generelt blir det et mer vågalt år når det gjelder farger.

Grafiske figurer

Triangler, rundinger, stjerner og kryss har gått sin seiersgang som dekorative elementer i hjemmet. I år tror vi hjertet tar over tronen som "årets must have".

Kobber

NATUREN ER MED: Vi vil ha naturen med inn fortsatt.  FOTO: Nicolas Vahé, Balmuir
NATUREN ER MED: Vi vil ha naturen med inn fortsatt. FOTO: Nicolas Vahé, Balmuir Vis mer

Vi får ikke nok kobber i år heller, og på toppen av trendpallen står Tom Dixon med sine lamper.

Botanikk

I år tror vi på en oppblomstring, bokstavelig talt. Hvis du vil være helt i tet bruker du tapetet Kløver fra Borge, som er et mønster fra Arne Jacobsen. I 2013 skal du omgi deg med flora og fauna.

2. Lise Kristensen Lise er Interior- og Showroom Manager hos Polhem PR i Oslo, og ser ofte trender og tendenser røre på seg lenge før det når butikkhyllene. Her er det hun tror vi kommer til å drømme om i 2013.

Vekk med hvitt

Jeg tror vi kommer til å bevege oss mer og mer vekk fra det helt hvite uttrykket vi nå har hatt så lenge. Med våren kommer det alltid litt mer farger på banen, og denne våren er intet unntak.

FLORA OF FAUNA: Blomster og blader kommer til å prege trendbildet. FOTO: H&M Home, Borge
FLORA OF FAUNA: Blomster og blader kommer til å prege trendbildet. FOTO: H&M Home, Borge Vis mer

Neon

Neonfarger står fortsatt sterkt, men med et litt mykere uttrykk som noen ganger nesten går over mot pastell.

Natur

Naturen har også - fortsatt - sitt preg på trendene til våren, som spesielt viser seg i interiør. Men det er den ville naturen vi skal bli inspirert av nå, ville hager, rått treverk, store blomstermønster, bladmønster og naturens farger. Vi ser det både i tekstiler og tapeter, samt på en del møbler.

Abstrakte mønster

TREND: Naturtoner, grafikk og kontraster preger alle trendbildet i 2013. FOTO: Bloomingville/Produsenten
TREND: Naturtoner, grafikk og kontraster preger alle trendbildet i 2013. FOTO: Bloomingville/Produsenten Vis mer

Disse ser vi spesielt godt komme på tekstiler og tapeter.

Metaller

Bronsje og gull blandes med naturfargene, og mot grå- beige- og hvitfargene.

3. Linda Elmin Linda er interiørstylist og driver den populære nettbutikken Hviit. Denne damen vet uten tvil både hva vi elsker å innrede med akkurat nå, samt hva vi kommer til å ville pynte med resten av året. Her er hennes interiørspådommer for trendåret 2013:

Origamiinspirert interiør

Facetformen blir nok den nye-må-ha hos bloggerne sammen med vaser og lysestaker inspirert av japansk brettekunst. Lysestaken fra Camilla Brøyn er gode eksempler på denne grafiske trenden.

GULL OG GLAMOUR: Vi vil ha metaller i alle varianter. FOTO: Produsenten, Fargerike
GULL OG GLAMOUR: Vi vil ha metaller i alle varianter. FOTO: Produsenten, Fargerike Vis mer

Treverk

Treverk holder stand, men da gjerne i en noe glattere variant enn tidligere.

Marmor og porselen

Begge disse materialene så vi mye til i fjor også, og vi kommer til å omfavne dem enda mer i 2013.

Dipdye

NEON, NATUR OG BATIKK: Få med deg hvilke trender su skal satse på i år. FOTO: Produsenten
NEON, NATUR OG BATIKK: Få med deg hvilke trender su skal satse på i år. FOTO: Produsenten Vis mer

Dipdyed-trenden vi har sett i moteindustrien finner for alvor veien inn i boligen i løpet av våren og sommeren. En forlengelse av dette er batikkmønsteret andre tradisjonelle håndverksmetoder som kommer frem fra glemmeboken. Teksturer og tekstiler er fortsatt viktig.

4. Dagny Thurmann-Hoelseth Dagny jobber som kreativ leder hos Fargerike, og vet akkurat hvilke farger som kommer til å få hjertet ditt til å banke raskere i 2013:

Norsk tradisjon

Vi er superstolte av å være norske, og finner frem gamle mønstre, farger og design, og tolker de på nytt. For Andreas Engesvik med Bunadspleddet for Mandal Veveri står nok 2013 i hans navn. Designet er vakkert, og fargene er hentet fra gamle bunadsstakker.

Vi våger mer

2013 er året hvor gamle regler hives ut av vinduet og nye kommer inn. Rødt kan helt fint blandes med rosa, det samme gjelder sort og marineblått, og det samme gjelder metaller.

FARGERIK: I fjor snakket vi om farger. I år vil vi male med dem. FOTO: Panduro Hobby, Marij Hessel
FARGERIK: I fjor snakket vi om farger. I år vil vi male med dem. FOTO: Panduro Hobby, Marij Hessel Vis mer

Farger

Farger var den store snakkisen i 2012, og vi går fra prat til handling i 2013. Nå skal det males, og valgene våre er betraktelig mer personlige enn tidligere. Vi vil ikke lenger ha det likt som naboen, men heller at hjemmene våre skal vise frem hvem vi er, også når det gjelder fargene.

Kontraster

Både når det gjelder form og mønster, er det kontrastene som gjelder. På den ene siden, har vi vakre organiske, feminine mønstre/former, og på den andre siden er det geometrisk og stramt. Det spennende med dette kontrastfylte bildet, blander vi de over en lav sko.

Metaller

BUNAD: Andreas Engesvik har tegnet det flotte bunadpleddet for Mandal Veveri. FOTO: Produsenten/Mandal Veveri
BUNAD: Andreas Engesvik har tegnet det flotte bunadpleddet for Mandal Veveri. FOTO: Produsenten/Mandal Veveri Vis mer

Gull, messing, kobber og marmor er de store it-materialene i 2013, og også disse blandes uten respekt for tidligere regler.

5. Nina Holst Nina driver interiørinspirasjonsnettstedet Stylizimo.com, og skriver også den svært populære interiørbloggen med samme navn. Her er trendene hun tror vi kommer til å se mye av i månedene fremover:

Minimalisme

Jeg tror nok at vi beveger oss mot en litt mer minimalistisk stil enn vi har sett de siste årene. Vi vil ha det rent og ryddig igjen.

Geometri

Geometriske trykk og fasonger er en hit allerede, og kommer til å følge oss gjennom året også.

INSPIRASJON: Vi tør å leke oss med farger på hjemmebane i året som kommer. FOTO: Fargerike
INSPIRASJON: Vi tør å leke oss med farger på hjemmebane i året som kommer. FOTO: Fargerike Vis mer

Friske farger

Jeg tror at vi generelt kommer til å bruke mer farger i hjemmene våre dette året. Nydelige rosatoner, fersken og korall er alle helt riktig, men andre farger som indigo, mintgrønn og grått kommer også i full fart inn i trendbildet.

Kobber og marmor

Jeg er personlig veldig betatt fortsatt av disse materialene, og tror vi kommer til å fortsette å ville innrede med begge fremover.

Diamantform

STRAMT: Ekspertene tror vi går mot en renere og mer minimalistisk stil i år. FOTO: Eilertsen/Produsenten
STRAMT: Ekspertene tror vi går mot en renere og mer minimalistisk stil i år. FOTO: Eilertsen/Produsenten Vis mer

Denne har jeg lagt merke til at har dukket opp litt allerede, og blir trolig en kjempehit dette året. Tøft som print, skulptur eller vase på bordet.

Les også: Her finner du de lekreste interiørbildene
Her shopper du pynt til veggene
Motedesignere lager trendy interiør
Slik shopper du dansk design

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.