<strong>SAMME FOT:</strong> Vi gjør det ubevisst, men de fleste av oss bruker faktisk den samme foten hver gang vi går opp eller ned ei trapp. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos
SAMME FOT: Vi gjør det ubevisst, men de fleste av oss bruker faktisk den samme foten hver gang vi går opp eller ned ei trapp. Illustrasjonsfoto: Thinkstockphotos Vis mer

Dette kommer til å irritere deg resten av dagen

De fleste begynner bestandig med den samme foten når vi går opp ei trapp. Hvilken fot setter du først?

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Høyre- eller venstrefoten? Det er nok noe mange ikke har for vane å tenke over, men for de fleste er det slett ikke tilfeldig hvilken fot man setter først opp trappa. Hvorfor er det egentlig slik?

Pål Johan Karlsen er redaktør i Tidsskrift for Norsk Psykologforening og forfatter og forsker ved Institutt for psykologi, Universitetet i Tromsø. Han forklarer til Klikk.no at dette er et eksempel på at langt mer enn det vi tror, er ubevisst og automatisert atferd.

- Det er vanlig å skille mellom bevisst kontrollert atferd, som legger beslag på oppmerksomhet, og den ubevisste og automatiserte atferden, som vi kan gjøre på autopilot.

Flytter føttene ubevisst Karlsen utdyper med at vi har en rekke atferdsvaner og tilbøyeligheter som vi egentlig aldri registrerer.

- Vi oppfører oss systematisk på bestemte måter, men er ikke helt «herre i eget hus». Og vi skal egentlig være glad for det. At noe av atferden er automatisert og ubevisst, frigjør mentale ressurser som vi kan bruke til andre ting. Som å tenke over hva vi skal gjøre når vi kommer opp den trappa.

- At vi stort sett kan få ting til uten å vite helt hvordan. Som å gå opp trappa. Hvordan greier vi egentlig å løfte en fot? Vi vet at det handler om nervesignaler, men slipper stort sett å tenke over hvordan det går for seg.

Automatisert atferd styrer De automatiserte atferdssekvensene er på sett og vis ferdigprogrammerte i hjernen. Ifølge forskeren spiller både genetikk, høyredominans og mange års vaner inn. Det føles riktig når vi begynner med «riktig» fot, og feil når vi begynner med «feil» fot opp trappa.

- Eller forsøk å folde hendene. Hvilken tommel kommer øverst? Prøv å skifte grep så den andre tommelen kommer øverst. Hvordan føles det? Og til slutt kan du krysse beina. Hvilken fot kom øverst? Skift fot. Hvordan føles det?

- Automatisert atferd er fascinerende greier, avslutter Karlsen med å si.

Begynner gjerne med den dominante foten? Ketil Berg Olsen er nevrofysiolog og Web-ansvarlig ved Norsk forening for klinisk nevrofysiologi. Han understreker at han ikke vet om det er dokumentert at man setter en bestemt fot først i trappa til enhver tid, men at det nok kan virke slik for en del mennesker.

Olsen forklarer videre til Klikk.no at rent medisinsk har han ikke sett studier eller dokumentasjon på om dette er riktig.

- Men rent populærvitenskapelig kan man jo kanskje sette dette i sammenheng med vår evne til å ha en dominant kroppshalvdel til motoriske oppgaver, jamfør overvekt av høyrehendte personer.

- Kanskje det er slik også med hvilket bein du bruker som dominant bein i det første trappetrinnet?

Dersom du utelukker sykdom og andre fysiske forskjeller mellom føttene/beina, kan du ifølge nevrofysiologen tenke deg andre forhold som spiller inn, som for eksempel:

- Har trappa sving, og i tilfelle i hvilken retning?

- Hvordan er trappa innrettet i forhold til annet interiør, dører?

- På hvilken side er gelenderet?

Hvilken hjernehalvdel bruker du mest? Hvis du utelukkende bruker den samme foten for å bevege deg opp eller ned ei trapp, kan dette si noe om hvilken hjernehalvdel som «bestemmer». Merete Sparre har bakgrunn i psykomotorisk fysioterapi og forklarer på sin hjemmeside at venstrehjernen styrer høyre del av kroppen, og høyrehjernen styrer den venstre.

I tillegg til at disse hjernehalvdelene styrer hver sin side av kroppen, har de ifølge Sparre hver sine spesialiserte oppgaver. Venstrehjernen er analytisk og rasjonell og arbeider sekvensielt, det vil si at den er god til å holde på med én ting av gangen.

Høyrehjernen, som ofte kalles den kreative, tenker i form av bilder, lyd og følelser. Dette er vår metaforhjerne. Den er intuitiv og god til å sette sammen, se helheter og operere med flere oppgaver samtidig, blir det understreket av Sparre.

Helt vanlig tvangslidelse Leder Sidsel Myhr Nilsen i Norsk OCD forening, Ananke, forklarer til Klikk.no at dette med å bruke samme fot først opp trappa nok er en liten snev av tvangslidelse.

- Men bare en slik som de fleste av oss har. Så lenge det ikke går utover hverdagen din er det ingen ting å bry seg om, sier hun.

Hvilken fot setter du først? Bruk stemmeboksen eller kommentarfeltet.

Les også:

Vasker du undertøyet på 30-40 grader?

Slik blir huset rent på 1-2-3

Derfor bør du rengjøre dobørsten

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer