Dette kommer vi til å spise mer av i 2016

Grønnsaker blir en større del av kostholdet, skal vi tro kokkene.

(Dagbladet): I november la Helsedirektoratet fram den årlige rapporten om nordmenns kosthold.

- Årets rapport forteller om positive trender, sa divisjonsdirektør for folkehelse, Linda Granlund, da.

Den viste at vi nordmenn fortsatt spiser mye kjøtt, men at dette har stabilisert seg. Positivt var det at forbruket på grønnsaker har gått opp.

Før rapporten for 2016 kommer, klarer vi å forutse hva vi vil spise mer av?

- Vanlig, god mat Dagbladet-kokken, Andreas Viestad, hater sammenligningen mellom mat og mote, og liker ikke å snakke om trender.

- Men en tendens i tiden er at folk blir mer opptatt av hvor maten kommer fra. Det som før var nisje, er nå en veldig viktig del av det som bare er vanlig, god mat.

Det er Sven Erik Renaa enig i.

- Jeg håper og tror at trenden med bærekraftig, gjerne økologisk dyrket mat vokser videre, sier Renaa.

Det viktigste er likevel at vi er åpne for all god mat, mener han, som til daglig jobber på restaurant Renaa i Stavanger.

- Men det må være ordentlig, «fingerlicking good». Ikke bare nytt og hipt.

- Ny grønnsaksbonde? Christopher Haatuft ved Lysverkene i Bergen, håper på mer lokale grønnsaker.

- Jeg håper det blir bedre sommer på vestlandet, så vi får en lenger sesong. Kanskje vi får en ny grønnsaksbonde? Jeg håper vi spiser mer grønnsaker, i hvert fall, sier Haatuft.

SVEN ERIK RENAA Foto: ERLING HÆGELAND/Dagbladet
CHRISTOPHER HAATUFT Foto: LARS PETTER PETTERSEN
KARLA SIVERTS Foto: METTE MØLLER
BENT STIANSEN Foto: NINA HANSEN / Dagbladet
ANDREAS VIESTAD Foto: JØRN H. MOEN

Han tror også at vi kommer til å ta etter New York.

- Vi ligger noen år etter storbyen, så jeg tror kanskje vi nå får noen nudelsjapper i Norge.

- Trendy med vegetarmat Karla Siverts, kjøkkensjefen på Smalhans i Oslo, tror vi kommer til å gå tilbake til gamle tradisjoner.

- Og det føles ut som det blir mer og mer trendy med vegetarmat, spår Siverts.

Den tidligere Bocouse d'Or-vinneren, Bent Stiansen, tror at vi nordmenn vil søke tilbake til det litt mer klassiske.

- Vi vil ha tilbake stekt fisk, kjøtt og skalldyr. Mye nordisk mat er kald, men vi vil nok ha den varm, for smaksbildet blir bedre da, sier Stiansen.

Han tror vi vil gå mot lettere, freshere og mat med mer grønnsaker.

- Et stykke fisk eller kjøtt med mye mer grønnsaker. Trenden med lokalmat tror jeg vil fortsette, og økologi vil også øke kraftig. I tillegg håper jeg vi slår et slag for villfisken!

MER GRØNT: Skal vi tro kokkene, blir det enda mer grønnsaker i 2016. Illustrasjonsfoto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX
MER GRØNT: Skal vi tro kokkene, blir det enda mer grønnsaker i 2016. Illustrasjonsfoto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX Vis mer
MER GRØNT: Bruk gjerne litt kjøttkraft for å gjøre suppen mer fyldig, men vi går mot et mer grønnsaksbasert kosthold. Illustrasjonsfoto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX
MER GRØNT: Bruk gjerne litt kjøttkraft for å gjøre suppen mer fyldig, men vi går mot et mer grønnsaksbasert kosthold. Illustrasjonsfoto: SHUTTERSTOCK / NTB SCANPIX Vis mer