Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Dette koster et friår fra jobben

Carina Hansson (41) og Sigurd Eriksen (37) reiste jorda rundt sammen med sønnene Lukas (6) og Rasmus (4).

REISELYSTNE: Carina Hansson og Sigurd Eriksen tok permisjon fra jobbene sine et år og reiste jorda rundt med sønnene Rasmus (4) og Lukas (6). Men de var ikke veldig klare for å komme hjem igjen. Da de landet på Gardermoen en regntung dag i juni, bestilte de like gjerne en tre ukers charterreise til Bulgaria. Foto: Jacques Hvistendahl
REISELYSTNE: Carina Hansson og Sigurd Eriksen tok permisjon fra jobbene sine et år og reiste jorda rundt med sønnene Rasmus (4) og Lukas (6). Men de var ikke veldig klare for å komme hjem igjen. Da de landet på Gardermoen en regntung dag i juni, bestilte de like gjerne en tre ukers charterreise til Bulgaria. Foto: Jacques Hvistendahl Vis mer

(Dagbladet): - Som «alle» andre drømte vi om å reise ut et år. Da muligheten bød seg, valgte vi å ta sjansen. Det angrer vi ikke et sekund på, sier Oslo-paret.

I juni var tobarnsfamilien tilbake i Norge etter å ha vært på reisefot siden midten av august i fjor.

- Vi var eventyrlystne og hadde lyst til å gjøre noe sammen som familie. Mens Carina elsker å reise, var jeg veldig opptatt av å få muligheten til å være mer sammen med barna enn hverdagene ga meg muligheten til, forteller Sigurd.

Spareplan Svært mange nordmenn har økonomiske muligheter til å ta et sabbatsår, mener Rolf Mæhle, assisterende direktør i Finansnæringens Fellesorganisasjon.

- Dersom det er gode utleiemuligheter for bolig og fritidseiendom behøver ikke dette koste mye. Såkalte rammelån, eller boligkreditt, har gjort det enklere for folk med god og ordnet økonomi å styre nedbetalingen av lånet selv, sier Mæhle.

Han har laget et regnestykke som viser at et friår kan koste en tobarnsfamilie rundt en halv million kroner - når hver av ektefellene tjener 450 000 kroner og tapt arbeidsinntekt er tatt høyde for.

- Legg en spareplan for perioden fram til du skal ta sabbatsåret. Sørg for å ha en buffer i tilfelle uforutsette utlegg. Det går som regel mer penger enn du tror, sier Mæhle.

Solgte bil og utstyr Sigurd og Carina bestemte seg så kjapt at de ikke hadde rukket å spare penger til å finansiere turen. De skrapet sammen 150 000 kroner på å selge diverse fritidsutstyr som Sigurd hadde samlet opp i løpet av flere år - kiter, snowboard, sykler, dykkerutstyr, campingvogn. I tillegg kvittet de seg med bilen og leide ut leiligheten.

Fra de begge fikk innvilget permisjon fra jobbene sine, gikk det bare tre måneder til familien var pakket og klar til avreise. De bestilte rom på et hotell i Bangkok for de tre første dagene. Resten av turen lå åpen.

Tobarnsfamilien hadde base i Thailand, men på grunn av visumreglene måtte de reise ut et par uker etter hver måned. Da benyttet de sjansen til å oppleve Asia - og andre verdensdeler.

- I løpet av ti måneder var vi innom både Vietnam, India, Malaysia, Singapore, Bali, Fillippinene og Hong Kong. I tillegg var vi to uker på beachen i Australia og to måneder i bobil i USA, sier Oslo-paret.

God timing Timingen er særlig viktig for dem som planlegger å reise utenlands et år, fastslår Knut Dyre Haug, forbrukerøkonom i Storebrand.

- Betaler du toppskatt, lønner det seg å ta sabbatsåret fra sommerferie til sommerferie. Da halverer du inntekten begge kalenderårene, og vil trolig unngå toppskatt begge årene. Dermed betaler du lavere skatt enn om du tar fri et helt kalenderår, sier han.

I tillegg får du dobbelt minste- og personfradrag når du skatter over to år.

- Men pass på at oppholdet i utlandet ikke overstiger 12 måneder. Da opphører faktisk medlemskapet ditt i folketrygden, og du mister rett til dekning av medisinske utgifter i utlandet, uføreytelser og lignende. Det kan bli skjebnesvangert, sier Dyre Haug.

Startet på scratch Friåret kostet familien Hansson/Eriksen rundt 600 000 kroner.

- Det ble dyrere enn vi trodde, men vi hadde jo med oss barn og valgte dermed å bo bra. Vi laget heller ikke budsjett, men reiste på lykke og fromme, sier Carina.

For å være på den sikre siden kontaktet de banken før avreise og fikk innvilget rammelån. Da hadde de noen hundretusener å gå på som et trygghetsnett.

- Da vi kom hjem måtte vi starte helt på scratch, men vi hadde jo jobbene våre og kom oss snart ajour igjen, sier Carina, som gjerne tar turen igjen - om noen år.

- Reisen ble først og fremst et bevis på at vi taklet å være sammen hele tida. Vi ble jo litt lei av å reise mot slutten, selv om vi var glade for å være på tur. Men vi kommer til å leve på dette i mange år, sier hun.

- Husk at sjefen bestemmer Før du legger altfor fastlagte planer, bør du ha i mente at sjefen ikke plikter å gi deg et år fri fra jobben, påpeker Eivind Arntsen, partner i DALAN Advokatfirma og redaktør av nettestedet arbeidsrettsadvokaten.no.

- Det er imidlertid ikke noe i veien for at du gjør en avtale om fri i for eksempel to år for å seile jorda rundt, men det er opp til arbeidsgiver å akseptere dette - eller ei. Du kan definitivt ikke sette seil uten å ha avklart dette med arbeidsgiver på forhånd. Da har du neppe noen jobb å komme tilbake til, sier han.

Har du vært i arbeidslivet i minst tre år og ansatt hos arbeidsgiveren din de siste to åra, har du rett til hel eller delvis utdanningspermisjon.

- Det er et krav at man deltar i et «organiserte utdanningstilbud». Sabbatsår eller helt fri for å ta rene selvstudier gir altså ikke grunnlag for utdanningspermisjon, sier Arntsen.

- Kan løfte karrieren - Det høres kanskje råflott og voldsomt ut, men hvis du drømmer om å gjøre noe annet et år bør du ikke bare skyve tankene unna. Jeg har snakket med mange som sier de skulle ønske de hadde turt å ta sjansen på å gjøre noe slikt, sier studie- og karriereveileder Mette Manus.

Benytter du friåret til å studere, kan det være god investering i karrieren din, mener Manus.

- Kanskje betyr det at du endrer jobbretning når du er tilbake eller avanserer i jobben du har nå. Tar du studier på heltid, får du også konsentrert deg mer om det du skal lære enn om du er nødt til å gjøre det ved siden av jobben, sier hun.

Men friåret kan også få negative konsekvenser for jobben.

- Kanskje må du si opp jobben for å kunne reise. Og selv om du får permisjon, risikerer du at stillingen din ikke er der lenger når du er tilbake eller at jobben har endret innhold, sier Manus.

- Du taper pensjon Et sabbatsår kan koste i form av tapt pensjonsopptjening, påpeker Rolf Mæhle i Finansnæringens Fellesorganisasjon.

Et godt råd er å snakke med din pensjonsleverandør om hva et eventuelt sabbatsår får å si for din framtidige pensjon.

- Tjener du mer enn 7,1 G, - kan det lønne seg pensjonsmessig å fordele sabbatsåret på to kalenderår når det gjelder folketrygdpensjon, sier han.

Tar du et friår vil det også kunne få effekt på din tjenestepensjon. Har du innskuddspensjon, vil du få lavere pensjon som følge av færre år med innskudd. Har du en ytelsesordning, kan pensjonen bli lavere hvis du får mindre enn 30 års opptjening i ordningen.

- Et sabbatsår på tampen av yrkeskarrieren kan også få effekter for dem som har rett til privat AFP - som gir et livsvarig påslag til øvrig pensjon. Ett av kriteriene for privat AFP, er at du må ha vært ansatt i en AFP bedrift i sju av de siste ni åra før fylte 62 år. Du kan ikke «ta igjen» dette ved å jobbe lenger etter 62, sier Mæhle.

PÅ KRYSS OG TVERS: I løpet av ti måneder var tobarnsfamilien innom flere land og kontinenter. Her er Carina Hansson i New Dehli, India, sammen med Rasmus og Lukas. Foto: privat
PÅ KRYSS OG TVERS: I løpet av ti måneder var tobarnsfamilien innom flere land og kontinenter. Her er Carina Hansson i New Dehli, India, sammen med Rasmus og Lukas. Foto: privat Vis mer
image: Dette koster et friår fra jobben
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media