STØRRE ENN DU TROR: Stor husedderkopp er en av Norges største edderkopper. Fra forbeins- til bakbeinsspiss kan den måle 8-10 centimeter. Foto: Effecta Bergen
STØRRE ENN DU TROR: Stor husedderkopp er en av Norges største edderkopper. Fra forbeins- til bakbeinsspiss kan den måle 8-10 centimeter. Foto: Effecta BergenVis mer

Dette krypet stortrives i boligen din

Mest utsatt er Oslo-boere.

Skadedyr og plagsomme insekter er ikke noe vi ønsker å ha i hjemmene våre. Edderkoppen hører til de mange krypene som finner veien inn i hus og leiligheter, men til forskjell fra flere av de andre skapningene er den harmløs.

Edderkopper er ikke skadedyr i annen forstand enn at de skremmer folk, og at folk med edderkoppfobi kan bli helt paralysert eller handle irrasjonelt hvis de møter dem, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) på sine nettsider.

Kommer seg opp i høyden Statistikken fra FHI viser at flest edderkopper naturlig nok finnes i kjellerleiligheter eller kjellere. Soverom, stuer og bad ligger litt lenger ned på listen.

Sjeldnere funnsteder er næringsbygg, sykehjem, kontorlokaler og barnehager. Men selv om du ikke har kjeller, er du ikke dermed sikret fra et møte med disse store edderkoppene. Det er dokumentert et funn av stor husedderkopp i tredje etasje i en blokk i Oslo.

Urbant insekt Avdelingsleder Svein Svendsen i Effecta forteller til Bonytt.no at de mest vanlige edderkoppene å ha innomhus er brun husedderkopp og kjelleredderkopp.

Ifølge FHI er stor husedderkopp den klart vanligste, basert på dyr sendt til analyse på Folkehelseinstituttet. De aller fleste funn var fra boliger i Oslo-området, ofte nær sentrum, men med enkeltfunn andre steder i Sør-Norge, som Ringerike, Porsgrunn, Bergen, Voss og Trondheim.

Artikkelen fortsetter under annonsen

Ugiftig, men smertefullt Ifølge FHI er det slett ikke sjelden at folk som ringer nekter å tro at stor husedderkopp er et norsk dyr, noe som heller ikke er så rart med tanke på at de kan bli opp til ti centimeter i diameter.

De melder om at en "bananedderkopp", "fugleedderkopp" eller liknende har forvillet seg inn i huset. Samtlige lurer på om de er dødelig giftige. Men det er de altså ikke.

Riktignok har alle edderkopper gift i kjevene sine, men de er beregnet på å lamme det byttet de har fanget. Store edderkopper, som husedderkoppen, kan imidlertid bite fra seg hvis vi fanger dem med fingrene, eller hvis vi uforvarende kommer til å presse dem på annen måte. Husedderkoppene vil aldri angripe uprovosert, men tvert imot flykte og gjemme seg det raskeste de kan hvis vi prøver å slå etter dem.

Hvis man er så uheldig å bli bitt, blir bittet beskrevet som smertefullt, og man får en nummen følelse i fingeren som gir seg etter cirka to timer. Ingen andre reaksjoner er beskrevet.

Alt de trenger i kjelleren Svendsen forklarer at edderkopper er en del av vår fauna.

- Når de finner veien inn i husene våre kan det ofte være tilfeldig, men arter som kjelleredderkopper trives godt i kjellere og blindkjellere, da disse gir gode livsbetingelser for denne arten.

- På slike steder kan edderkoppene leve sitt liv uavhengig av oss mennesker og finner alt de trenger for å leve og formere seg.

Selv om edderkoppene er tilsynelatende like glad i hjemmet ditt som du er, finnes det ting du kan gjøre for å forhindre at disse åttebeinede krypene innvandrer boligen din.

Fjern livsbetingelsene Svendsen forteller at når det gjelder forebygging og bekjempelse bruker Effecta bare unntaksvis kjemiske behandlinger mot edderkopper.

- Fokuset når det gjelder bekjempelse er mer rettet mot å fjerne livsbetingelsene for disse.

I for eksempel blindkjellere er edderkoppene avhengig av en viss luftfuktighet for å kunne trives. Svendsen opplyser at om du greier å tørke opp slike arealer ved hjelp av bedret ventilering, økt varme eller eventuelt få montert en avfukter, vil edderkoppbestanden over tid forsvinne fra dette området.

- Et permanent montert avfuktingsanlegg har vist seg å være en meget god løsning.

Når det gjelder utvendig rundt huset råder han til å koste vekk alt spindelvev, for eksempel fra listverk rundt vinduer og dører, fra kiste, eller møne.

- Slike enkle og kjemisk frie tiltak vil være en måte å begrense en bestand på.

Bruk støvsugeren Fagsjef hos rådgivingsfirmaet Mycoteam, Johan Mattsson, ser imidlertidig ikke noen grunn til å bekjempe husedderkoppen.

IKKE NØDVENDIGVIS LETTSKREMT: Stor husedderkopp  kommer ofte inn i hus om høstnettene og skremmer folk på grunn av sin anselige størrelse og sine hurtige bevegelser. Foto: Thinkstockphotos.com
IKKE NØDVENDIGVIS LETTSKREMT: Stor husedderkopp kommer ofte inn i hus om høstnettene og skremmer folk på grunn av sin anselige størrelse og sine hurtige bevegelser. Foto: Thinkstockphotos.com Vis mer

- Det jeg selv gjør, er å sette et glass eller en kopp over den og så stikke et tynt papir forsiktig under. Deretter er det bare å løfte den utendørs, og da vil den mest sannsynlig ikke vende tilbake, fordi den som sagt ikke har noen grunn til å være innendørs, har han tidligere uttalt til Bonytt.no.

- Støvsugeren er også et suverent hjelpemiddel for den som helst vil holde avstand til edderkoppen.

Trives best under møbler Når det gjelder boligarealet inne, er det mest hensiktsmessige å ha et vanlig renhold.

- Samtidig vil det å være bevisst på hvor edderkoppene trives, også kunne bidra til at de bli færre av dem, forteller Svendsen.

"Døde" områder som kroker, bak skap, under sokler og lignende er edderkoppens favorittsteder.

Utover dette er det vanskelig å gardere seg hundre prosent mot at det kan komme inn edderkopper.

- Forskjellen blir om man har en fast bestand av edderkopper i huset, eller bare får "tilfeldige gjester" inn av og til, forklarer Svendsen.

Les også:
Maur kan gjøre boligen din ubeboelig
Du kan ha rotter i rørene dine
Hva er egentlig «et steinkast»?
Planter du her blir det mindre luking

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.