Dette krypet stortrives i boligen din

Mest utsatt er Oslo-boere.

STØRRE ENN DU TROR: Stor husedderkopp er en av Norges største edderkopper. Fra forbeins- til bakbeinsspiss kan den måle 8-10 centimeter. Foto: Effecta Bergen
STØRRE ENN DU TROR: Stor husedderkopp er en av Norges største edderkopper. Fra forbeins- til bakbeinsspiss kan den måle 8-10 centimeter. Foto: Effecta Bergen Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Skadedyr og plagsomme insekter er ikke noe vi ønsker å ha i hjemmene våre. Edderkoppen hører til de mange krypene som finner veien inn i hus og leiligheter, men til forskjell fra flere av de andre skapningene er den harmløs.

Edderkopper er ikke skadedyr i annen forstand enn at de skremmer folk, og at folk med edderkoppfobi kan bli helt paralysert eller handle irrasjonelt hvis de møter dem, skriver Folkehelseinstituttet (FHI) på sine nettsider.

Kommer seg opp i høyden Statistikken fra FHI viser at flest edderkopper naturlig nok finnes i kjellerleiligheter eller kjellere. Soverom, stuer og bad ligger litt lenger ned på listen.

Sjeldnere funnsteder er næringsbygg, sykehjem, kontorlokaler og barnehager. Men selv om du ikke har kjeller, er du ikke dermed sikret fra et møte med disse store edderkoppene. Det er dokumentert et funn av stor husedderkopp i tredje etasje i en blokk i Oslo.

Urbant insekt Avdelingsleder Svein Svendsen i Effecta forteller til Bonytt.no at de mest vanlige edderkoppene å ha innomhus er brun husedderkopp og kjelleredderkopp.

Ifølge FHI er stor husedderkopp den klart vanligste, basert på dyr sendt til analyse på Folkehelseinstituttet. De aller fleste funn var fra boliger i Oslo-området, ofte nær sentrum, men med enkeltfunn andre steder i Sør-Norge, som Ringerike, Porsgrunn, Bergen, Voss og Trondheim.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer