HUSK PÅ: Skitne baderom og dyrehår på møblene blir garantert lagt merke til av julegjestene. FOTO: Colourbox
HUSK PÅ: Skitne baderom og dyrehår på møblene blir garantert lagt merke til av julegjestene. FOTO: ColourboxVis mer

Dette legger julegjestene merke til

Unngå at gjestene oppdager dine skitne hemmeligheter.

Nå er det ikke lenge igjen til vi atter en gang skal åpne dørene for julegjester. Desember er en hektisk måned for de aller fleste, og det er nok mange som faller for fristelsen til å ta noen snarveier når det gjelder julevasken.

Men hvordan unngår du at gjestene legger merke til at du kanskje har måttet ta litt lett på årets storrengjøring? Hvordan gjør du akkurat passe rent, og hva er det egentlig gjester legger merke til når de kommer på besøk?

Det amerikanske interiør- og design-nettstedet Apartment Therapy har noen smarte tips for hvordan man kan rengjøre hjemmet på 1-2-3 før gjestene ankommer - og være helt sikker på at her finnes det ikke noe selv den mest kresne kan sette fingeren på:

1. Førsteinntrykk Gå ut av hvert rom og inn igjen. Hva er det du legger merke til først? Rot? Aviser? Flekker på møblene? Det er sannsynlig at gjestene vil legge merke til de samme tingene som du gjør, så sats på å takle disse først. Et ryddig hus vil alltid virke renere enn et rotete hus.

2. Oppholdsrom Folk oppholder seg mest i stuen. Derfor bør dette rommet stå ganske langt oppe på listen. Kast gamle blader og aviser som flyter rundt, og sett bøker tilbake i hyller. Ta med deg alt ut som ikke hører hjemme her, leker, kopper, fat og klær. Samle fjernkontroller på bordet.

Tørk støv av alle overflater - fokuser på alle steder i øyehøyde og som man naturlig ville legge merke til, for eksempel bord eller hyller hvor man har samlet familiebilder, hvor gjestene garantert kommer til å kaste et blikk.

TIPS: Prioriter på de områdene og rommene gjestene dine kommer til å oppholde seg i.

Støvsug rommet. Har du husdyr, pass på å fjerne alt av dyrehår, spesielt om du venter gjester som er allergiske. Dyrehår har en lei tendens til å sette seg fast på klær, og du vil ikke at gjestene dine skal få pels av å sette seg i sofaen din.

Vask over gulvet, og se til slutt over de små detaljene. Demp lyset og tenn heller stearinlys, dette vil gjøre det vanskeligere for gjester å få øye på støv og flekker. Sett frem vinglass og skåler med julegodt.

TIPS: Husk å fjerne stearin som har dryppet fra gamle lys. Har du fått voks på duken kan det hjelpe å legge et kjøkkenhåndkle over flekken og gå over med strykehjernet. Dette løsner flekken med voks, og duken kan vaskes i maskinen.

3. Badet Det er få ting som er mer udelikate enn et skittent bad. Gjestene legger raskt merke til både tannkremflekker på speilet og halvtomme dusjsåpeflasker som flyter rundt. Vask over kraner og vask, puss speil og gi toalettet en real omgang med klut og børste. Fyll på med ekstra toalettpapir, og pass på at du henger frem tørre rene håndklær til å tørke hender på. Rydd opp i skap og skuffer, og pass på å oppbevare legemidler og lignende på en forsvarlig måte om du venter barn på besøk.

4. Nysgjerrige neser En av de første tingene man legger merke til i et hjem er lukten. Du vil ikke at gjestene dine skal legge merke til lukten av gammelt treningstøy eller fårikålen du lagde for fire dager siden. Det hjelper fint med frisk grønnsåpelukt. Vask over gulvene, eller, om du ikke rekker å vaske, lag en flaske med vann og noen dråper grønnsåpe og spray litt rundt om i husets kriker og kroker.

5. Slapp av Det aller viktigste du må huske på, enn så vanskelig det kan være, er å forsøke å slappe av. Ingenting dreper en fest raskere enn et vertskap som er helt utslitt av forberedelsene til festen - og for trøtte til å klare å komme i festhumør. Husk at gjestene i bunn og grunn kommer for å se deg - ikke for å sjekke om du har tatt julevasken.

Her er skikk og bruk-ekspert Reidar Helliesen helt enig:

- Det verste man kan gjøre når man har invitert til fest er jo å la gjestene se at du har stresset rundt for at de skal komme, forklarer etiketteguruen, som er kjent fra både TV og aviser, til Bonytt.no.

- Senk skuldrene og legg heller lista litt lavere når du inviterer til festlig lag, enn at du skal satse så høyt at du blir for stresset til å nyte kvelden og gjestene dine.

Helliesen mener det ikke er skam i å ty til innkjøpt mat heller, om tiden ikke skulle rekke til både husvask og gourmet-forberedelser på kjøkkenet:

TO-DO LISTE: Tenk gjennom hvilke områder av huset gjestene kommer til å ferdes i - og konsentrer deg om disse når du gjør rent. FOTO: Colourbox
TO-DO LISTE: Tenk gjennom hvilke områder av huset gjestene kommer til å ferdes i - og konsentrer deg om disse når du gjør rent. FOTO: Colourbox Vis mer

- Det viktigste er jo verken huset eller maten, men at man har det trivelig sammen, presiserer Reidar Helliesen.

- Det går helt fint an å bestille take-away og ha klar en sixpack med juleøl. Senk ambisjonene, nyt festen og gjestene vil tenke at du er den perfekte vert eller vertinne.

Dette legger husgjester merke til Ifølge Martha Stewart, hele Amerikas husmor, kan det lønne seg å ha klargjort følgende før gjestene kommer og begynner å se seg rundt hjemme hos deg:

1. Gjesterommet

Selv om du ikke er sikker på at noen kommer til å overnatte etter julefesten, kan det lønne seg å ha gjesterommet i skjønneste orden. Bytt rent på sengen, legg frem store myke håndklær og sett inn en karaffel med vann, en stabel magasiner og gjerne enkle pene toalettsaker. Finner man dette som gjest kommer man ikke til å legge merke til hybelkaninene under sengen.

2. Kjøkkenet

Et ryddig og rent kjøkken virker delikat og hygienisk. Gjester har en tendens til å ville hjelpe til med matlagingen, så pass på at benkeplaten, vasken og kjøkkenmaskiner får seg en runde med klut og vann før de kommer.

TIPS: En liten bomullsdott med et par-tre dråper vaniljeessens plassert i kjøleskapet vil fjerne all matlukt.

3. Møbler

Tørk av eller fjern hår og støv på møbler. Det gir hele rommet et umiddelbart løft. En klesbørste gjør jobben raskt og enkelt.

4. Vindu og speil

Vask vinduer og speil, dette vil gjøre alle rom mye lysere og dermed virke langt mindre støvete.

TIPS: Når du skal begynne å gjøre huset rent, ta deg en runde gjennom samtlige rom du skal vaske. Ha med deg en stor kurv, gjerne skittentøykurven. På din vei samler du med deg alt som ikke hører hjemme i de rommene du går gjennom: klær, glass og kopper, leker osv. Når du er ferdig med å rydde og vaske tar du med deg kurven igjen en runde og legger fra deg alle tingene igjen i de rommene de hører hjemme i.

UNNGÅ: Unngå at julegjestene får feil inntrykk av hjemmet ditt. FOTO: Produsenten
UNNGÅ: Unngå at julegjestene får feil inntrykk av hjemmet ditt. FOTO: Produsenten Vis mer

Les også:

Her er slottets beste rengjøringstips

Disse interiør-appene bør du laste ned

Bla deg gjennom tusenvis av flotte interiørbilder

Her er bleiene billigst

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

GODLUKT: Lukt er noe av det første gjester legger merke til. Pass på å gjøre et godt inntrykk.  FOTO: Produsenten/Matprat.no
GODLUKT: Lukt er noe av det første gjester legger merke til. Pass på å gjøre et godt inntrykk. FOTO: Produsenten/Matprat.no Vis mer