Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Dette må du gjøre i hagen i juli

Gjødsling, vanning og fjerning av visne blomster hører til oppgavene i julihagen.

JULIHAGEN. Fjerning av visne blomster hører til en av de viktig oppgavene i hagen i juli. På den måten gir man plass til at nye blomster kan vokse ut. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
JULIHAGEN. Fjerning av visne blomster hører til en av de viktig oppgavene i hagen i juli. På den måten gir man plass til at nye blomster kan vokse ut. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Selv om det er sommerferie krever likevel hagen sitt. Men dersom du har tenkt til å holde deg hjemme en stund til, er det flere ting som trenger din oppmerksomhet i hagen.

- Vanning og gjødsling er kanskje det viktigste man gjør på denne tiden, fordi det er nå plantene vokser mest, understreker gartner hos Sandved Gartneri og Hagesenter, Jostein Jaathun, til klikk.no.

Sommerblomstene Allerede nå er det flere av sommerblomstene som har nådd en foreløpig topp og har begynt å skrante litt.

- Sommerblomstene vil fortsette å blomstre dersom man er påpasselig og kniper av de visne blomstene. Dersom man ikke gjør det vil blomstene frø seg, som fører til at den ikke vil blomstre flere ganger, forklarer Marianne Utengen til klikk.no. Hun er gartner og redaksjonsmedarbeider hos Det norske hageselskap.

Utengen råder også til å gi blomstene en skvett med flytende gjødsel en gang i uken.

Roser Har du roser i hagen kan også de med fordel knipes for avblomstrede blomster. I tillegg bør man også se etter om det har kommet lus på plantene. Som regel sitter de på nye knopper.

- Roser bør også vannes og gjødsles, råder Utengen.

Hekken Dersom man har hekk i hagen, er juli en fin tid å stusse den på.

- Men hovedbeskjæringen ville jeg ventet med til hekken er i hvile, for eksempel tidlig på våren, mener Utengen.

Gressplenen En grønn og fin gressplen er i hovedsak avhengig av to ting; gjødsling og klipping.

Ifølge Marianne Utengen bør plenen klippes ofte, men ikke for kort.

- Man bør ikke stille inn klippehøyden lenger ned enn til den midterste innstillingen. Klipper man for kort tar det for mye av veksten til gresset og gjør det enklere for mose og ugress å komme til.

Hennes råd er å la avkappet bli liggende på plenen etter klippingen dersom man klipper ofte, fordi det vil kuttet opp i små biter og gå tilbake til jorden som organisk materiale.

Alternativt kan avkappet samles og strøs i et tynt lag i blomsterbedene, fordi det vil hindre ugress i å vokse opp samt at det vil bidra til at fuktigheten holder seg bedre i jorden.

Når det gjelder vanning av plenen, er Utengenes råd at man ikke trenger å tilføre ekstra fuktighet.

Ugress Ukruttet tar ikke sommerferie, og vil man holde tritt med ugresset er det bare ned på knærne og luke. For i juli vokser det så det knaker.

- Gjør man ikke det kan man risikere å komme hjem til en overgrodd hage, fordi det er på denne tiden at ugresset frør seg, forklarer Jostein Jaathun.

Lupiner En vekst som sprer seg minst like fort som ugress, er lupiner. Den er såkalt svartelistet, fordi den er innvandrer til den norske floraen og truer de stedegne artene.

- Derfor bør alle som har lupiner i hagen klippe av frøstammene før frøene begynner å spre seg, fremhever Utengen.

- Det er noe man som ansvarlig hageeier oppfordres til å gjøre, dersom det vokser Lupiner i hagen.

Nyplanting Selv om det meste kanskje har kommet i jorden, er det fortsatt mulig å plante nytt.

- Både sommerblomster og busker kan plantes, og spesielt har det vært etterspørsel etter roser, fordi mange av dem bukket under i kulden i vinter, fremhever Jaathun.

Les også:
Slik overlever plantene sommerferien
Tipsene som redder hagen i ferien
Få nye interiørideer i Bonytts inspirasjonsguide

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

PROBLEMPLANTE: Lupiner er fargesterke planter som finnes i mange hager. Men fordi den er en fremmed art i den norske floraen, bør den hindres i å spre seg. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
PROBLEMPLANTE: Lupiner er fargesterke planter som finnes i mange hager. Men fordi den er en fremmed art i den norske floraen, bør den hindres i å spre seg. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com Vis mer