Dette må du glemme på nye Gardermoen

Her er trikset som kan redde hele flyreisen for deg neste gang.

Dinsides Kristin Sørdal viser deg hva som er nytt på Oslo lufthavn Gardermoen, som nå har åpnet alle sine nye pirer, butikker og spisesteder! Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

GARDERMOEN (Dagbladet): Etter at landets nye hovedflyplass på Gardermoen åpnet i 1998 har mange av oss reist så mange ganger med fly derfra at vi finner fram «av gammel vane». Men nå advarer Avinor mot å reise på denne måten - for da kan du nemlig havne i skikkelig trøbbel.

– Vårt aller beste råd til flypassasjerene er å skru av autopiloten. Torsdag 27. april er det offisiell åpning av den nye Pir Nord på flyplassen. Og de som har reist til eller fra Gardermoen de siste ukene har allerede merket store endringer, sier kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen i Avinor.

Les mer: Derfor blir det kø ved sikkerhetskontrollen

Her skal du sjekke inn

– Dersom du reiser på gammel rutine så kan du fort ende opp ett annet sted på flyplassen enn du egentlig skal være. Og da kan du få problemer med å rekke flyavgangen din. Derfor må du glemme å reise slik du alltid har gjort, men heller følge godt med på skiltingen som viser deg riktig vei.

RETT VEI: Nye og store skilt viser deg veien til gaten din. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
RETT VEI: Nye og store skilt viser deg veien til gaten din. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer

Det er svært viktig at du nøye følger skiltingen på flyplassen helt fra du ankommer Gardermoen og frem til gaten.

Kommer du med tog så tar du trappen eller heis opp til togstasjonen i ankomsthallen. Reisende med Norwegian går deretter rett frem og opp enda en etasje for å komme til sitt innsjekkingsområde.
Reisende med SAS/Widerøe går til høyre og opp til det som tidligere var felles innsjekkingsområde for alle flyselskap.
Reiser du med andre selskaper skal du finne riktig innsjekkingsområde via de store informasjonstavlene.

Hovedtorget

HVOR LANG ER KØEN: Her kan du se forventet ventetid, og om det er lurt å velge en annen sikkerhetskontroll. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector
HVOR LANG ER KØEN: Her kan du se forventet ventetid, og om det er lurt å velge en annen sikkerhetskontroll. Foto: Odd Roar Lange/The Travel Inspector Vis mer
GLEM GAMLE VANER: Kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen i Avinor på Gardermoen har ett godt råd: Glem gamle vaner på nye Gardermoen. Foto: Odd Roar Lange
GLEM GAMLE VANER: Kommunikasjonssjef Joachim Westher Andersen i Avinor på Gardermoen har ett godt råd: Glem gamle vaner på nye Gardermoen. Foto: Odd Roar Lange Vis mer

Deretter går du gjennom sikkerhetsslusene. Barnefamilier går i familieslusa og har du fast-trackmulighet så velger du fast-trackslusa.
Vel gjennom sikkerhetskontrollen kommer du til Gardermoentorget som er selve hovedkrysset på den nye flyplassen.
Her skal du velge, ved å se på billettinformasjonen, hvilket av utgangsområdene A-B-C-D-E-F du skal gå til. Husk at Pir Nord har to etasjer.
Den nedre er for utland, den øvre for innland.
Dersom du skal til utlandet kan du velge om du vil gå gjennom en av de to tax-free-butikkene, eller om du heller ønsker å gå utenom. Følg skiltene i taket!

Les mer: Passet ditt kan være ugyldig selv om det er lenge til utløpsdatoen

Jo nærmere du kommer gaten din, jo færre kommersielle tilbud vil du finne.

- Vi ønsker at de reisende skal finne et rolig og lyst område hvor de kan slappe av og lade mobiltelefoner før de reiser fra Gardermoen. Det viktigste er å følge skiltingen - og ikke å gå dit du tror at det er, sier Joachim Westher Andersen.

TRAVELT: En animasjon laget av lufttrafikktjenesten NATS viser hvordan flytrafikken i Europa ser ut fra verdensrommet. Animasjonen er satt sammen av informasjon fra over 30 000 flighter mellom 21. juni og 28. juli i fjor. Video: NATS Vis mer

Det smarte tipset

Noen ganger er det lange køer i sikkerhetskontrollen. Da er det smart å velge den med raskest kø. Dette kan du se ved å sjekke den store informasjonstavla utenfor sikkerhetskontrollen ved Norwegian-innsjekkingen. Se om det er forskjell i ventetiden ved de to sikkerhetskontrollen. Velg den med kortest tid.

Den raske veien forbi køen

• Reiser du med Norwegian så kan du for 100 kroner kjøpe adgang til fasttrack inntil 30 minutter før flyavgang dette hvis det ikke er allerede er inkludert i billetten din.

• Med SAS må du enten fly med SAS Plus, SAS Business eller ha gull- eller diamantkort for å få benytte fasttracken.

Og husk: Du kan gå gjennom sikkerhetskontrollen ved Norwegian-torget selv om du skal reise med SAS.

DRAMATISK: Full beredskap måtte settes inn på Gardermoen da en tankbil med 40 000 liter flydrivstoff kantret og rullet rundt i fjor høst. Video: Fra serien «OSL 24-7» som har premiere på Viasat 4, mandag 6. mars. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer