Dette må du huske om du skal reise fra Gardermoen på fredag

Forventer ny rekord i antall passasjerer: Slik går du fram.

HER BLIR DET TRAVELT FREDAG: Dette på en rolig dag. Slik blir det ikke fredag. Oslo Lufthavn forventer rekordmange reisende i morgen. Foto: KRISTIN SØRDAL
HER BLIR DET TRAVELT FREDAG: Dette på en rolig dag. Slik blir det ikke fredag. Oslo Lufthavn forventer rekordmange reisende i morgen. Foto: KRISTIN SØRDALVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise

(Dinside): Det ligger an til tidenes passasjerrekord på Oslo Lufthavn fredag.

Foreløpige tall fra Oslo lufthavn, viser at det kan bli opp mot 93 000 reisende fredag 26. september.

- Rekorden vår er på 93 200 passasjerer på én dag, så vi er jo spente på om den blir slått i morgen, sier Lasse A. Vangstein, medierådgiver ved Oslo lufthavn, til Dinside.

Morgen og ettermiddag Det største trykket vil bli på morgen og ettermiddag, fra cirka klokka 05.00 til 09.00 på morgenen og igjen fra cirka 14.30 til 17.30 på ettermiddagen.

Men det vil være et jevnt trykk hele dagen.

Vangstein sier til Dinside at de er bemannet så godt det lar seg gjøre i forhold til antall passasjerer. Det er ingen spesielle anbefalinger i forhold til oppmøte på flyplassen, utover det som er vanlig.

- Reisende bør forholde seg til flyselskapenes anbefalinger i forhold til oppmøtetid. Vi anbefaler også reisende om å laste ned appen vår og følge med på informasjonen der.

FAMILIESLUSE: Se etter skiltet som viser vei til familieslusen. Det kan du i mange tilfeller spare tid på. Foto: KRISTIN SØRDAL
FAMILIESLUSE: Se etter skiltet som viser vei til familieslusen. Det kan du i mange tilfeller spare tid på. Foto: KRISTIN SØRDAL Vis mer

- Du bør også ta hensyn til om det er gater det er lenger å gå til og at det er flere som skal ut og reise. Det er også flere som reiser med bagasje i høstferien, enn vanlig i ukedagene - og da tar det lenger tid med innsjekking, sier Vangstein.

Spar tid Du bør også være oppmerksom om du skal reise fra gate 19, som er er manges skrekk når de reiser fra Gardermoen, og lære deg triksene som gjør at du sparer tid på flyplassen.

Du kan tillegg benytte deg av de nye informasjonstavlene i avgangshallen, som kan vise vei til hvor du må gå for å finne riktig gate.

Fredag 3. oktober ligger også an til å bli ganske travel, det er hittil forventet cirka 87 000 reisende.

Søndag 28. september og søndag 5. oktober blir også relativt travle, begge dagene er det forventet cirka 83 000 reisende.

Mange barn reiser alene Høstferien er også høysesong for barn som reiser alene, som ifølge Oslo Lufthavn er en gruppe med reisende som har økt mye de siste årene.

- Ferier er høysesong for barn uten følge. Av erfaring vet vi at mange barn reiser alene for å besøke besteforeldre og familie andre steder i landet. Vi holder ekstra øye med denne gruppen i disse ukene, sier Vangstein.

De norske flyselskapene har assistansetjeneste for barn som reiser alene, og dette må bestilles på forhånd. Barnet får utdelt en mappe ved innsjekk, som de skal ha på seg under hele flyreisen.

Kan følge helt fram Flyplassen tillater at en voksen kan følge barnet helt frem til flyet, noe du sier fra om når du sjekker inn barnet. Du vil da få utstedt et ledsagerbevis som gir deg adgang gjennom sikkerhetskontrollen.

Dersom barnet skal reise utenfor Schengen-området, kan du bare følge til passkontrollen.

Familier kan for øvrig se etter Felix & Fiona-merkede fasiliteter, som altså viser vei til tilbud spesielt rettet mot denne gruppen.

Dinside har tidligere skrevet om familieslusen i sikkerhetskontrollen, samt stellerom og spisesteder som har tilbud spesielt rettet mot denne gruppen.

HUSK DETTE: Du kan følge barn som skal reise alene, helt til gaten. Du må si ifra i innsjekkingsskranken, og så får du utstedt et slik ledsagerbevis. Foto: OSLO LUFTHAVN AS
HUSK DETTE: Du kan følge barn som skal reise alene, helt til gaten. Du må si ifra i innsjekkingsskranken, og så får du utstedt et slik ledsagerbevis. Foto: OSLO LUFTHAVN AS Vis mer