Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Dette må du lese hvis du skal bli pappa

Det kan lønne seg å lese seg opp litt før livet snus opp ned.

NY PAPPABOK: Pappabokmarkedet har fått ett nytt tilskudd; boka Daddy Cool - kunsten å være pappa som handler om pappamestring og papparollen. FOTO: Istockphoto.com
NY PAPPABOK: Pappabokmarkedet har fått ett nytt tilskudd; boka Daddy Cool - kunsten å være pappa som handler om pappamestring og papparollen. FOTO: Istockphoto.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Egne bøker for vordende pappaer er en nødvendighet. Det mener småbarnspappa og revisor Kjetil Bergman Olsson (37).

Pappamestring Selv om han kan trylle fram smokker fra taket, få barn til å fly og lage magisk vann, fant han ikke det han lette etter i andre pappa- eller mammabøker.

Etter å ha blitt pappa til barna August (4) og Leona (2), skrev han bok om pappamestring, pappaomsorg og kjærligheten til familielivet.

Bok etter bok Selv om pappabokmarkedet ikke er like mettet som mammabokmarkedet, men det finnes allerede en god del bøker å velge mellom (se egne tips til høyre).

Felles for mange av disse bøkene er gjerne at de er humoristisk og underholdende lesning, med stor vekt på den fantastiske opplevelsen det er å bli far. Daddy Cool-forfatteren ville gi leseren noe mer.

Intetsigende mammabøker Da barna ble født, var pappabokforfatteren hjemme i permisjon med de to små i sju og åtte måneder. Erfaringene fra disse to periodene har han samlet i nykommeren Daddy Cool. Kunsten å være pappa.

- Jeg leste mange pappabøker og mammabøker da jeg selv skulle bli far. Mammabøkene var ganske intetsigende for min del, selv om de hadde egne kapitler til den kommende far. Jeg visste fra før at jeg kunne støvsuge for å hjelpe til hjemme, sier han.

Lang pappaperm - Det var noe der jeg savnet. Ingen av bøkene hadde for eksempel skrevet skikkelig om det å være i pappapermisjon. Lang pappapermisjon. Og det sto svært lite om ringvirkningene av å ha lang pappapermisjon. Det ville jeg skrive om, fordi det føltes uendelig viktig, sier Kjetil Bergman Olsson.

Vær beredt - Jeg mener, den verden man står på trappene til når man skal bli far, er gjennomtrengende forskjellig fra det man er vant til. Det er mye som endrer seg når man blir en familie.

- Det å bli pappa er et ansvar ut av en annen verden. Er det ikke naturlig å forberede seg til noe slikt, spør Bergman Olsson retorisk.

- Det finnes dessuten ikke noe utbredt pappafellesskap i dag, hvor pappaer kan få innspill, tips og råd. Jeg tror derfor det er svært viktig at det da finnes god og variert pappalitteratur som tar opp disse temaene.

Fra far til far Målgruppen til boken er naturligvis vordende fedre. Dette er en personlig beretning fra en pappastemme.

- Jeg ønsker naturligvis at alle som har lyst på et innblikk i en småbarnsfamilies hverdag, skal lese boken. Besteforeldre for eksempel. Kanskje de trenger en oppfriskning om hvordan det er å ha små barn.

Her kan du lese psykologens råd om hvordan man skal bli en god far.

Pakket inn tips - Hva ønsker du at vordende pappaer skal få ut av boka di?

- Det finnes naturligvis mange tips og råd i boken. Likevel er det viktig å huske på at det sjelden finnes en fasit. Jeg hadde manuset klart etter første permisjon. Da andre permisjon var over, måtte jeg skrive om det meste. Barn er forskjellige. Akkurat som voksne.

- Jeg har ikke skrevet en håndbok, men jeg har prøvd å få frem en personlig beretning om hvordan det er å bli far. Å være far. Og om det å bli en familie.

Forfatteren har pakket inn tipsene i historier.

- Jeg håper at boken kan bidra til en bevisstgjøring og refleksjoner rundt papparollen. Hvilken type pappa man ønsker å være. Jeg håper naturligvis også at det kommer klart fram at en pappa har like gode forutsetninger som en mamma til å knytte bånd til barnet. Men det handler om tid sammen. Det skaper mestring, omsorg og nærhet, sier Kjetil Bergman Olsson.

Familiedagene vinner Pappabokforfatteren skriver at papparollen har gjort ham til en annen mann.

- Livet handler om noe annet nå enn før vi fikk barn. Prioriteringene har endret seg. Parforholdet har endret seg. Behovene har endret seg. Det gjør naturligvis at jeg har endret meg. Det er barna som er i fokus. Og familien. Ingenting slår følelsen av å ha hatt en minnerik familiedag.

- Det er kjipere å bruke hele helgen på å prøve å stake opp avløpsrørene fordi et av barna har kastet en bleie oppi. Hverdagene har endret seg. Tilværelsen er blitt utenkelig uten grøtkasting, rett og slett.

Men ikke alle norske mammaer og pappaer synes det er stressende å ha barn - se hvordan de gjør det.

Les også:

Ti ting nybakte mødre vil ha

Ti bøker i graviditeten

Hvordan bli en god pappa?

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

image: Dette må du lese hvis du skal bli pappa
image: Dette må du lese hvis du skal bli pappa
image: Dette må du lese hvis du skal bli pappa

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!