Dette må du vite om Blu-ray på PC

Blu-ray-drev til PC koster nå så lite som 600-700 kr. Det gjør det høyaktuelt å konvertere PC-en til en potent Blu-ray-spiller. Vær bare obs på at en vanlig Blu-ray-spiller kan bli billigere likevel.

Dette må du vite om Blu-ray på PC
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

En PC er veldig bra egnet for å spille HD og Blu-ray på storskjermen i stua - eller på arbeidsrommet for den saks skyld.

Et Blu-ray-drev til PC-en koster nå så lite som 600-700 kroner.

Å oppgradere CD/DVD-drevet til Blu-ray burde vært enkelt. Det burde vært så enkelt som å skru fast drevet i PC-en og trykke "Play".

Men det er dessverre enkelte fallgruver som du må være obs på.

Hvis ikke kan Blu-ray-prosjektet ditt fort koste mer enn de smaker.

Sjekk derfor opp hva PC-en din trenger ekstra før du bestemmer deg for å bruke den som HD-avspiller for Blu-ray.

For mange vil en egen Blu-ray-spiller være den beste løsningen.

En god og brukervennlig Blu-ray spiller, som LG BD370, koster rundt 1.500 kroner. En test av LG BD370 kan du lese her.

Er du på jakt etter en liten og kompakt PC for å koble til TV-en, kan vi anbefale Asrock Nettop ION330 som vi har testet her. Denne får du kjøpt med Blu-ray-stasjon til

Denne kommer nå i en noe oppgradert versjon, som heter Asrock Nettop ION 330 HT. Forskjellen er at HT-versjonen har fått trådløst nettverk og fjernkontroll.

Dette trenger du

For det første trenger du så klart et Blu-ray-drev.

For at Blu-ray-avspillingen skal gå hakkefritt for seg, trenger du et skjermkort som kan dekode H.264 og VC-1.

Dette er videokodekene som brukes på BD-filmer (BD = Blu-ray disc), og vi vil gjerne at dekodingen skal foregå i skjermkortet, ikke i prosessoren.

En guide til hvordan du får ditt avspillingprogram til å bruke skjermkortet og ikke prosessoren for dekoding finner du her.

Det betyr at du bør ha et skjermkort i Nvidias GeForce 8-serie, gjerne nyere, eller ATIs HD2000-serie eller nyere.

Om skjermkortet ikke har HDMI, er ikke det så farlig, siden digitale HD-signaler fint kan kjøres ut via en DVI-til-HDMI-adapter.

Videre trenger du en avspillingsprogramvare som vet å dra nytte av at skjermkortet kan dekode videostrømmen.

Cyberlink Power DVD 7, 8 og 9, Corel WinDVD 9 eller 2010, eller ArcSoft TotalMedia Theater 3 er aktuelle eksempler.

Dette følger ofte med Blu-ray-drevet, og er dermed ikke noen ekstrakostnad utover drevet.

For å spille av Blu-ray kreves dessuten HDCP, high-bandwidth digital content protection.

Alle moderne skjermkort støtter denne standarden, men det er absolutt mulighet for at skjermen du har stående hjemme ikke støtter det.

Merk også at HDCP-støtte ikke er mulig over en VGA-kabel, så du er nødt til å bruke DVI eller HDMI.

Hvis du er usikker på om PC-en din er klar for Blu-ray-avspilling, kan du laste ned et verktøy som kjører en sjekk for deg.

CyberLink BD-advisor kan lastes ned fra www.cyberlink.com/prog/bd-support/diagnosis.do/.

Den vil fortelle deg om det er noen vits å kjøpe Blu-ray drev eller ei, og om du trenger å gjøre andre oppgraderinger samtidig.

Problemløser

Hvis du har en eldre TV eller en skjerm som enten ikke støtter HDCP eller rett og slett kun har mulighet for tilkobling med VGA-kabel, er det egentlig ikke meningen du skal få lov til å se Blu-ray-filmen din.

Videre er det slik at du kan oppleve avspillingsproblemer selv om systemet ditt oppfyller alle avspillingskrav!

Enkelte Blu-ray-titler lar seg rett og slett ikke spille av på PC i det hele tatt!

Avspillingsprogrammene må oppgraderes stadig vekk (PowerDVD kommer for eksempel med advarsler om avspillingsproblemer med nye titler dersom man ikke oppgraderer), men faren for at man står der med en splitter ny Blu-ray som programvaren ikke er oppdatert for er altså til stede.

En løsning på alle disse problemene heter SlySoft AnyDVD.

Dette er et program som opprinnelig kom for å omgå kopibeskyttelse, regionssperrer og tvungen reklame på DVD-filmer.

Senere har programmet kommet i HD-versjon, AnyDVD HD.

HD-versjonen gjør akkurat det samme for HD DVD og Blu-ray som den opprinnelige versjonen gjorde for DVD, og i tillegg omgår det kravet om bruk av HDCP-kompatibelt utstyr.

AnyDVD må imidlertid også holdes oppdatert til enhver tid, men med AnyDVD HD installert har vi i hvert fall aldri opplevd at en Blu-ray-film ikke kan spilles av.

At AnyDVD HD også lar deg lagre backup av Blu-ray som ISO eller mapper på harddisken, er heller ingen ulempe.

Blu-ray over VGA

Hvis du har en skjerm som har DVI, men ikke støtter HDCP, vil du få feilmeldinger dersom du prøver å spille av Blu-ray.

Da har du to valg: Enten kan du koble til med VGA og prøve analog overføring - det er nemlig ikke alle Blu-ray-titler som krever digital tilkobling.

Hvis ikke VGA fungerer, blir du enten nødt til å sørge for HDCP-støtte eller deaktivere hele HDCP-kravet ved å anskaffe og installere AnyDVD HD.

Lyd og HD-lyd

Lyd er stort sett ikke noe problem med Blu-ray. I de aller fleste tilfeller vil det være aktuelt å kjøre lydsignalet ut over HDMI eller via optisk eller elektrisk (coax) digitalutgang på lydkortet.

Høyst sannsynlig vil du imidlertid kun få DTS eller Dolby Digital.

Ifølge reglene i AACS-spesifikasjonen (kopibeskyttelsen) kan DTS-HD og Dolby TrueHD kun sendes over HDMI, men i skrivende stund bare et fåtall lydkort som kan gjøre dette: ASUS sine HDAV 1.3-kort (fra 1200 til 2300 kr avhengig av versjon) og Auzentech X-Fi HomeTheater HD (1.600 kr).

Merk imidlertid at du ikke må ha HD-lyd for å se Blu-ray.

Kjører du lyden digitalt til receiveren din på «gamlemåten» uten disse nye HDMI-lydkortene, vil lydstrømmen bare nedsamples til den samme Dolby Digital- eller DTS-surroundlyden vi er vant til fra DVD.

Dessuten, for å få HD-lyd må du også ha en moderne surround-receiver som kan dekode signalet - det gjelder også for å få HD-lyd fra en «standalone» Blu-ray-spiller.

PC-en taper i budsjettet

Selv om Blu-ray-drevene har blitt billige, vil det for mange koste mer å få fullverdig Blu-ray-funksjonalitet fra en PC enn å kjøpe en «standalone» Blu-ray-spiller, som man jo kan få for under 2.000 kr.

Må du ha nytt skjermkort eller skjerm for å få HDCP, AnyDVD for å få spilt av de mest problematiske titlene, og nytt og kostbart lydkort for å få HD-lyd, er du allerede oppe i det mangedobbelte av prisen for det billige Blu-ray-drevet.

På den annen side, så kan det jo være at PC-en din har alt som skal til allerede.

Dessuten kan regnestykket bli en uvesentlig faktor i den store sammenhengen, når man samtidig drar inn andre funksjonalitetsmessige fordeler ved å ha en kompetent PC man kan koble opp til storskjermen i stua.

Bærbar som Blu-ray-spiller

Mange bærbare PC-er kommer med både Blu-ray-drev og HDMI-utgang.

Har du en slik, har du all grunn til å koble den opp mot flatskjermen i stua og teste ut en Blu-ray-film.

Betingelsene for Blu-ray-avspilling er de samme for bærbare som for stasjonære, og er HDMI-kontakten først på plass, støttes også HDCP (mens det ikke er noen automatikk i at det er HDCP-støtte på DVI).

Dermed vil det kun være avspillingsprogramvare som trengs for å se Blu-ray - sjekk om ikke dette fulgte med PC-en når du kjøpte den.

Den eneste virkelige begrensningen med bærbar PC som Blu-ray-avspiller, er HD-lyd. Eksterne USB-lydkort med HDMI og støtte for HD-lyd finnes ikke (enda).

Les også:

Slik spiller du av HD-film på en "slapp" PC

Slik lager du en Blu-ray disk uten Blu-ray-brenner

Derfor er denne kaffetrakteren alltid best i test

20 tips til en mer støysvak PC

Slik oppgraderer du CD/DVD-stasjonen

Musikk og film i alle rom

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

HD-LYD: For å få tilgang til de nye HD-lydformatene på Blu-ray, må man ha et lydkort som kan sende denne bitstrømmen over HDMI til en hjemmekinoforsterker som støtter formatene. Kun et fåtall lydkort har denne egenskapen.
HD-LYD: For å få tilgang til de nye HD-lydformatene på Blu-ray, må man ha et lydkort som kan sende denne bitstrømmen over HDMI til en hjemmekinoforsterker som støtter formatene. Kun et fåtall lydkort har denne egenskapen. Vis mer
GRATIS: Media Player Classic Home Cinema er helt gratis, og det kan spille Blu-ray med sine integrerte kodeker for H.264 og VC-1. Programmet vil imidlertid bare spille av hovedfilmen når man bruker funksjonen «Open DVD». Blu-ray-menyer får du ikke.
GRATIS: Media Player Classic Home Cinema er helt gratis, og det kan spille Blu-ray med sine integrerte kodeker for H.264 og VC-1. Programmet vil imidlertid bare spille av hovedfilmen når man bruker funksjonen «Open DVD». Blu-ray-menyer får du ikke. Vis mer
HDCP-TRØBBEL: Cyberlinks BD Advisor forteller at tilkoblingen til skjermen ikke støtter HDCP.
HDCP-TRØBBEL: Cyberlinks BD Advisor forteller at tilkoblingen til skjermen ikke støtter HDCP. Vis mer
ALT OK: Her har vi koblet til en annen skjerm som vi visste støtter HDCP, og dermed rapporterer BD Advisor at det er grønt lys for Blu-ray.
ALT OK: Her har vi koblet til en annen skjerm som vi visste støtter HDCP, og dermed rapporterer BD Advisor at det er grønt lys for Blu-ray. Vis mer
HVILKEN SOM HELST: AnyDVD HD er et program som fjerner kryptering, sonesperrer, HDCP-krav, gjør det mulig å styre drevhastigheten, gjør det mulig å kopiere DVD og Blu-ray til harddisk osv. Har du en Blu-ray som nekter å spille på PC-en, er AnyDVD HD redningen.
HVILKEN SOM HELST: AnyDVD HD er et program som fjerner kryptering, sonesperrer, HDCP-krav, gjør det mulig å styre drevhastigheten, gjør det mulig å kopiere DVD og Blu-ray til harddisk osv. Har du en Blu-ray som nekter å spille på PC-en, er AnyDVD HD redningen. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer