Du leser nå Dagbladet Pluss

Dette må du vite om «ikonvinene»

Et lite knippe viner har gjort seg fortjent til hedersbetegnelsen ikonvin.

KONGELIG: Storbritannias prins Charles og hustru Camilla, hertuginne av Cornwall, får her gleden av å smake en Penfold Grange under sin rundtur i Australia i 2012. Til høyre Peter Gago, sjef for Penfolds Magill Estate Winery i Adelaide. Foto: REUTERS / NTB SCANPIX
KONGELIG: Storbritannias prins Charles og hustru Camilla, hertuginne av Cornwall, får her gleden av å smake en Penfold Grange under sin rundtur i Australia i 2012. Til høyre Peter Gago, sjef for Penfolds Magill Estate Winery i Adelaide. Foto: REUTERS / NTB SCANPIXVis mer

Ikonvin er nok en betegnelse som ikke blir brukt så ofte.

Det er derimot et lite knippe viner som helt klart har gjort seg fortjent til denne hedersbetegnelsen, og i så måte definitivt befinner seg i denne ettertraktede kategorien.

Hva er så en ikonvin? En ikonvin er en vin som over lengre tid har opparbeidet seg et rykte for kvalitet utenom det vanlige.

Nøkkelen til kultstatus

En ny vinstil, et nytt område, en ny drue eller på annen måte nyskapende arbeid er ofte starten på dette.

Pionerer som har turt å gå egne veier og talt etablissementet midt imot er godt representert blant disse vinene og er ofte nøkkelen for å oppnå kultstatus.

Viner som Sassicaia, Tignanello, Grange, Petrus og produsenter som Gaja, Biondi-Santi, Romanée-Conti og Leroy er bare noen eksempler innen dette segmentet.