Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Dette må rynkekremen inneholde

Her er hudterapeutens beste råd.

KJENN DIN KREM:  Noen ingredienser er essensielle for anti-aldring. Under ser du hvilke. Illustrasjonsfoto: Colourbox
KJENN DIN KREM: Noen ingredienser er essensielle for anti-aldring. Under ser du hvilke. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Å selge ei krukke rynkekrem til tusen kroner uten å spørre hva kunden renser huden med, er litt lureri, sier Anne Berit Eide, faglig leder og hudterapeut ved Oslo hudpleieklinikk.

Hun mener kombinasjonen av produkter og vaner må til for å få resultater av rynkekremer.

LES OGSÅ: Maten som gir færre rynker

Hvordan - Hudtilpasset rens morgen og kveld. Hudtilpasset peeling som fjerner overfødige døde hudceller. Fra en gang om dagen i perioder til en gang per uke. For noen aldri . Har du overfølsom hud; vær forsiktig her. Du bør også bruke et tilpasset serum med gode virkestoffer. Og beskyttende dagkrem, nærende nattkrem.

Hun mener gode hudpleierutiner kan gi klare utslag etter hvert som man blir eldre.

- Jeg har vært i yrket i over 20 år nå, og har vært heldig å få følge kunder fra tenårs- til voksen hud. Det er helt klart at de som har fulgt et hudprogram har en «yngre» hudkvalitet enn de som har brukt såpe og vann. Ellers har de samme livstil og samme hudtype. Men jeg har også sett flott hud på voksne kvinner som sier at de ikke bruker noe. Da er det nok gode gener og en sunn livstil uten soling og røyk, datastråling og påvirking av frie radikaler, men også mindre stress som er hudpleien.

Hvorfor - Det finnes ingen mirakler på boks. Det hjelper ikke med en dyr og god krem om den brukes på skitten hud. Om du ikke renser huden riktig, dannes en fettmembran. Gjennom den kommer det ingenting. Da kan du like gjerne kjøpe en billig krem som du liker konsistensen, lukten og prisen på, sier hun.

BORTKASTET: Dyr krem er bortkastet uten riktige rutiner, mener faglig leder og hudterapeut ved Oslo hudpleieklinikk.Foto: Colourbox
BORTKASTET: Dyr krem er bortkastet uten riktige rutiner, mener faglig leder og hudterapeut ved Oslo hudpleieklinikk.Foto: Colourbox Vis mer

- Du må heller ikke rense for hardt. Du vasker ikke silke med salmiakk. Hud er som silke. Blir huden for tørr må den jobbe hardt for å repareres. Da blir det å fornye seg pent og optimalt helt uviktig for huden. Den vil bare sørge for å opprettholde beskyttelsesevnen og holde seg hel, sier Eide.

- Med riktig rens blir huden som et trekkpapir. Da kan rynkekremer marinere huden godt og virkestoffene får gjort jobben sin. Marinaden bør bestå av blant annet antioksidanter, retinol og A-vitaminer.

- A-vitamin er dronningen av antirynkeingredienser, sier Eide.

Når - Start med solbeskyttelse så tidlig som mulig. Kuldekrem om vinteren. Ikke såpe og vann. Så i tenårene bør man starte med riktig rens to ganger om dagen og en beskyttende dagkrem. Etter hvert legge til andre pleieprodukter i hudpleieprogrammet, alt etter livsituasjon, yrke, alder og hvor viktig det er for den enkelte og ha en så ung hud som mulig.

Aldri for sent - Hudpleie er akkurat som trening. Det er aldri for sent å begynne. Hva du vil og kan oppnå av hudforbedring avhenger av utgangspunktet, av tid og penger og ønsker, sier Eide.

- Men akkurat som et medlemskort på Elixia ikke gir resultater i seg selv, krever også kjøp av krem at du følger opp på egen hånd, sier Eide, som forklarer at mange hudpleieklinikker nå tilbyr tredimensjonale bilder som viser hudtilstanden i dybden. Med før- og etterbilder kan du kontrollere om anbefalt behandling gir resulater, for så å eventuelt endre hudpleieregime.

- Dette bruker mer og mer både i Norge og andre land. Og det er langt bedre enn å kaste penger ut av lufta ved å kjøpe hudpleieprodukter som lover gull og grønne skoger uten å legge premisser, sier hun.

Hvilke kremer virker?


Se etter de viktigste antirynkevirkestoffene:
VITAMIN A
Vitamin A, tretinoin (som er reseptbelagt) og bearbeidet vitamin A, derivatet retinol (som finnes i hudkremer). Er begge hudfornyende og regnes som ledende ingrediens innen antiage. Skal ikke brukes ved graviditet. Unngå soleksponering.
HYALURONSYRE
Binder hudens egen fuktighet. Er i dag den største fuktighetsbinderen vi kjenner. Er svært tålbar for alle hudtyper.
VITAMIN C
Har en gunstig påvirkning på kollagenproduksjonen, er en viktig antioksidant og er svært beskyttende på sensitiv hud.
ANTIOKSIDANTER
Virkestoffer som beskytter huden mot negative reaksjoner mellom hud og oksygen. Slike reaksjoner er svært delaktig i hudens aldringsprosess. Viktig i all hudpleie, spesielt i beskyttende hudpleie.
PEPTIDER
Fungerer som signalstoff for økt kollagenproduksjon og dermed reduksjon av rynkedybde. Er også viktig for sårtilheling.
ALPHA HYDROKSYSYRER
AHA eller fruktsyrer er en viktig ingrediens for normalisering av tykkelsen i hudoverflaten, slik at hudens kvalitet og elastisitet forbedres. Tilstoppede porer åpnes, blodsirkulasjon og væskebalansen forbedres.

Kilde: Anne Berit Eide, Oslo hudpleieklinikk