Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Dette mangler nye Iphone 5

Iphone 5 kommer til å selge i bøtter og spann, men konkurrentenes toppmobiler har noen ess i ermet som nye Iphone 5 mangler.

NY: Iphone 5 er sluppet og kommer til Norge 28. september. Foto: Peter Belanger, Apple
NY: Iphone 5 er sluppet og kommer til Norge 28. september. Foto: Peter Belanger, Apple Vis mer

En hel verden settes på hodet når Apple annonserer pressekonferanse. Alle de største nettstedene liveblogger fra seansen og nyheten om en ny Iphone var toppsak hos alle de store nettavisene. Men Iphone 5 er ingen revolusjonerende mobil. Her er teknologien Apple har valgt bort.

NFC Den største overraskelsen for mange var nok at Iphone 5 ikke har støtte for NFC. NFC kan enkelt oversettes med nærfeltkommunikasjon (Near Field Communications) og er spådd en stor framtid innen mobile transaksjoner.

Blant annet skal NFC brukes til betaling og til elektroniske billetter. I løpet av 2013 vil du stadig flere steder kunne betale med en NFC-klargjort mobil.

Flere produsenter, blant annet Nokia og Sony, har kommet med produkter som lett kan pares med NFC, slik at du kan koble en mobil til en ekstern høyttaler bare ved å holde mobilen inntil høyttaleren noen sekunder.

Det finnes nok mange årsaker til at Apple ser ut til å ha droppet NFC. Det viktigste argumentet til Apple er nok at NFC ikke er veldig utbredt ennå. Det finnes ingen global infrastruktur, og det tar nok ennå noen år før NFC er noe folk flest aktivt bruker.

Det andre argumentet heter Passbook. Dette kan være Apples forsøk på å lage en digital lommebok. Som vi vet fra før, har Apple ganske god kontroll på sine 435 millioner iTunes-kontoer, og Apple-brukere har koblet betalingsinformasjon til kontoen sin. Dette kan Apple kanskje klare å utnytte slik at de tar eierskap til mobil betaling via nye Passbook.

Trådløs lading Mobillading uten ledning er ventet å bli mer og mer normalt på forbrukerelektronikk, som mobiltelefoner og kamera. Teknikken er på mange måter den samme som din nye induksjonsovn bruker; induksjon.

Nokias nye supermobil, Lumia 920, har fått trådløs lading via en medfølgende ladeplate. Modellen Nokia Lumia 820 skal også ha fått en tilsvarende ladeløsning.

Samsungs toppmobil, Galaxy S III, får også trådløs lading via ekstrautstyr som riktignok må kjøpes separat.

Vi kan tenkte oss minst to årsaker til at Apple har droppet trådløs lading. Det ene er at alle ekstrafunksjoner krever plass og ekstrafunksjoner veier som regel noe.

Her kan Apple rett og slett ha prioritert vekt og størrelse framfor funksjon. Den andre årsaken er at en mobil som lades på en ladeplate må ligge rolig. Med en ledning kan du fortsatt løfte opp og bruke mobilen uten at ladingen avsluttes av den grunn.

Stor skjerm Nye Iphone 5 får en fantastisk skjerm. Men den er bare på 4 tommer. Selv på en billigmobil som LG Optimus L7 får du i dag en ganske ok skjerm på 4,3 tommer, mens konkurrentene til Iphone 5 alle har skjermer som er større enn 4 tommer.

Samsung Galaxy S III har en skjerm på 4,8 tommer, Nokia Lumia 920 har en skjerm på 4,5 tommer, mens skjermen på HTC One X er på 4,7 tommer. For ikke å nevne mobilgigantene Samsung Galaxy Note II som har en skjerm på hele 5,5 tommer.

Greit nok at Iphone 5 har en bra oppløsning (1136 x 640 punkter) og en høy pikseltetthet, men det kan også konkurrentene varte opp med. I tillegg viser salgstallene at forbrukerne ønsker stor skjerm. Samsung har alt solgt over 20 millioner enheter av Galaxy S II og over 10 millioner av kjempemobilen Galaxy Note (første generasjon med 5,3 tommer skjerm).

Ikke micro USB Mens en hel mobilverden har klart å bli enige om at man skal bruke micro USB som standard ladekabel, har Apple igjen valgt å gå sine egne veier.

Med nye Iphone 5 følger en ny kontakt som har fått navnet Lightning. Denne er tosidig, og det er samme hvilken vei du setter inn pluggen. Det er bra. Det er også bra at Apple legger ved en overgang sammen med Iphone 5 slik at du kan bruke eksisterende utstyr uten for mye heft.

TRÅDLØS LADING: Nokia Lumia 920 byr på trådløs lading ved hjelp av en ladeplate du bare legger mobilen oppå. Foto: Nokia
TRÅDLØS LADING: Nokia Lumia 920 byr på trådløs lading ved hjelp av en ladeplate du bare legger mobilen oppå. Foto: Nokia Vis mer

Men selvsagt kan Apple også fikse micro USB-problemet - med nok en ny adapter. En Lightning-til-microUSB-adapter er nemlig å finne i Apples nettbutikk nå noen timer etter lanseringen.

Les også:

Slik blir nye iPod

Test: Dette er det beste hjelmkameraet

Får du båndbredden du betaler for? Test bredbåndet ditt her

Test: Samsung Galaxy Note 10.1

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

SVÆR: Samsung Galaxy S III har en skjerm som er 0,8 tommer større enn på Iphone 5.
SVÆR: Samsung Galaxy S III har en skjerm som er 0,8 tommer større enn på Iphone 5. Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media