Dette må du vite om røykeslutt

Mange myter om røykeslutt kan forvirre de som vil slutte, mener SIRUS-forsker.

MANGE SLUTTFORSØK: Rundt nyttår er tida da mange prøver å slutte å røyke. I løpet av et år forsøker 23 prosent av dagligrøykerne seg på å slutte, og hver av dem har i gjennomsnitt 3,5 slutteforsøk bak seg. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet
MANGE SLUTTFORSØK: Rundt nyttår er tida da mange prøver å slutte å røyke. I løpet av et år forsøker 23 prosent av dagligrøykerne seg på å slutte, og hver av dem har i gjennomsnitt 3,5 slutteforsøk bak seg. Foto: Elisabeth Sperre Alnes/Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Nyttår er høysesongen for å forsøke å stumpe røyken for godt. 23 prosent av røykerne oppgir at de har et røykesluttforsøk bak seg i løpet av det siste året, men få lykkes.

- Det generaliserte bildet er at menn sprekker når de er på fest, mens kvinner også gjør det når de er i emosjonell ubalanse. Men det er svært mange ulike årsaker til at sluttforsøkene mislykkes, sier Karl Erik Lund, forskningsleder ved SIRUS.

Han ønsker å avlive det han mener er de vanligste mytene om røykeslutt, for at røykerne skal ta mest mulig informerte valg.

En av mytene er at nikotinlegemidler er vanlige å bruke i sluttforsøk. Det mest vanlige hjelpemiddelet for menn er snus: 21 prosent oppgir at de bruker snus når de forsøker å slutte å røyke. Lund mener det er lett å bli feiltolket når man snakker om snus og røykeslutt.

- Vi anbefaler bare snus til uhelbredelige nikotinavhengige som har forsøkt alle andre sluttforsøk. Snusing er dramatisk mye mindre farlig enn å fortsette å røyke, og eksperter anslår en samlet risikoreduksjon på minst 90 prosent, sier han.

Han legger vekt på at røykeslutt er en individuell prosess der hver enkelt må finne sin unike metode.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer