Dette mesterverket lager du lett selv

Her er Charlotte Mohns oppskrift.

• Her finner du flere oppskrifter fra Charlotte Mohn.

VANG på Hedemarken (Dagbladet Endelig fredag):

KAKEGLEDE: I november er det tid for å kose seg litt ekstra, og Charlotte Mohn lager gjerne en god kake til helgekosen. Og det er lov å smake litt på deigen. Foto: METTE MØLLER / Dagbladet
CHARLOTTES BESTE SJOKOLADEKAKE: Hemmeligheten er bær i kaka, her har hun brukt sin favoritt bringebær. Foto: METTE MØLLER
SAFTIG EPLEKAKE: Eplekake er gjerne den første kaka vi lærer å bake, og her har Charlotte Mohn hentet inspirasjon fra morens enkle langpannekake fra barndommen.Foto: METTE MØLLER
OSTEKAKE:- Jeg bruker en del sitron i ostekake, og baker den gjerne et par dager før den skal serveres. Da blir den ekstra god, sier Charlotte Mohn. Foto: METTE MØLLER

Charlotte Mohn liker tradisjoner, og ender ofte opp med en klassisk formkake når hun skal lage litt ekstra helgekos.

Slik som en saftig eplekake, inspirert av morens enkle langpannekake fra barndommen.

Rask å lage - Dette er en av mine favorittkaker. Den er rask å røre sammen, og oppskriften er lett å huske. Eggedosis, mel, smør og epler - og litt krydder etter smak. Kanel er nydelig til epler, sier Charlotte.

OSTEKAKE: - Jeg bruker en del sitron i ostekake, og baker den gjerne et par dager før den skal serveres. Da blir den ekstra god, sier Charlotte. Foto: METTE MØLLER
OSTEKAKE: - Jeg bruker en del sitron i ostekake, og baker den gjerne et par dager før den skal serveres. Da blir den ekstra god, sier Charlotte. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Hun skjærer ut et stort stykke lun eplekake og serverer det sammen med en god kaffekopp.

Eplekake er en lavterskelkake. Det er gjerne den første kaka vi lærer å bake, og alle føler at de kan få det til.

FREDAGSKOKK: Charlotte Mohn (34) er en av Dagbladets faste kokker på fredager. Hun har vunnet stor anerkjennelse for sin kokekunst, og er til daglig frilanser og medeier i Opaker Gård i Hedmark. Foto: HÅKON EIKESDAL
FREDAGSKOKK: Charlotte Mohn (34) er en av Dagbladets faste kokker på fredager. Hun har vunnet stor anerkjennelse for sin kokekunst, og er til daglig frilanser og medeier i Opaker Gård i Hedmark. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

Eplekake med krem er en folkefavoritt, og det er alltid hyggelig å komme hjem til folk som har bakt eplekake.

- Jeg føler meg velkommen med en gang. Og nybakt eplekake lukter jo så godt også, sier Charlotte.

Charlottes beste sjokoladekake Hun smaker fornøyd på dagens eplekakebakst og følger samtidig med på stekeovnen der en stor sjokoladekake snart er ferdig stekt. Charlottes beste sjokoladekake er egentlig en brownie-oppskrift, men med mindre sukker enn originalen.

Hun liker å blande inn frosne bær i sjokoladen, og favoritten er bringebær.

- Men her kan du smake til med det du liker. Aprikoser eller kirsebær er veldig godt, og prøv gjerne med litt tørket lavendel i sjokoladekaka. Det er helt nydelig, sier Charlotte.

Den amerikanske varianten Ostekake er også en klassiker som hun serverer ofte.

Charlotte har bakt mange ostekaker i sitt liv, men synes fortsatt at det er den klassisk bakte amerikanske varianten som er den beste.

- En ostekake må ikke være for tung, men kremete og syrlig med en lett topping. Jeg bruker en del sitron i ostekake, og baker den gjerne et par dager før den skal serveres. Da blir den ekstra god, sier Charlotte Mohn.