Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Dette minihuset deles av to familier

Hoveddelen av huset er mindre enn to meter bred.

UTROLIG, MEN SANT: Her bor det ikke én, men to familier. FOTO: Kai Nakamura
UTROLIG, MEN SANT: Her bor det ikke én, men to familier. FOTO: Kai Nakamura Vis mer

Det begynner å bli trangt om plassen i byene rundt om i verden. Selv i "lille" Oslo, som blir for småbyen å regne mot mange andre storbyer, planlegger man aktivt hvordan man kan få klemt inn flere hus og leilighetsbygg der det går an, og utnyttet tomrom mellom andre bygg til nye boliger - såkalt innfill-arkitektur.

Få steder er kanskje pågangen etter hus og boliger så påtrengende som i Japans hovedstad, Tokyo, hvor millioner av mennesker skal bygge og bo på det som - i forhold til det enorme folketallet - er et relativt lite område. Resultatet er kreative hjem og en unik arkitektur som har satt Japan på kartet som et av de mest nytenkende stedene i verden når det gjelder hus, boliger og interiør. Og dette huset er i følge design- og arkitekturnettstedet Dezeen et godt eksempel på nettopp dette:

Dobbelt-hus på minitomt Da to unge familier kom til arkitektene hos Hiroyuki Shinozaki Architects var oppgaven denne: Tegne en tomannsbolig som skulle fungere som hjem for begge familiene - og det på en tomt som bare målte 161 m2, og lå i et tett bebygget område av Tokyo.

- I forhold til dette prosjektet lå utfordringen både i å skape et hjem som skulle fungere ikke bare for én, men to hele familier, men også i det å skape en følelse og illusjon av mer plass enn det man egentlig hadde til rådighet, forklarer arkitekt Hiroyuki Shinozaki til designnettstedet Arch Daily.

Løsningen arkitektene kom frem til var å dele huset i to ulike deler, som begge skulle benyttes av begge familier og tilfredsstille ulike bobehov.

Den smaleste delen av huset, som faktisk er så smal at man kan berøre begge vegger samtidig når man står oppreist, huser kjøkken, baderom, garderober og et lite soverom, mens den noe bredere delen av boligen inneholder flere soverom og oppholdsrom.

UJEVN FORDELING: Denne tomannsboligen er ikke vertikaldelt. Her deler beboerne på rom og benytter felles inngang, kjøkken og bad. FOTO: Kai Nakamura
UJEVN FORDELING: Denne tomannsboligen er ikke vertikaldelt. Her deler beboerne på rom og benytter felles inngang, kjøkken og bad. FOTO: Kai Nakamura Vis mer

- Huset er ikke - som man kanskje er vant med fra andre tomannsboliger - delt likt mellom to familier, som i bunn i grunn lever separat og adskilt fra hverandre, forklarer Shinozaki.

- Lange korridorer i hver av de tre etasjene deler huset inn i to ulike halvdeler, som sammenlagt inneholder nok rom og plass til begge familiene.

Droppet dører I et forsøk på å maksimere lys og romfølelse bestemte arkitektene seg tidlig for å droppe innvendige dører i den smale tomannsboligen.

- "Hullene" som forbinder de ulike rommene med korridorene er åpne og uten dører, forklarer arkitekt Shinozaki til design- og arkitekturnettstedet Inhabitat.

- Det er på mange måter en unik løsning på en tomannsbolig, hvor to familier kommer og går, og former en relasjon til hverandre gjennom måten rommene og boligen er oppdelt på.

Den smaleste delen av huset, som også er den høyeste, måler i underkant av to meter i bredden. Da sier det seg selv at lukkede dører ville bidra til å gjøre den i utgangspunktet trange plassen enda smalere og mørkere.

DROPPET DØRER: Arkitektene hevder at mangelen på dører forbedrer kommunikasjonen og er ikke et hinder for privatliv. FOTO: Kai Nakamura
DROPPET DØRER: Arkitektene hevder at mangelen på dører forbedrer kommunikasjonen og er ikke et hinder for privatliv. FOTO: Kai Nakamura Vis mer

- I stedet for dører gjør "hullene" i veggene mellom rom og korridorer at beboerne kan kommunisere med hverandre fra forskjellige deler av huset.

Deler på rommene I K-House, som arkitektene har kalt Tokyohuset som stod ferdig i 2011, har man fokusert på å skape oppholdssoner, plassert i den bredeste delen av huset, som hver familie disponerer mer privat, og fellessoner, i husets smaleste del, som deles mellom begge familiene.

- Huset fungerer på grunn at det viktige samspillet mellom privat og felles, forklarer Shinozaki.

Den smale korridoren, som bare måler 1,8 meter i bredde, men er hele 9 meter høy, slipper med sine mange vinduer mye lys og luft inn i boligen.

- Fra utsiden tror jeg mange forventer at innsiden av den smaleste delen av bygget skal være både mørk og klaustrofobisk, forklarer arkitekten.

- Men de strategisk plasserte vinduene gjør at hele boligen har en lett og luftig følelse.

MINIMALISME: I Japan skal hjem være møblert med kun det mest nødvendige, og interiøret holdes som oftest i en stram og nokså naken stil.  FOTO: Kai Nakamura
MINIMALISME: I Japan skal hjem være møblert med kun det mest nødvendige, og interiøret holdes som oftest i en stram og nokså naken stil. FOTO: Kai Nakamura Vis mer

Arkitekten forklarer at K House ikke bare er å regne for et godt eksempel på moderne design, men mener at måten man har klart å "dele" boligen til å fungere for to familier også kan være hvor fremtiden til Japanske bolighus ligger.

- Vi mener at måten vi har klart å skape et dupleks-hjem uten å benytte dele-vegger er unik, forklarer Shinozaki.

- Huset er svært arealeffektivt og har alle rom to familier måtte ha behov for, og kan på alle måter fungere som en prototype for samboing. Her bygges nærmiljø og samhold uten å ofre privatliv og egentid.

Vil ha hjem som er minimalistiske I japansk arkitektur er en av teoriene om interiør at hjemmet skal fremme en livsstil basert på minimal enkelhet og selvrefleksjon. Denne teorien kommer godt til syne i denne boligen, som er så rå og minimal i interiør og utsmykking at det nok blir i meste laget for de fleste.

- Hele denne boligen er et godt eksempel på japansk minimalisme, beskriver designnettstedet Dezeen.

Interiøret domineres av røff grå betong. Møbler er holdt til et minimum, og bare det absolutt mest nødvendige får plass.

HULL I VEGGEN: I dette smale huset droppet man dører for å skape mer plass.  FOTO: Kai Nakamura
HULL I VEGGEN: I dette smale huset droppet man dører for å skape mer plass. FOTO: Kai Nakamura Vis mer

- Tanken bak er til dels at hus skal være funksjon før form, men også at materialene seg selv er vakre og bør få lov til å være det i sin naturlige tilstand, forklarer nettstedet, som understreker at dette ofte er tilfellet i japansk arkitektur.

Så selv om denne ekstremt smale og minimalt innredede boligen kan virke stram og kald på oss nordboere, er dette slett ikke uvanlige forhold for huseiere i den japanske hovedstaden.

Les også: Dette smarte mini-huset koster mindre enn en ny bil

Her finner du de kuleste interiørbildene

Mini-leilighet: Her bretter man ut rommene når man trenger dem

Slik utnytter du hver milimeter i boligen

SLIPP INN LYSET: Vinduer, lyse vegger og åpne trinn i trappen gjør alle at det smale huset virker større enn det er. FOTO: Kai Nakamura
SLIPP INN LYSET: Vinduer, lyse vegger og åpne trinn i trappen gjør alle at det smale huset virker større enn det er. FOTO: Kai Nakamura Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

TILBYGG: Denne typen tomannsbolig er nok ikke vanlig i Norge enda. FOTO: Kai Nakamura
TILBYGG: Denne typen tomannsbolig er nok ikke vanlig i Norge enda. FOTO: Kai Nakamura Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media