Dette ølet er best til torsken

Rødvin er helt krise til skrei med lever og rogn - prøv heller dette ølet.

MIKROBRYGGERI:< Nøgne Ø har ledet an blant de norske mikrobryggeriene, og har også gjort seg svært positivt bemerket i utlandet. Foto: Arnie Stalheim
MIKROBRYGGERI:< Nøgne Ø har ledet an blant de norske mikrobryggeriene, og har også gjort seg svært positivt bemerket i utlandet. Foto: Arnie StalheimVis mer

Skal man ikke drikke rødvin til torsk? Jo, du kan gjøre det også, og da kan du for eksempel velge en frisk og saftig dolcetto. Men det er ikke alltid rødvin er best.

Det finnes flere grep du kan gjøre for å lage torsk mer rødvinsvennlig, og da snakker vi om tillbehør. Sørg for å bruke løker og rotgrønnsaker som er bakt, stekt eller grillet. Da blir de karamellisert, og du fremhver sødmen i dem, samtidig som du demper bitterheten. Brunet smør med en dæsj soyasaus hjelper også. Ribbefett eller baconterninger gjør det enda bedre. Ja, du kan til og med servere kalvesjy eller rødvinsaus til torsken.

Rødvinen krasjer med leveren Men ingenting av dette hjelper hvis du skal ha skrei med lever og rogn.

Dette er fantastisk mat, men det er en gåte hvordan man fikk den skrudde ideen å drikke rød bordeaux til. Den mest plausible forklaringen ligger i at dette ble ansett som festmat, og da skulle man drikke eksklusiv vin til.

Mens kalvelever går ypperlig til rødvin (prøv pinot noir), er fiskelever noe helt annet. Den krasjer noe aldeles forferdelig med rødvinen, og gir en ekkel, metallisk smak i munnen. Den tørre og kornete rognen er heller ikke noen højdare med rødvin. Hvitvin er et bedre valg, men det aller beste er øl. I denne sammenhengen blir imidlertid pils for veikt. Vi trenger et lyst og sterkt øl, gjerne et overgjæret (altså ale), som har god fruktighet, sødme og bitterhet.

Det finnes mange slike, men vi testet tre stykker, som er ganske like i struktur, men med ganske forskjellige aromabilder: belgiske Duvel, Young’s Special London Ale og Nøgne Ø Saison. Som forventet, var de alle tre en god match til maten, men det norske ølet hadde et aromabilde vi følte passet bedre.

Nøgne Ø Saison, vnr 2097602, kr 60,90 (50 cl), 87 poeng. Dyp gyllen, som brekker såvidt mot brunorange. Ganske tåkete, da ølet er ufiltrert (et kvalitetstegn). Fin duft av lyst korn og eple, samt et litt “belgisk” gjærpreg. God fylde med rik sødme og en lang, frisk ettersmak med fin bitterhet.

Dette ølet er deilig nå, men kan faktisk også lagres ett til to år. Da vil friskheten og fruktigheten dempes samtidig som ølet får mer modne og komplekse aromaer. Som vi allerede har nevnt, er dette ølet glimrende til skrei med lever og rogn, men det går også bra til annen sjømat med litt kraftig eller fett tilbehør, gjerne brunet smør. Det passer også til lettere retter av lyst kjøtt som kylling, svin og kalv.

Her er oppskrifter på noen retter som passer til ølet:

Skrei med lever og rogn

Stekt torsk med bønnesalat og soyasmør

Kyllinglår med smak av honning

Gode tips i serien Ukens beste vinkjøp:

Flott australsk rødvin

Et monster av en vin

Skikkelig kjøttvin

Perfekt til wok

Rimelig spanjol til lam og vilt

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.