Dette overgår det meste vi har sett av oppussing

Denne gården kan du bare drømme om.

Den gamle gården i Pennsylvania, som tidligere tilhørte en amish-bonde, består av et gårdshus, en låve, et studio, en tjenerbolig, et snekkerverksted og et par drivhus. Gården og området har blitt renovert og pusset opp over flere år, med mål om å skape et samlingssted for familie og venner. Gårdshuset er over 100 år gammelt, og låven er laget av 100 år gammelt tømmer. Studioet er 40 år, og resten av husene er bygd de siste ti årene.

Eierne, Esther og Brian Dormer med familie, kjøpte gården for 11 år siden. Den gang var hele området dekket med søppel, gamle TV-er, landbruksutstyr, bokser og flasker.

- Vi begynte med renoveringen av gården så snart vi hadde kjøpt den. Både arkitekter og landskapsarkitekter ble kontaktet for hjelp til planlegging og utførelse av oppussingen, forteller Esther Dormer til Bonytt.no.

Interiørarkitekten Lisa Dagnal, som har gjort alt innvending og noe utvendig, ble ansatt i 2007.

Tett samarbeid Dormer og Dagnal samarbeidet tett om interiøret på gården, og selv om Dagnal var arkitekten, ønsket Dormer å være involvert i prosessen.

- Vi hadde egentlig ikke en bestemt plan om hvordan det skulle bli, forteller interiørarkitekt Lisa Dagnal til Bonytt.no.

- Utviklingen og prosessen ble bare styrt etter ønskene og behovene de hadde for gården. De elsker å ha så mye plass og land til disposisjon, og gården blir ofte brukt til festlige anledninger.

- Lisa har brukt så mye tid på gården at hun føler hun bor der selv noen ganger, legger eieren Dormer til.

Ellers blir gården brukt av familien Dormer hver eneste helg, og de inviterer ofte venner og familie på besøk. En gartner bor og jobber der på fulltid, for å holde stedet i stand.

Stor plass Familien har nok av plass å boltre seg på, ettersom hele området er på ca 607 030 kvadratmeter.

Selve gårdshuset består av tre soverom, tre bad, to kjøkken, et kontor, en stue og en kjeller. Tjenesteboligen har også flere soverom, bad og kontor. Da interiørarkitekt Dagnal ble ansatt, fikk fikk hun beskjed om å skape en vakker og luksuriøs følelse, både inne og ute. Og det skulle ikke være for vanskelig å vedlikeholde.

- Jeg måtte finne en måte å skape rom både innendørs og utendørs, og som kunne tåle vær og vind, forklarer Dagnal.

- Det ble mange reiser til Paris, der min man jobber, og jeg lot meg ble inspirere av den europeiske stilen. Esther ønsket et tidløst uttrykk, som ikke så fort ville bli utdatert.

Nøytral palett Interiørarkitekten valgte å bruke en nøytral palett med noen innslag av fargeklatter.

GAMLE MATERIALER: Låven på gården er laget av over 100 år gammelt tømmer. Det 7,5 lange bordet er også laget av gamle materialer. FOTO: Roger Wade
MUSIKK: Den gamle melkestasjonen i den nedre delen av låven blir brukt av DJèn under ulike arrangementer. FOTO: Roger Wade
LAMPE: I låven Har Dagnal laget et lysarmatur fra en gammel potteholder og glassflasker FOTO: Roger Wade
SOVEROM: Det ene soverværelset i gårdshuset er lunt og innbydende med mørke tregulv og lyse vegger. FOTO: Craig Thompson & Roger Wade
FESTLOKALE: I den gamle låven har familien holdt mange festlige begivenheter. På det meste har låven huset så mange som 300 gjester. Lysekronen har interiørarkitekten malt i gull. FOTO: Roger Wade
SPISESTUE: Spisestuen i gårdshuset er innredet med både gamle og nye materilaer. FOTO: Craig Thompson & Roger Wade
EKSTERIØR: Den gamle gården ligger idyllisk til i åsene av Pennsylvania FOTO: Roger Wade

- Jeg brukte materialer som gammelt jern, stein, treverk, skifer, kobber og aluminium. Hovedsakelig rene materialer, forklarer Dagnal.

- Vi prioriterte elementer som ble spesialtilpasset, eller som var originale deler fra bygget. Disse jobbet vi med å oppdatere og fornye. Når det kom til tekstiler brukte vi også naturlige stoffer som lin, ull, silke og skinn. Inne i låven og på uteområdene brukte vi derimot vanntette materialer.

Esther Dormer forteller at Dagnal pleier å kjøpe ting som hun virkelig elsker, og føler hun ikke kan leve uten. Deretter finner hun et hjem for gjenstandene. Resultatet av dette er en leken designprosess der intuisjon og kreativitet er det som gjelder.

- Lisa får ideer og inspirasjon som kommer til henne, og det er på den måten hun føler at hun får det beste sluttresultatet, forteller Dormer.

- Design er egentlig det å elske stedet og knytte seg til det, forteller Dagnal. Det er eksperimentelt, og det er slik Esther og Brian ønsket det. Dette prosjektet handlet aldri om et sluttresultat, men heller det å nyte utviklingen av gården.

Lisa Dagnal og hennes familie har blitt gode venner med Esther i løpet av årene, og har en felles kjærlighet til stedet.

Les også:
Her ligger de kuleste interiørbildene
Låven ble praktfull bolig
Én fyllekule de aller første ukene kan være nok

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

UTENDØRS: Den gamle gården i Bulger, Pennsylvania har gjennomgått en komplett forandring. Foto: Roger Wade Roger Wade og Craig Thompson
UTENDØRS: Den gamle gården i Bulger, Pennsylvania har gjennomgått en komplett forandring. Foto: Roger Wade Roger Wade og Craig Thompson Vis mer
DRIVHUS: Det er to drivhus på gården, og her har familien også innredet med gamle møbler i smijern. Foto: Roger Wade
DRIVHUS: Det er to drivhus på gården, og her har familien også innredet med gamle møbler i smijern. Foto: Roger Wade Vis mer