Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Dette ser Sinnasnekker'n etter på visning

- Det er ikke veldig mye som skal til for å sjekke kvaliteten.

SJEKK BOLIGEN GRUNDIG: Feil og mangler kan fort bli et stort problem. Men det er ikke veldig mye som skal til for å sjekke kvaliteten, mener Otto «Sinnasnekker'n» Robsahm. Foto: TVNorge
SJEKK BOLIGEN GRUNDIG: Feil og mangler kan fort bli et stort problem. Men det er ikke veldig mye som skal til for å sjekke kvaliteten, mener Otto «Sinnasnekker'n» Robsahm. Foto: TVNorge Vis mer

Når du skal kjøpe bolig, er det mye du skal huske på. Ikke la deg lure av et pent interiør, for skjulte feil og mangler er ikke lett å oppdage for ufaglærte.

Etter første halvår av 2012 er vannskader for rundt en milliard kroner på private boliger meldt til forsikringsselskapene, viser tall fra Finansnæringens Fellesorganisasjon (FNO).

Det er grunn god nok til å være på vakt.

Takstpapirene skal gi deg et innblikk i boligens tilstand. Megleren skal også kunne gi deg svar på noen spørsmål, men det meste bør du altså sjekke selv.

Sinnasnekker Otto Robsahm, kjent fra TVNorge, mener det er et stort problem at folk flest ikke er nøye på visning.

- Det virker som folk forventer at alt skal være i bra stand, men feil og mangler kan fort bli et stort problem. Og det er ikke veldig mye som skal til for å sjekke kvaliteten, understreker han.

Ubehagelige overraskelser Kjøkken, tak, kjeller og bad er fire viktige stikkord.

På kjøkkenet bør du se under vasken. Er bunnen i skapet stygt, kan det være tegn på tidligere fuktskade. På badet er det superviktig å sjekke hvem som har pusset opp. Spør etter dokumentasjon. For er det gjort av ufaglærte, kan det absolutt dukke opp ubehagelige overraskelser.

- Taket er også sentralt, fortsetter Robsahm. Det skal beskytte huset. Er det veldig grått og utvasket, bør du ta en sjekk. Husk at tak har en levetid på cirka 20 år. Det gjelder både takstein og takpappen under. Se eksempelvis etter ødelagte eller løse takstein.

I kjellerne har mange i dag laget soverom, men dersom huset er bygd for 40 år siden, var kravet til drenering annerledes. Kjelleren var i utgangspunktet bare ment som lagerrom.

Sjekk selv Ønsker du å gå skikkelig grundig til verks, kan du sette deg inn i byggeforskriften for de ulike tiårene. Det var eksempelvis helt andre krav til en bolig på 70-tallet enn det er i dag, fortsetter Robsahm.

Tirill Ilebekk Hansen i Norske Rørleggerbedrifters Landsforening (NRL) understreker at takstpapirene bør studeres grundig, spesielt egenmeldingsskjemaet. Våtromsarbeid bør være utført av faglærte. Et våtrom som er bygd riktig og er godt vedlikeholdt, har en forventet levetid på cirka 25 år. Er badet bygd før det, bør du altså være forberedt på å pusse opp i løpet av noen år.

- Fall til sluket på badet er viktig, men enkelt å sjekke selv. Det ser du ved å skru på dusjen og la vannet renne en stund, forklarer Ilebekk Hansen. Og skal badet benyttes som vaskerom, bør det være hjelpesluk for vannsøl utenfor dusjsonen. Du bør også se etter om overgangen mellom membran og sluk er tett.

Ikke glem strømregningen For Otto Robsahm er isolasjon viktig. Nå går vi mot høst og han anbefaler at du tar med termografiutstyr på visning. Det skal kunne gi et godt bilde av hvor varmetapet ligger.

- Poenget er at du får god oversikt over hvor du eventuelt må gjøre utbedringer. Er boligen dårlig isolert, kan strømregningen bli i drøyeste laget.

Ønsker du å finne ut mer om mulighetene ved et termografikamera, kan du for eksempel kontakte Maxbo. Det finnes også andre som tilbyr utleie av termografikamera. En bildeanalyse foretatt av en termografør kan gi deg svar på hvor mye du må isolere.

Otto pleier også å råde folk til å ta en ekstra titt i gangen, hvor det gjerne kommer inn slaps fra sko og støvler.

- Det er et kjent tips å se etter bobler eller såkalt delaminering (løse biter). Det kan nemlig være tegn på tidligere vannskade.

Se etter svarte prikker Norske Rørleggerbedrifters Landsforening (NRL) har laget en egen sjekkliste tilpasset visning. Lukter det rå kjeller, er det fare for fuktskade. Dette sjekker du ved å se etter tegn på fukt rundt avtrekk eller i taket over dusjen.

Se etter skjolder etter vannsøl, mørke flekker og svarte prikker. Røde merker i dusjsonen kan være tegn på tidlig soppangrep.

For håndverkere er det viktig å sjekke om badet er tilstrekkelig ventilert. Det skal være avtrekksluke, vifte eller luftspalte under døra. Bank lett på flisene for å høre om det er hulrom i gulv eller vegger.

- Glem heller ikke å sjekke om avtrekkskanaler er isolert på kaldt loft. Er lufteledninger til avløpet isolert? utdyper Robsham.

Les også:
Hvor mye koster det å pusse opp? Sjekk oppussingskalkulatoren
Press prisen når du pusser opp badet
Oppussingstabbene du må unngå
Dette må du vite hvis du skal pusse opp kjøkkenet

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

HAR IKKE PEILING: Folk må være langt grundigere på visning, mener Sinnasnekker'n Otto Robsahm  Foto: TVNorge
HAR IKKE PEILING: Folk må være langt grundigere på visning, mener Sinnasnekker'n Otto Robsahm Foto: TVNorge Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media