Dette ser vi etter i en partner

Det kan være vanskelig å finne drømmemannen eller drømmedama, men det er ikke umulig. Her får du gode råd

KJÆRESTER: Marte Skålevik (17) og Kent Åsvang (23) har vært sammen i ti måneder. - Humor og omtenksomhet er de viktigste egenskapene for meg, sier Skålevik og legger til at Kents brystkasse er den kroppsdelen hun liker best ved han. - Jeg synes ærlighet og så humor, er det viktigste. Og smilet hennes er det jeg liker aller best, sier Åsvang. Foto: John T. Pedersen / Dagabladet
KJÆRESTER: Marte Skålevik (17) og Kent Åsvang (23) har vært sammen i ti måneder. - Humor og omtenksomhet er de viktigste egenskapene for meg, sier Skålevik og legger til at Kents brystkasse er den kroppsdelen hun liker best ved han. - Jeg synes ærlighet og så humor, er det viktigste. Og smilet hennes er det jeg liker aller best, sier Åsvang. Foto: John T. Pedersen / DagabladetVis mer

(Dagbladet):

De viktigste kvalitetene hos en partner er omsorgsevne, god humor og intelligens, ifølge en stor undersøkelse utført av Synovate for Dagbladet.

- Hva som karakteriserer den perfekte partner avhenger fra person til person. Man tiltrekkes av ulike egenskaper og ulike kroppsdeler, sier sexolog Gro Isachsen.

Primitive krefter
Over 1000 personer ble spurt i Dagbladets undersøkelse, og her kommer det fram at menn i større grad enn kvinner er opptatt av at partneren er smart, sunn og god til å snakke for seg, mens kvinner synes det er spesielt viktig at partneren er glad i barn, har orden på økonomien og er flink med praktisk arbeid.

Ekspertene Dagbladet har snakket med mener det er vanskelig å finne den perfekte partner, men ikke umulig.

- Du kan godt svare at spesifikke egenskaper eller attributter er viktige hos en partner, men til syvende og sist er det det primitive i mennesket som bestemmer for deg. Fornuften svarer i undersøkelser, mens det primitive i mennesket reagerer i virkeligheten, sier samlivsterapeut Eva Mohn.

Beskyttelse Psykolog i Abintus, Andreas Løes Narum mener det er mange som er skadet av illusjonen om «Hollywood-romansen.»

- Man kan kanskje oppleve det i begynnelsen, men i det lange løp er det annerledes. Man finner hverandre på grunn av liknende holdninger og interesser, og så blir man blind i forelskelsens rus og glemmer at hverdagen kommer om bare noen uker eller måneder, sier han.

Løes Narum understreker at mange viktige egenskaper faller inn under begrepet omsorg, og viser til den kjente amerikanske psykologen Robert Stenbergs «triangelteori» om kjærlighet:

- Sternberg stilte folk åpne spørsmål om hva som er viktig i kjærlighet, og endte opp med tre hovedelementer som må være til stede ved fullendt kjærlighet: Lidenskap, nærhet og forpliktelse, forklarer han.

Seksuell match Sexolog Gro Isachsen mener sex har mye å si når man leter etter den perfekte «match».

- Det er viktig, og varierer også mye. Det avhenger blant annet av seksuell driv. Noen mener sex er spesielt viktig, mens andre ikke har det som øverste prioritet. Er sexen dårlig fra begynnelsen av vegrer mange seg for å gå videre med forholdet.

Ifølge Isachsen er det ikke alle som tenker på at de må finne sin seksuelle match, og det kan det skape problemer hvis én part er målorientert og vil oppnå orgasme så fort som mulig, mens den andre er nytelsesorientert.

- Den passive bør lete etter en aktiv partner. Den underkastede finner best match i en seksuelt dominant partner som tar kontrollen og sørger for framdrift. Den som tenner visuelt bør for eksempel lete etter en som tør vise seg fram, og den som tenner av sexsnakk bør finne en som har et erotisk vokabular, sier Isachsen.

Når det kommer til hvilke kroppsdeler vi liker best hos partneren vår, er det øynene som ligger øverst på listen både hos menn og kvinner.

- Øynene er sjelens speil. Det er gjennom øynene at sjelen og personligheten til mennesker kommer fram, og du kan se om en person er forelsket, sint eller glad med en gang. Alle følelsene dine kommer fram gjennom øynene, sier Mohn

Hun mener at rumpe og bryst tar de to neste plassene på listen over hva menn verdsetter hos partneren, fordi disse kroppsdelene ikke kan unngås å legge merke til.

- Det er attributter som står ut, og som menn alltid vil legge merke til, sier Mohn.