Dette ser vi etter i en partner

Det kan være vanskelig å finne drømmemannen eller drømmedama, men det er ikke umulig. Her får du gode råd

KJÆRESTER: Marte Skålevik (17) og Kent Åsvang (23) har vært sammen i ti måneder. - Humor og omtenksomhet er de viktigste egenskapene for meg, sier Skålevik og legger til at Kents brystkasse er den kroppsdelen hun liker best ved han. - Jeg synes ærlighet og så humor, er det viktigste. Og smilet hennes er det jeg liker aller best, sier Åsvang. Foto: John T. Pedersen / Dagabladet
KJÆRESTER: Marte Skålevik (17) og Kent Åsvang (23) har vært sammen i ti måneder. - Humor og omtenksomhet er de viktigste egenskapene for meg, sier Skålevik og legger til at Kents brystkasse er den kroppsdelen hun liker best ved han. - Jeg synes ærlighet og så humor, er det viktigste. Og smilet hennes er det jeg liker aller best, sier Åsvang. Foto: John T. Pedersen / Dagabladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet):

De viktigste kvalitetene hos en partner er omsorgsevne, god humor og intelligens, ifølge en stor undersøkelse utført av Synovate for Dagbladet.

- Hva som karakteriserer den perfekte partner avhenger fra person til person. Man tiltrekkes av ulike egenskaper og ulike kroppsdeler, sier sexolog Gro Isachsen.

Primitive krefter
Over 1000 personer ble spurt i Dagbladets undersøkelse, og her kommer det fram at menn i større grad enn kvinner er opptatt av at partneren er smart, sunn og god til å snakke for seg, mens kvinner synes det er spesielt viktig at partneren er glad i barn, har orden på økonomien og er flink med praktisk arbeid.

Disse kroppsdelene foretrekker vi hos en partner

Kvinner liker:

1. Øyne
2. Hender
3. Rumpe
4. Armer
5. Skuldrer
6. Munn
7. Brystkasse
8. Rygg

Menn liker:

1. Øyne
2. Rumpe
3. Bryst
4. Munn
5. Ben
6. Midje
7. Mage
8. Hender

Kilde: Synovate-undersøkelse gjennomført for Dagbladet 2011

Ekspertene Dagbladet har snakket med mener det er vanskelig å finne den perfekte partner, men ikke umulig.

- Du kan godt svare at spesifikke egenskaper eller attributter er viktige hos en partner, men til syvende og sist er det det primitive i mennesket som bestemmer for deg. Fornuften svarer i undersøkelser, mens det primitive i mennesket reagerer i virkeligheten, sier samlivsterapeut Eva Mohn.

Beskyttelse Psykolog i Abintus, Andreas Løes Narum mener det er mange som er skadet av illusjonen om «Hollywood-romansen.»

- Man kan kanskje oppleve det i begynnelsen, men i det lange løp er det annerledes. Man finner hverandre på grunn av liknende holdninger og interesser, og så blir man blind i forelskelsens rus og glemmer at hverdagen kommer om bare noen uker eller måneder, sier han.

Løes Narum understreker at mange viktige egenskaper faller inn under begrepet omsorg, og viser til den kjente amerikanske psykologen Robert Stenbergs «triangelteori» om kjærlighet:

Kvaliteter vi foretrekker i en partner

• Humoristisk sans

• Intelligens

• Økonomisk sans

• Glad i barn

• Er sunn

• Flink med praktisk arbeid

• Flink til å snakke for seg

• Bra utseende

• Feminin/maskulinitet

• Fysisk sterk

• Opptatt av å gjøre karriere, god utdanning, høy lønn

Kilde: Synovate-undersøkelse  gjennomført for Dagbladet 2011.

- Sternberg stilte folk åpne spørsmål om hva som er viktig i kjærlighet, og endte opp med tre hovedelementer som må være til stede ved fullendt kjærlighet: Lidenskap, nærhet og forpliktelse, forklarer han.

Seksuell match Sexolog Gro Isachsen mener sex har mye å si når man leter etter den perfekte «match».

- Det er viktig, og varierer også mye. Det avhenger blant annet av seksuell driv. Noen mener sex er spesielt viktig, mens andre ikke har det som øverste prioritet. Er sexen dårlig fra begynnelsen av vegrer mange seg for å gå videre med forholdet.

Ifølge Isachsen er det ikke alle som tenker på at de må finne sin seksuelle match, og det kan det skape problemer hvis én part er målorientert og vil oppnå orgasme så fort som mulig, mens den andre er nytelsesorientert.

- Den passive bør lete etter en aktiv partner. Den underkastede finner best match i en seksuelt dominant partner som tar kontrollen og sørger for framdrift. Den som tenner visuelt bør for eksempel lete etter en som tør vise seg fram, og den som tenner av sexsnakk bør finne en som har et erotisk vokabular, sier Isachsen.

Gode råd i jakten

1. Ikke velg den første og beste. Forelskelse og begjær kan ofte gjøre at man glemmer en målsetting om et langsiktig forhold.

2. Treff mange fort. Du må kunne sammenlikne noen mulige partnere. For noen mennesker kan det være vanskelig å komme seg ut og møte folk. Da kan det være kjekt å lete på Internett.

3. Ikke spis middag sammen første gang: Det lureste er å møtes og ta en liten kopp kaffe, en espresso. Da kan du unnskylde deg og gå etter fem minutter om kjemien ikke stemmer.

4. Skriv en dagbok med tanker om hva du liker og ikke liker hos de mulige partnerne. Etter at du har møtt 10—12 personer, finn ut hvilken av dem du trivdes best med. Det er da ganske sannsynlig at dette er så godt som det kommer til å bli. Hvis du fortsetter å lete etter noe som er enda bedre, risikerer du å måtte lete lenge.

Kilde: Andreas Løes Narum, psykolog i Abintus.

Når det kommer til hvilke kroppsdeler vi liker best hos partneren vår, er det øynene som ligger øverst på listen både hos menn og kvinner.

- Øynene er sjelens speil. Det er gjennom øynene at sjelen og personligheten til mennesker kommer fram, og du kan se om en person er forelsket, sint eller glad med en gang. Alle følelsene dine kommer fram gjennom øynene, sier Mohn

Hun mener at rumpe og bryst tar de to neste plassene på listen over hva menn verdsetter hos partneren, fordi disse kroppsdelene ikke kan unngås å legge merke til.

- Det er attributter som står ut, og som menn alltid vil legge merke til, sier Mohn.

Planlegg før du begynner å lete etter drømmepartneren

1.  Sett deg ned og tenke nøye over hva du er ute etter, og hva du vil på lang sikt. Mange som er på jakt etter en type vag romantisk lykke, uten å tenke over hva som kan gi klaff på lang sikt.

2.  Folk blir sammen på grunn av en udefinerbar kjemi, like holdninger og interesser, og de blir skilt på grunn av at de har for ulike personligheter. Ulikheter fører ofte til krangel og etterhvert blir det mer og mer friksjon. Men, det finnes unntak: Noen har større grad av toleranse, eller har gjensidig forståelse for at man er ulike.

3. Spør mennesker du har et nært forhold til om hva slags person du bør se etter. Da får du flere perspektiver. Dessverre er det sjelden folk tør å spørre nære og kjære om en tjeneste som dette. 

4. Når du skal se etter drømmepartneren kan det være en god start å se seg selv i speilet, og tenke på sin egen personlighet, og se etter hva du tror vil passe bra sammen med deg. Her bør du ha en formening om hvordan du ønsker at hverdagen og fremtiden skal se ut.

Kilde: Psykolog i Abintus, Andreas Løes Narum

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer