BLOMKÅL: Blomkålen blir god når den får litt selskap. Foto: Erik Hannemann
BLOMKÅL: Blomkålen blir god når den får litt selskap. Foto: Erik HannemannVis mer

Dette serverer du i helga

Snickerskake, viltgryte og gratinerte godtbiter er på helgemenyen

Endelig helg!

Jeg liker livet best når jeg setter med ned ved et bord som er fylt med deilig mat.

OPPSKRIFT PÅ FORRETT: Dette er en morsom, liten forrett, men ikke fortell hva de spiser før etterpå. Foto: Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ FORRETT: Dette er en morsom, liten forrett, men ikke fortell hva de spiser før etterpå. Foto: Erik Hannemann Vis mer

Vel, det kommer ikke av seg selv. Heldigvis er jeg av dem som nyter sette på radioen, ta en øl, noen nøtter og stelle med matlagingen. Derfor lager en helgemeny hver helg. Det er som regel et forslag til en tradisjonell treretters middag.

Når sannheten skal, eh, på bordet, så har jeg som regel mye mer en tre retter. Jeg har kanskje 12-15. Men, siden mange vil oppfatte dette som galimatias er det viktig, rent image-messig, å raskt understreke at disse rettene er enkle. Kanskje kvalifiserer det ikke til å være retter engang. Tenk heller på det som skåler. Det ligner temmelig mye på tapas, men når det er sagt, så serveres ingen av mine skåler som tapas i tapaslandet.

GOD KOMBO: Valnøtter og nektariner er en sunn og god snacks. Foto: Erik Hannemann
GOD KOMBO: Valnøtter og nektariner er en sunn og god snacks. Foto: Erik Hannemann Vis mer

For å gi et bedre innblikk i det Sjuveske kjøkkenet vil jeg vise fram tre eksempler på småretter. De er typiske, men ikke nødvendigvis gjengangere, på mitt helgebord.

Forrett: En treretters... Om du vil lage en tradisjonell helgemeny kan du enten velge en av dem - eller sette fram alle tre én forrett.

Den første er en liten lekkerbisken med gratinert blomkål og spekeskinke. Den bakes gyllen og deilig i ovnen.

VILTGRYTE: En herlig oppskrift på viltgryte. Foto: Erik Hannemann
VILTGRYTE: En herlig oppskrift på viltgryte. Foto: Erik Hannemann Vis mer

Den andre krever enda mindre jobb: Bland sammen valnøtter og nektariner/fersken i en skål. Ha på litt honning. Ferdig!

Siste i rekken av "forretter" er sardiner. De færreste tror de ikke liker det, men gjør følgende: Bland moste sardiner (fra boks) med remulade, sylteagurk og server på salt kjeks. Nå?

SNICKERSKAKE: Jeg har fått en ny favorittkake. Foto: Christopher Sjuve
SNICKERSKAKE: Jeg har fått en ny favorittkake. Foto: Christopher Sjuve Vis mer

Du kan finne all verdens forretter her - om du vil ha enda mer!

Hovedrett Det er høst. Og høsten er grytetid. Og det er nettopp mens denne gryta putrer på komfyren at du koser deg å lage forrettene.

Den er ikke vanskelig å lage, men for sikkerhets skyld har vi laget en flott og instruktiv (og destruktiv) video. Det som løfter gryta opp i elitedivisjonen er det lille trikset med å ha brunost (elementært) og chevre (elegant) i skålene før du har i kokvarm gryte.

Dessert Vi avslutter med kake! Og det er ikke noen hvem-som-helst i kakeforstand. Dette er den majestetiske snickerskaka som jeg har til god å møte noen som ikke liker... Enkel, mektig og helt genial.

Alle oppskriftene finner du nedenfor. God helg!

Les også:

Pannekaker med ny topp

En ukemeny for deg som liker god mat

Slik lager du perfekte muffins

Den perfekte vaffeloppskriften

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.