Dette sier navnet ditt om hvem du er

- Forbausende hvor godt det stemmer, sier navneforsker.

NAVNET AVSLØRER DEG: Navnet ditt forteller mye om hvem du er, ifølge forskere. Illustrasjonsfoto: Colourbox
NAVNET AVSLØRER DEG: Navnet ditt forteller mye om hvem du er, ifølge forskere. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Tanya drømmer om å bli forsidepike i Vi Menn, Gudrun jobber på bibliotek og Charlotte har perleøredobber og studerer på BI. Eller?

- Det er forbausende hvor godt det stemmer i de aller fleste tilfellene. Personen du ser for deg når du hører et navn, stemmer veldig ofte, forteller navneforsker Kristoffer Kruken ved Universitetet i Oslo.

Han forteller om en klar sammenheng mellom navn, klasse, aldersgruppe, yrkesområde og bosted. Men det sikreste er likevel alder.

- Spesielt gjelder det kvinner, som ofte får navn ut fra årets trender. Hører du navn som Helga, Olga, og Gunnhild, ser du for deg et eldre menneske, og det stemmer stort sett alltid. Jentenavn blir raskt populære, men desto raskere upopulære, og derfor er det enklere å angi alder ut ifra navnet, sier Kruken.

Noen navn forbindes også med utseende, du hører et navn som for eksempel Sunniva, og automatisk tenker du at hun er høy, blond og pen. Det ytre handler også mye om den sosiale gruppen du hører til, som at Carl Henrik er eiendomsmegler, og Ronny er mekaniker.

Øst- og vestkantnavn Det er førsteamanuensis Arve Hjelseth ved fakultet for samfunnsvitenskap og teknologiledelse på NTNU helt enig i.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.