Dette skjedde da lakrispipene fikk 18-årsgrense

Da pipene ble plassert på tobakksrommet i taxfreebutikkene skjedde det utrolige.

TAXFREEREKORD: Pipetobakksalget syner som en stein, men lakrispipessalget går motsatt vei. Kreftforeningen motsetter seg Helsedepartementets forslag om å mye opp reglene.     Foto: Privat
TAXFREEREKORD: Pipetobakksalget syner som en stein, men lakrispipessalget går motsatt vei. Kreftforeningen motsetter seg Helsedepartementets forslag om å mye opp reglene. Foto: Privat Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Lakrispiper ligner for mye på vanlige piper, og kan stimulere til økt trang til skadelig piperøyking. Det mener myndighetene og ga beskjed til blant annet taxfreebutikkene at lakrispipene kun må stilles ut sammen med tobakksvarer.

Og, like viktig: Godteripipene må kun selges til personer over 18 år.

Da trodde mange at det var over og ut for lakrispipene. Så feil kan man ta.

- Rett til værs - Før det ble mediefokus på at det er 18-årsgrense på lakrispiper solgte vi lakrispiper for noen få hundre tusen kroner i året. Så eksploderte salget, og nå selger vi for fem millioner kroner i året, sier Haakon Dagestad, kommunikasjonssjef i Travel Retail Norway, som er Norges største taxfree-aktør.

Travel Retail Norway AS (TRN) er Norges ledende operatør av Duty Free, med butikker på OSL Gardermoen, Trondheim Værnes, Bergen Flesland, Stavanger Sola og Kristiansand Kjevik.

På venterommet Helsedepartementet foreslo sist høst å fjerne både 18-årsgrensen og kravet om at lakrispipene måtte være på tobakksrommet på flyplassene. 

Forlaget om ny Tobakkskadelov  ble sendt ut på høring, og i denne er det foreslått oppmykinger i forhold til lakrisgodteriet.

De fleste høringsuttalelsene er positive til endringen, men Kreftforeningen mener at både aldersgrensen og den såkalte oppstillingsforbudet for godteri som er formet som røyk eller snus ikke skal oppheves.

- Høringsfristen er ute, men departementet har foreløpig ikke kommet med sin innstilling, sier Haakon Dagestad.

- Mens salget av pipetobakk har gått kraftig ned så har altså salget av lakrispipene føket i været, sier Dagestad, som innrømmer at de aldri hadde sett for seg at det skulle bli så mye salg av de uskyldige godteripipene.

- Mens brennevinsalget har gått ned med over 10 prosent det siste året, har lakrispiper blitt den store salgssuksessen.

Boardingkort for lakris - Hvor strengt praktiseres 18-årsgrensen?

LAKRISPIPER: Lakrispipesalget har økt med mange hundre prosent etter at det ble kjent at det er 18-årsgrense . Foto: Privat
LAKRISPIPER: Lakrispipesalget har økt med mange hundre prosent etter at det ble kjent at det er 18-årsgrense . Foto: Privat Vis mer

- Den håndheves strengt. Loven gir ikke rom for fleksibilitet.  På samme måte som alle må vise boardingkort eller reisedokumenter for å handle i taxfreebutikkene. Dette er et krav som vi er pålagt fra Tollvesenet.

- Må man alltid stemple boardingkortet?

- Selve stemplingen er vel på vei ut, siden så mange nå lagrer reisedokumentet på mobiltelefonen.

- Hva gjør dere med opplysningene dere skanner inn fra reisedokumentene?

- De sjekkes mot Avinors billettsystem. Men ingen opplysninger lagres, sier Haakon Dagestad.

FRISTER MANGE: Lakrispipene er malplassert blant sigarettene, men frister mange.
FRISTER MANGE: Lakrispipene er malplassert blant sigarettene, men frister mange. Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer