Dette skjer i kroppen når du dør

- Døden handler om tap av kontroll både fysisk, psykisk og eksistensielt.

REVOLUSJON: - De siste 40-50 årene har det skjedd en enorm utvikling, nærmest en revolusjon i billeddiagnostikk, dvs alle typer røntgenundersøkelser som ultralyd, vanlig røntgen, MR,CT,PET - og disse teknikkene kan også benyttes ved undersøkelse av avdøde. Ved såkalt virtuell obduksjon, sier Borghild Roald, professor ved Universitetet i Oslo og seksjonsoverlege ved Avdeling for patologi. FOTO: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto
REVOLUSJON: - De siste 40-50 årene har det skjedd en enorm utvikling, nærmest en revolusjon i billeddiagnostikk, dvs alle typer røntgenundersøkelser som ultralyd, vanlig røntgen, MR,CT,PET - og disse teknikkene kan også benyttes ved undersøkelse av avdøde. Ved såkalt virtuell obduksjon, sier Borghild Roald, professor ved Universitetet i Oslo og seksjonsoverlege ved Avdeling for patologi. FOTO: Bjørn Inge Karlsen, HM Foto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

For de aller fleste av oss er tanken på døden bare skremmende. Enkelte av oss hevder likevel å ha vært innom "den andre siden", for eksempel den prisbelønte komikeren Jon Schau (47), som i 2004 ble erklært klinisk død to ganger.

Også lege og forfatter Audun Myskja (60) var på vei over "terskelen" til døden, men kom tilbake til livet. De kan fortelle om utrolige, og positive, opplevelser.

- Døden handler om tap av kontroll både fysisk, psykisk og eksistensielt. I vår tid kan vi oppleve døden, det naturligste av alt, nærmest som noe naturstridig, sier Audun Myskja.

En kunst å dø Den siste boken hans, Kunsten å dø, (J. M. Stenersens forlag 2012) er ikke en manual i hvordan man trekker det siste sukket på best mulig måte. Det er først og fremst en bok som belyser døden fra ulike vinkler.

- Det er lett å fjerne seg fra døden i vår moderne virkelighet. Vi setter bort døden til profesjonelle instanser. Det kan gi trygghet, men samtidig gjøre oss fjerne fra en viktig del av livet som vi trenger forholde oss til, sier Myskja.

- Uansett har døden alltid vært et paradoks, fordi livet i seg selv har som mål å opprettholde livet. Vi er programmert til å forsvare oss mot tilintetgjørelse, sier han.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer