Dette skjer med amalgam-tennene dine

Har du store amalgamfyllinger i tennene, bør du vite dette.

TANNREPARASJON: En sprukket tann kan fort bli en dyr affære. Infraksjoner vises ikke på røntgenbilder, og man må gjennom en klinisk undersøkelse for å finne ut hvor sprekken sitter.  ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox
TANNREPARASJON: En sprukket tann kan fort bli en dyr affære. Infraksjoner vises ikke på røntgenbilder, og man må gjennom en klinisk undersøkelse for å finne ut hvor sprekken sitter. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Gamle amalgamfyllinger kan gi både tannpine og en slunken lommebok.

Er du blant dem som fikk tennene fylt med store, mørkegrå amalgamplomber for flere tiår siden?

Du er ikke alene. Amalgam var tidligere er så populært fyllingsmateriale at folk i 40- og 50-årene i dag blir omtalt som amalgamgenerasjonen.

Helseplager knyttet til amalgamfyllinger er et omdiskutert tema, og debatten om hvorvidt det kvikksølvholdige materialet skader helsen vår raser stadig blant fagfolk og pasienter.

Noen plager er imidlertid godt dokumentert.

Smilet slår sprekker ... Har du kjent en ilende smerte i tennene når du tygger på noe hardt og slipper bittet? Da kan det være et tegn på at smilet ditt holder på å slå sprekker.

Store amalgamfyllinger kan gjøre at tennene sprekker under fyllingene. Sprekkene er ofte nærmest usynlige og kalles infraksjoner. Infraksjonene kan føre til store smerter og ising, og i verste fall kan biter av de sprukne tennene løsne og falle av.

- En grunn til dette er at amalgam utvider seg når det herder. Dette skaper press på tannen, og når den belastes over tid kan den sprekke, forteller tannlege Ivar Andersen- Gott, som stadig opplever at pasienter med amalgamfyllinger kommer for å få reparert sprukne tenner.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer