Dette skjer med brystene når du er gravid

Hvert bryst øker med 200 til 400 gram under graviditeten.

BRYSTENE FORANDRES: Brystene forandrer form og størrelse under svangerskapet. Mange får større og fastere bryster når de er gravide. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
BRYSTENE FORANDRES: Brystene forandrer form og størrelse under svangerskapet. Mange får større og fastere bryster når de er gravide. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.comVis mer

En kvinnes kropp gjennomgår store forandringer under svangerskapet.

Mens magen blir større, vil håret bli mørkere, magen tregere, og huden din vil sannsynligvis få strekkmerker.

Men et av de aller første graviditetssymptomene er gjerne at brystene vokser og blir ømme.

Hvert bryst øker med 200-400 g Allerede tidlig i svangerskapet kan du merke forandring på brystene.

Først og fremst blir de som regel ømme. Dette er imidlertid ikke noe som vises. Men det tar heller ikke lang tid før de blir spente, og mange opplever at brystene både blir større og fastere under graviditeten.

Når graviditeten er et faktum, begynner melkekjertlene i brystene å utvikle seg. Det er særlig i første tredjedel av svangerskapet at brystene øker i omfang.

I gjennomsnitt øker hvert bryst med 200-400 gram, ifølge Ammehjelpen.

Noen kvinner går dermed opp flere BH-størrelser under svangerskapet, men dette er individuelt.

- Noen kvinner merker på brystene at de er gravide. Når hormonproduksjonen i kroppen endres, begynner kjertelvevet i brystene å vokse, forteller jordmor Kjersti Irgens til BarniMagen.com.

Hun har lang erfaring fra svangerskapsomsorg, føde- og barselavdeling og driver privat jordmorpraksis i Bergen.

Økning i kjertelvevet skjer hos alle gravide. Dette skyldes hormonet østrogen som morkaken produserer i rikelige mengder, forklarer jordmoren.

Blodårene blir mer synlige Uansett størrelse, har de fleste kvinner rikelig med melkeganger, og det er disse som er avgjørende for ammingen.

Forskjell mellom små og store bryst før graviditeten skyldes stort sett forskjell i fettvev.

Tynne kvinner får like mange melkekjertler som større damer, sier Kjersti Irgens.

Blodårene i brystene blir også større på grunn av økt blodtilførsel og er med på å gjøre dem større, forklarer jordmoren.

- Typisk for gravide at blodårene blir mer synlige, og alt dette gjør at gravide merker kulde på brystene ganske godt.

Brystknoppen forandrer seg også, og blir brunere (mørkere) som følge av hormonproduksjonen.

Melken presser brystknoppen utover Utover i svangerskapet produseres det en del råmelk som også er med på å gjøre brystene større, ifølge Irgens.

- Mot slutten av svangerskapet er det med på å presse brystknoppen litt utover, slik at dem som har ganske flate brystknopper i starten opplever at de kommer bedre frem, sier hun.

Melkekjertlene begynner å bli aktive tidlig i graviditeten, og etter hvert vil noen opplever at det lekker fra brystene.

Jordmoren mener at en god bh er en fornuftig investering også i graviditetsperioden.

- Pass på at ikke bøyler og plastdeler strammer. Nå på vinteren kan ullammeinnlegg være svært behagelig for den gravide, tipser hun.

Brystspreng etter fødselen Når barnet er født, øker hormonene som påvirker melkeproduksjonen.

De fleste vil oppleve en stor forandring i brystene de første dagene etter fødselen.

Mange får brystspreng på grunn av økt blodtilførsel og vevs-væske i brystene, forklarer jordmoren.

Det er også nå melkeproduksjonen for alvor kommer i gang.

Har du trøbbel med ammingen, eller ønsker å forberede deg til babyen kommer, får du vite det meste her.

Når melken kommer og ammingen stabiliseres, opplever de fleste at brystets midlertidige hevelse går ned.

- Etter ammeperioden normaliserer forholdene i brystene seg, selv om en sansynligvis har litt mer melkekjertler etter endt amming, sier Irgens.

Får amming puppene til å henge som bunadsvesker? På forumet til Din Baby er det flere som diskuterer puppenes forandringer.

"Har gått fra 75B til 85D her. Og det brune rundt vortene er større. Kommer det til å trekke seg tilbake etter amming, tro?

Og er det sant at de kommer til å henge som bunadsvesker etter amming?" spør anonym.

Hun er ikke den eneste som lurer på om ammingen gjør brystene slappe og får dem til å henge.

- Helt ærlig, både ja og nei, svarer Irgens til dette.

- Men en god BH og gradvis reduksjon i amming gjør at vevet trekker seg tilbake gradvis og forhindrer at det blir helt slapt, sier hun

Men her er genetikken hos kvinner forskjellig. Det er gunstig å unngå altfor stor vektøkning i svangerskapet, da mye av fettet samler seg nettopp i brystene, forklarer jordmoren.

Sjekk hvor mye du har "lov" til å legge på deg under svangerskapet

Én ting må du i alle fall holde deg unna om du er redd for hengepupper:

- Røyking er med å gjøre hud mindre elastisk og nok en grunn til at gravide skal stumpe røyken, sier Irgens.

- Skyldes graviditeten, ikke ammingen Ifølge ammehjelper Siv Helen Hansen er det ikke selve ammingen som gjør at brystene endrer fasong.

"Nyere forskning har faktisk dokumentert at det i stor grad er svangerskapet, og hormonpåvirkningen mens man er gravid, som gjør at brystene endrer fasong", skriver hun på Ammehjelpens nettsider.

Når brystene forandrer fasong etter graviditeten, så skyldes det endringer som skjer i forbindelse med svangerskapet.

Selve ammingen har altså liten betydning for brystenes fasong i etterkant.

I begynnelsen vil det også være et misforhold mllom hvor mye melk som produseres og hva barnet tar.

Etter hvert som brystsprengen avtar og melkeproduksjonen har tilpasset seg bedre barnets behov, vil mange oppfatte brystene som mindre og slappere enn før. Den flotte spensten fra graviditeten er forsvunnet.

Dette skjer for mange samtidig som de ekstra kiloene fra svangerskapet er borte. Men endringen skyldes altså vekttapet generelt, og ikke selve ammingen, som mange tror.

- Blir du for tynn, blir brystene slappere Overlege og ammeekspert Gro Nylander er av samme oppfatning.

- Jeg ser vel flere kvinnebryster enn de fleste, og opplver at brystene stort sett er vakre selv etter flere graviditeter og ammeperioder, svarte Gro Nylander da hun deltok i nettmøte på Din Baby om amming og barseltid.

Samtidig påpekte hun at at brystene alltid forandres under en graviditet, fordi kjertelvev utvikles og fettvev fortrenges.

Men ammingen har ingen betydning:

- Om du i tillegg ammer ser ut til å spille liten rolle. Når graviditet og amming er over, tilbakedannes kjertelvelvet og det blir naturlig nok bedre plass inni "brystposene". Hvis du dertil er veldig tynn så det ikke fylles på med fettvev, blir nok brystene slappere, forklarte Gro Nylander.

"Penest" bryster får med andre ord normalvektige som ammer og så bruker lang tid på avvenningen.

Amming forebygger brystkreft Uansett om en opplever at kroppen endrer seg noe etter svangerskap og fødsel vet vi at amming forebygger brystkreft hos mor, forteller jordmor Kjersti Irgens.

Så selv om brystene skulle bli litt endret, er det verdt å prøve å få til ammingen, råder jordmor Kjersti Irgens, og legger til:

- Selv om din mor sier at hun ikke fikk melk, trenger ikke det bety at du ikke får det til. Kunnskap om amming og ammehjelp er mye bedre nå, så ikke gi opp på forhånd, oppfordrer hun.

Kan amme med silikonpupper Kvinner som har gjennomgått en brystoperasjon, kan ha bevart muligheten for å amme.

Det beste er likevel å vente med å sette inn brystimplantater til man er ferdig med graviditet og amming, ifølge Morten Kveim, plastisk kirurg ved Dr Kveims klinikk.

Grunnen er at brystene vokser og alt strekker seg når du er gravid. Og har du brystimplantater strekker det seg enda mer.

Saken ble opprinnelig skrevet av BarniMagen for Klikk.no. Les her.

MORSMELK: Morsmelk er det sunneste babyen kan få. Norske helsemyndigheter anbefaler fullamming frem til babyen er 6 måneder. colourbox.com
MORSMELK: Morsmelk er det sunneste babyen kan få. Norske helsemyndigheter anbefaler fullamming frem til babyen er 6 måneder. colourbox.com Vis mer
BRYSTSPRENG DE FØRSTE DAGENE: Etter fødselen kommer melkeproduksjonen i gang for alvor. Når ammingen stabiliseres, opplever de fleste at brystets midlertidige hevelse går ned. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
BRYSTSPRENG DE FØRSTE DAGENE: Etter fødselen kommer melkeproduksjonen i gang for alvor. Når ammingen stabiliseres, opplever de fleste at brystets midlertidige hevelse går ned. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com Vis mer