Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Dette skjer når tranceartister må plutselig synge live

Se hvordan det går, eller ikke går, under framføringa av låta «Hard Anger» på Hardanger Folkemuseum. Fjerde episode av «Alle Norges hemmeligheter».

(Dagbladet): Sist vi forlot Hanne og Steinjo, deltakerne i web-tv-serien «Alle Norges hemmeligheter» hadde de akkurat avsluttet en heseblesende tur over Hardangervidda.

På oppdrag fra deres felles bestevenn, og for anledningen en heller utspekulert programleder, Erlend, lagde de to trancelåta «Hard Anger» og spilte inn en passende musikkvideo underveis i kjøreturen.

Hvordan framførelsen av låta går ser du i den fjerde episoden av serien helt øverst i saken.

Vil du forsøke deg på samme reiseruta som Hanne og Steinjo i sommer, får du her noen tips til morsomme aktiviteter på veien.

Bunad og folkemusikk Det hele starter på Hardanger Folkemuseum på Utne der lokalbefolknigen er invitert til å overvære premieren på den nasjonalromantiske låta.

Her finner du blant annet Norges eldste bunad, der bare bunadskrona veier nesten én kilo.

Denne er laget av forgylt sølv og ble bare brukt ved spesielle anledninger.

Museet har også en egen avdeling for hardingfeler, der du både kan se nye og gamle instrumenter og høre folkemusikk.

Sjeldent fin utsikt Fra Utne går ferden videre langs Hardangerfjorden via Odda og Tyssedal til Sauda, en spektakulær tur med mange severdigheter underveis.

Trolltunga i Skjeggedal er vel verdt et stopp.

Denne helt spesielle steinformasjonen stikker horisonalt ut fra fjellet rundt 700 meter over Ringedalsvatnet.

Du trenger omkring 4-5 timer hver vei for selv å kunne oppleve utsikten fra Trolltunga.

Ikke for pyser I Tyssedal kan du også prøve deg på en annen og mer utfordrende klatretur.

Hos Norsk vasskraft- og industristadmuseum kan du nemlig klatre opp to 730 meter lange rør 400 høydemeter opp den bratte fjellsiden på det gamle kraftverket.

- Den passer for de fleste som er i normalt god form og ikke har høydeskrekk. Alle blir testet i 40 meter rappellering på forhånd, forteller guiden Dag Endre Opedal.

Vil du opp til toppen og nyte utsikten over Sørfjorden og Folgefonna uten å klatre, kan du ta stien som går Skjeggedalsveien.

Flere tips I Skjeggedal ligger i tillegg Ringedalsdammen, bygd av 100 000 håndhogde steinblokker.

Det tok 300 menn åtte år å bygge den 530 meter lange og 32 meter høye demningen, forteller Opedal.

På deler av reiseveien fra Utne til Sauda kan du følge den nasjonale turistveien Hardanger.

Mange flere tips til overnatting og aktiviteter underveis på denne strekningen finner du på Visit Norway og Hardangerfjord.com.

• Sjekk ut Hanne og Steinjos egne bilder fra turen og spør hva dem egentlig synes om Erlend på Alle Norges hemmeligheter-Facebooksiden.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media