Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Dette spiser du i kveld

Perfekt sankthansaften med denne maten.

OPPSKRIFT PÅ POTETSALAT: Her kommer det en oppskrift på potetsalat det ikke er særlig lurt ikke å prøve. Foto:  Erik Hannemann
OPPSKRIFT PÅ POTETSALAT: Her kommer det en oppskrift på potetsalat det ikke er særlig lurt ikke å prøve. Foto: Erik Hannemann Vis mer

Hva i all verden spiser man på sankthans?

Siden det ikke finnes stramme konvensjoner, kan vi kanskje utvikle dette til en kveld for nordisk tapas: Sankthans, kvelden for nordisk nevemat.

Likevel finnes det et visst spekter de fleste beveger seg innenfor.
Nedenfor har jeg forsøkt meg på en liste over hva som passer på sankthans. Min ambisjon er å komme gjennom alle postene.

Spekemat Et godt fat med spekemat er alltid en god start. Det blir slett ikke verre med et lite, kaldt glass øl. Det kan gjerne være så enkelt som skiver av vanlig, norsk spekeskinke eller raffinerte (og svinedyre) spanske varianter.

Det blir selvsagt kulere om du har litt forskjellige typer som fenalår og noen spekepølser.

Mange liker å lage rømmegrøt også, men det blir litt mye for meg (som skal spise så mye annet). Jeg vil heller ta til orde for denne lille, vakre saken med spekeskinke og nykål som blir lekkert på et fat.

Grillmat Det første jeg tenker på, er spareribs. Den enkleste og kuleste oppskriften jeg vet om er varianten med honning og sennep (se nedenfor). Du kan også bruke denne grillsausen som marinade om du liker det bedre.

Foto: Erik Hannemann
Foto: Anne Elisabeth Næss
OPPSKRIFT PÅ POTETSALAT: Her kommer det en oppskrift på potetsalat det ikke er særlig lurt å ikke prøve. Erik Hannemann
Grillsaus kalles gjerne BBQ-saus. Foto: Erik Hannemann
Foto: Erik Hannemann
Foto: Erik Hannemann
Spekeskinke er lettvint middag. Foto: Erik Hannemann
Foto: Erik Hannemann
Sherry og skinke på mitt luksusfat. Foto: Erik Hannemann

Spareribs er de voksnes ventepølse. Så mest oppmerksomhet gir jeg lammelåret. Skal man grille så store stykker, må du kunne dette trikset. Jeg hadde gleden av å grille et helt lår sammen med mesterkokk Bent Stiansen for en tid tilbake - og her ser du hvordan det gikk (video).

Liker du tanken på å lage ferdige grillspyd med kjøtt og grønnsaker, er det kjekt å kunne dette knepet.

Potetsalat Selv satser jeg på salat i år. En potetsalat og en grønn variant. Og senest i går stoppet en glad dame meg og sa: - Nå har jeg laget den salaten fem ganger! Vi har helt dilla!

Det er denne hun snakker om. Kongesalaten.
Like populær er denne potetsalaten. Hver gang noen oppdager den, meldes det fra på Facebook-siden med fyndord - sånt er moro!

Jordbær De første jordbærene er alltid de beste (og dyreste!). Kanskje jeg bare spiser dem som de er, eller smelter litt sjokolade i folie på grillen (med fløte) og dypper dem i det? Eller så finnes det morsomme ting å gjøre med jordbær .

Vin til sankthans Og for den som tenker å skeie ut med en flaske vin: Her er de fem beste vinene til under 150 kroner.

Riktig god sankthans!

(Over 13.000 følger nå Sjuve på Facebook!)

Vil du ha gode oppskrifter i innboksen din hver fredag? Klikk her

Les også:
Slik lager du deilige smoothies
En ukemeny for deg som liker god mat
Slik lager du perfekte muffins
10 oppskrifter med kjøttdeig

Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!


Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.