CHIPS: Kari Innerå lager gourmetmat på jobb på restaurant BA 53. Når hun skal slappe av og kose seg, gumler hun gjerne chips. Foto: MARTE GARMANN
CHIPS: Kari Innerå lager gourmetmat på jobb på restaurant BA 53. Når hun skal slappe av og kose seg, gumler hun gjerne chips. Foto: MARTE GARMANNVis mer

Dette spiser stjernekokkene i smug

Feite pølser, sure sild og Sørlandchips.

- Potetgull, sier Kari Innerå.
- Jeg er fryktelig glad i Sørlandschips.

Matsynder Stjernekokken som har vunnet både nordisk og olympisk mesterskap i kokkekunst har sine hemmelige matgleder. Eller synder.

«Guilty pleasures», om du vil ha det på engelsk.

Innerå driver den kritikerroste restaurant BA53 i Oslo og kan unne seg noen stunder med fete, salte og usunne Sørlandschips.

Til daglig går det i sushi, egenkokt kyllingkraft, mye Biola og lite kjøtt for kokken, som også er kjent fra restaurantene Cru, og Fru K på Petter Stordalens luksushotell The Thief.

Ost Bent Stiansen er den første skandinav og nordmann som vant verdensmesterskapet i kokkekunst, Bocuse d'Or.

Det skjedde i 1993. Siden har han drevet michelinrestauranten Statholdergaarden.

Michelinkokkens største svakhet er ost.

- Jeg må ha vellagret Jarlsberg i huset. Jarlsberg er mitt godteri, sier han.

BACONPØLSE: Når Årets kokk, Christopher W. Davidsen, er ferdig på jobb, hender det han stikker innom en bensinstasjon og kjøper en feit baconpølse. - Vi er mennesker vi kokker også, sier han. Foto: TERJE BENDIKSBY/ NTB SCANPIX
BACONPØLSE: Når Årets kokk, Christopher W. Davidsen, er ferdig på jobb, hender det han stikker innom en bensinstasjon og kjøper en feit baconpølse. - Vi er mennesker vi kokker også, sier han. Foto: TERJE BENDIKSBY/ NTB SCANPIX Vis mer

Se hva mesterkokkkene bare må ha på lur i kjøkkenskapet.

Men Stiansen spiser ordentlig godteri også. Så sant det dreier seg om dansk vare. Hans« guilty pleasure» er all konfekt fra Summerbird i Danmark.
- Deres produkter er sterkt vanedannende, sier han.
Chips og sure sild - Det blir sørlandschips her også, sier kjendiskokken Adam Schive Bjerck.

- Jeg liker knasende mat.

Mannen bak «Adams matkasse» startet sin kokkekarriere i Potetkjelleren i Bergen, var lærling hos Bocuse-kokk Lars-Erik Underthun på Feinschmecker i Oslo.

Bjerck har også passet grytene på Geranium, København-restauranten som sammen med Maaemo i forrige uke fikk tre stjerner i michelinguiden.

Når Adam Bjerck skal slappe av går det verken i kamskjell, andelår eller saltkokt fennikel, menyen han konkurrerte med i Mathallen da han i fjor var finalist i Årets kokk.

- Jeg spiser taco, på den norske måten, sier Bjerck. Han pynter ikke på det, verken med dyr karbonadedeig eller hjemmelaget saus.

Mens vi andre kokkelerer med sunn mat fra Adams matkasse, kan det hende at Bjerck selv står i kø foran disken på en pizzasjappe. Vel å erke om det er helg.

DIGG: Kari Innerå og Adam S Bjerck liker Sørlandschips. Foto:DAGBLADET
DIGG: Kari Innerå og Adam S Bjerck liker Sørlandschips. Foto:DAGBLADET Vis mer

- I ukedagene spiser jeg matkassen hjemme, men i helgen skeier jeg litt ut. Jeg kjøper med meg en pizza av og til, ja, sier han.

Grandiosa står han over. Til maten tar han seg en cola.

Etter maten vanker det Sur Sild. Surt godteri er best.

- Det blir en del snop. Jeg er glad i sukker, sier han.

Feit pølse Christopher Davidsen ble under stor ståhei kåret til Årets kokk 2015 i Mathallen i fjor høst.

Rogalendingen pendler nå mellom Trondheim, hvor han bor og jobber, og Stavanger, hvor han forbereder seg til Europamesterskapet i Bocuse d'Or i Budapest i mai.

Til daglig er han konsernkjøkkensjef ved Søstrene Karlsen, Caya og Almas i Trondheim. Der går det i raffinert og sunn mat. 

Etter jobb, når gatene er tomme og restaurantene har stengt dørene, da kan du finne Davidsen foran pølsedisken hos Statoil.

ADAMS FRISTELSER: På jobb sørger han for sunn mat til folket, men Adam Bjerck er som folk flest. Han spiser taco og kjøper med seg pizza fra den lokale sjappa. Foto: ADAMS MATKASSE
ADAMS FRISTELSER: På jobb sørger han for sunn mat til folket, men Adam Bjerck er som folk flest. Han spiser taco og kjøper med seg pizza fra den lokale sjappa. Foto: ADAMS MATKASSE Vis mer

- Jeg blir ofte sulten på vei hjem. En skikkelig feit baconpølse, det er godt, det. 

Hans andre store svakhet er chips. Kims chips med salt og pepper.

- Det er bare å innrømme. Jeg er glad i chips. Folk tror ikke at vi kokker spiser slikt. Men vi er jo mennesker vi også.

PØLSE: Årets kokk, Christopher Davidsen, kjøper gjerne pølse på vei hjem fra restaurantkjøkkenet. Foto: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX
PØLSE: Årets kokk, Christopher Davidsen, kjøper gjerne pølse på vei hjem fra restaurantkjøkkenet. Foto: HEIKO JUNGE / NTB SCANPIX Vis mer