ORAKEL: Folk spør om alt. De tror jeg kan alt, sier matblogger Trine Sandberg. Desember er årets mest hektiske måned for matbloggeren, som her er fotografert hjemme på Lørenskog. Foto: GRY TRAAEN
ORAKEL: Folk spør om alt. De tror jeg kan alt, sier matblogger Trine Sandberg. Desember er årets mest hektiske måned for matbloggeren, som her er fotografert hjemme på Lørenskog. Foto: GRY TRAAENVis mer

Dette spør folk matbloggerne om

- De tror vi er orakler.

Hun er matbloggeren tusenvis av nordmenn spiser middag med hver dag. Hun som legger opp menyen og etter noens mening har tatt styringen og bestemmer i norske hjem.

Men å forvente svar klokka halv elleve en lørdag kveld, det synes hele Norges Trine blir i drøyeste laget.

Full service - Mange er hyggelige - og fortvilte. Jeg tror ikke de mener noe vondt, sier Trine Sandberg, kvinnen bak Norges største matblogg, Trines matblogg.

Juristen som ble suksessblogger får 50-100 henvendelser hver dag.

- Det virker som om de føler at de kjenner meg litt. Mange spiser jo middag med meg stadig vekk, sier hun.

Les også: Fem årsaker til at middagen går i vasken

MAGISK ORD: Ikke noe ord slår sjokolade. Kommer det en ny oppskrift med sjokolade koker det blant matinteresserte. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM
MAGISK ORD: Ikke noe ord slår sjokolade. Kommer det en ny oppskrift med sjokolade koker det blant matinteresserte. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM Vis mer

«Bestselgerne» hennes er tomatsuppe og indisk kyllingsuppe. Oppskriftene har hundrevis av kommentarer. Begge retter er blitt faste innslag i norske hjem.

Ja, selv kokkene bruker Trines oppskrifter når de skal lage mat hjemme.

Leser ikke oppskriften Trine prioriterer hardt.

De som kaster seg over telefonen uten å ha lest oppskriften får null svar.

- Folk er litt sløve. Å lese hele oppskriften og kjøpe inn det man trenger før man begynner er faktisk ganske lurt, sier hun.

De som skriver at de har laget en rett to ganger og lurer på hva som gikk galt andre gang, får heller ikke svar.

Artikkelen fortsetter under annonsen

FLØTE: Da Ina-Janine Johnsen la ut fløtegratinerte poteter på bloggen tok det helt av. Foto: HÅKON EIKESDAL
FLØTE: Da Ina-Janine Johnsen la ut fløtegratinerte poteter på bloggen tok det helt av. Foto: HÅKON EIKESDAL Vis mer

- Det kan jo være alt mulig. At de har byttet ut en ingrediens, målt feil, hatt feil temperatur i ovnen. Hva vet jeg?

Andre skal ha venner på besøk og vil gjerne at Trine komponerer en lekker tre-retter med vinforslag, helst noe originalt som kan lages i forveien.

- Folk tror nok at jeg har uendelig med tid, men det er bare meg som står bak bloggen. Jeg gjør alt selv, sier Trine.

Og legger til:

LÆRER NORSK: Ina-Janine Johnsen, som driver bloggen matpaabordet, er halvt tysk. Da hun startet i 2009 var hun dårligere i norsk. Nå er det færre orddelingsfeil og grammatikken er bedre. Leserne har lært henne opp. Foto: MARIT RØTTINGSNES WESTLIE
LÆRER NORSK: Ina-Janine Johnsen, som driver bloggen matpaabordet, er halvt tysk. Da hun startet i 2009 var hun dårligere i norsk. Nå er det færre orddelingsfeil og grammatikken er bedre. Leserne har lært henne opp. Foto: MARIT RØTTINGSNES WESTLIE Vis mer

- Ikke kan jeg så mye om vin heller.

Moderne orakler Akkurat det samme opplever Marit Røttingsnes Westlie, Fru Timian, Espen Heiamat Nersveeen og Ina Janine Matpaabordet Johansen.

Sent og tidlig tikker det inn meldinger.

- De mest desperate sender mail, sms og Facebook-meldinger på messenger samtidig. Kanskje de heller burde passet maten, sier Ina-Janine Johnsen i Mat på Bordet.

Hun forsøker så godt hun kan å hjelpe, men baking er for eksempel vanskelig å ta på telefon.

SIKKER VINNER: Tomatsuppe, i alle varianter. Foto:DAGBLADET
SIKKER VINNER: Tomatsuppe, i alle varianter. Foto:DAGBLADET Vis mer

-Mye handler om følelser. Man må kjenne og lære,sier hun.

Marit Røttingsnes Westlie, Fru Timian, er ofte ettertraktet søndag morgen. Da er det mange som vil overraske familien med fersk bakst.

-De ringer gjerne og sier at «nå står jeg her med gjærdeigen og skjønner ikke hva som er galt». Er jeg våken, prøver jeg å hjelpe. Sover jeg så sover jeg, sier hun.

Les også: Dette er forskjellen på hevemidlene

BLIR VEKKET:  Marit Røttingsnes Westlie, Fru Timian, er ofte ettertraktet når folk vil overraske familien med gjærbakst søndag morgen.Foto: METTE MØLLER
BLIR VEKKET: Marit Røttingsnes Westlie, Fru Timian, er ofte ettertraktet når folk vil overraske familien med gjærbakst søndag morgen.Foto: METTE MØLLER Vis mer

Når hun har satt seg til bords på Julaften er det heller ikke mye å hente, verken hos henne eller mannen med stor ribbesuksess, Espen «Heiamat »Nersveen.

- Det er altid fullt trøkk på bloggen klokka fire julaften, og jeg har reddet folk underveis. Det skal jo litt mot til å ringe, sier han.

De siste ukene har har forelest sent og tidlig om sprø svor og gitt folk råd om ribbesteking før avreise til hytta.

Fru Timian prøver å være bare blid.

KJØTTMANN: Matblogger Espen Nersveen er ikke populær blant veganere, men det koker på bloggen i ribbetider. Foto:NTB SCANPIX
KJØTTMANN: Matblogger Espen Nersveen er ikke populær blant veganere, men det koker på bloggen i ribbetider. Foto:NTB SCANPIX Vis mer

- Jeg er ydmyk og takknemlig for at de følger meg. Det er opp til meg å sette grenser.

Pinlige feil Selv orakler tar feil. Fri Timian glemte hvetemelet i en brødoppskrift. I den første kokeboka til Trine ble fem gram gjær til 50 gram. Om det var Trine eller forlaget som begikk fadesen er ennå uklart.

- Jeg har i hvert fall lært. Jeg trykker ikke et digert opplag av en bok med en gang, sier Trine.

Ina la i forrige uke ut et bilde på instagram, med lenke til en oppskrift. Det tok ikke lang tid før noen etterlyste vaniljeekstrakten.

-Den sto i beskrivelsen, ikke i oppskriften. Det deilige med en blogg er at det bare er å rette.

LESER IKKE: Hjemme hos Norges største matblogger, Trine Sandberg, leser man oppskriften før man går i gang Det dropper mange av følgerne. De har jo Trine. Foto: ANITA ARNTZEN
LESER IKKE: Hjemme hos Norges største matblogger, Trine Sandberg, leser man oppskriften før man går i gang Det dropper mange av følgerne. De har jo Trine. Foto: ANITA ARNTZEN Vis mer

Leserne er topp korrekturlesere, synes Ina, som er halvt tysk. I begynnelsen skrev hun mye feil.

- Jeg er blitt mye bedre i norsk. Og nå synes mange av leserne at jeg har fått nok kritikk. De forsvarer meg, sier hun.

Sjokolade Er det ett ord bloggerne vet at folk reagerer på, så er det sjokolade. En ny sjokoladebrownie kan få nettet til å koke. Noen prøver, noen lykkes, noen feiler - og debatten er i gang.

-Man skulle tro folk var sulteforet på sjokolade, sier Ina Janine Johnsen.

Fikk du lyst på sjokolade? Prøv brownieshjerter med Baileys og hvit sjokolade.

Kanelsnurrer og pepperkaker er også sikre vinnere.

- En eneste oppskrift kan få hundrevis av kommentarer, sier Trine Sandberg.

Det rare er at noen lykkes og elsker en oppskrift, mens andre kan si at oppskriften er forferdelig.

-Det spriker. Så lenge det ikke er noe feil i oppskriften, og de fleste er fornøyd, er jeg fornøyd, sier Sandberg.

Kaker og bakst er hete temaer hos alle bloggerne. Ikke minst hos Ida Gran-Jansen, som har spesialisert seg på søtsaker.

- Jeg tror ikke folk er klar over hvor mye tid vi bloggere bruker på å svare på kommentarer og henvendelser, sier hun.

En gjenganger blant spørsmålene om bakst er «hjelp, jeg har ikke natron, hva gjør jeg». Svaret er «bruk bakepulver».

Verre er det hvis kaken allerede står i ovnen og bakepulveret er glemt.

- Da sier jeg at kaken blir flat. Begynn forfra, sier Trine Sandberg.

Matinteresse Matbloggerne elsker følgerne sine, og lever av dem.

- Målet mitt er at folk skal kose seg og lykkes, sier Ina «Mat på Bordet» Johnsen.

Pågangen av henvendelser skyldes også økende matinteresse. De siste helgene har det kokt hos bloggerne.

- Jeg har hatt 50-70 prosent økning hver helg den siste måneden, forteller Trine Sandberg, som fra 15 november til 15 desember hadde 796 000 unike brukere innom bloggen.

Også bakeblogger Ida Gran-Jansen har hatt noen hektiske uker. Mange har ønsket tips til spiselige julegaver.

- Generelt får jeg ikke så mange kommentarer, men en oppskrift mange har slitt med nå i desember er fløtekarameller som ikke vil stivne.

- Egentlig er det veldig lett. Men man må bruke mattermometer, sier hun.

Butikk-hjelp Espen Nersveen skriver ofte litt flåsete. Dessuten er han kjøttmann. Han har fått mye kjeft, særlig fra veganere.

Han morer seg når han blir hetset på Facebook og bistår gjerne folk som vil lage god mat.

Grensa går ved spørsmål som «har du en suppe som denne kjøttsuppa, bare uten kjøtt?»

Les også: Trine Sandberg: - Jeg har alltid sitron tilgjengelig

Er det ett sted Trine Sandberg hjelper folk, så er det i butikken.

-Der har jeg ofte litt bedre tid. Og folk er så søte. De kommer forsiktig bort, ber om råd, og sier takk for maten. Det er klart jeg hjelper da.