TEST: Aktivt Testteam har testet syntetisk undertøy til trening for DinKropp.no. Foto: Tungen/Aktivt Testteam
TEST: Aktivt Testteam har testet syntetisk undertøy til trening for DinKropp.no. Foto: Tungen/Aktivt TestteamVis mer

Dette sportsundertøyet er best i test

Vi har testet seks merker syntetisk sportsundertøy.

I denne testen har vi tatt med tynt og heldekkende, syntetisk undertøy med lange ermer og ben.

Testvinneren får full pott - terningkast seks.

Swix Pro Fit er et tynt, lett og tettsittende undertøy med meget gode egenskaper med tanke på fukttransport.

To merker får nest beste karakter:

Helly Hansen Dry Revolution: En av de absolutt tynneste og letteste modellene i denne testen.

Craft Zero Extreme: Meget behagelig passform og sitter godt på kroppen.

Syntetisk i stedet for ull Til trening og aktiviteter med høy intensitet vil ofte syntetisk undertøy være et bedre valg enn ull, siden det syntetiske transporterer fuktighet bedre og som regel tåler å vaskes oftere enn ull.

Et aber er at syntetiske undertøy kan begynne å lukte svette ganske raskt. Flere av de modellene som er med i denne testen er på en eller annen måte behandlet med et antibakterielt materiale eller det er brukt en teknologi ved produksjon som har en antibakteriell virkning som reduserer luktdannelse.

Dette ser ut til å virke bra på mange av modellene. Godt mulig at denne effekten vil tape seg over tid og etter en del runder i vaskemaskin, men vi har ikke klart å registrere noe slikt i testperioden

To kategorier Syntetisk sportsundertøy kan deles i to kategorier, og det er noe forskjell i bruksområde og ganske store forskjeller i design.

Enkelte modeller er meget tynne og veldig tettsittende, mens andre er noe tykkere og har en løsere passform. Enkelt forklart kan en si at de tynneste og mest tettsittende er best egnet til trening og høyt aktivitetsnivå, mens de noe tykkere er godt egnet til litt lavere aktivitetsnivå som f.eks vandring og fjelltur eller aktiviteter i noe lavere temperaturer.

Selvsagt kan likevel alle disse modellene brukes om hverandre og de fleste er også godt egnet til å brukes under en tykk ullskjorte på kalde dager. Temperatur i lufta, årstid og om en skal bruke f.eks toppen som ytterste plagg vil nok også påvirke hva som er et godt valg eller ikke.

Tynt og lett undertøy De i denne gruppen er for det meste utpregete treningsprodukter som er rettet mot aktiviteter med høyt intensitetsnivå.

De fleste er veldig tettsittende og egner seg best under annen bekledning. De fleste i denne gruppen har en vekt på rundt 130g på en skjorte i str L. Det er mange gode produkter i denne gruppen. Alle undertøysettene er fra velkjente produsenter som leverer gode produkter.

Se litt på hva vi skriver om bruksområde, snitt, design og utvalg av modeller. Dette er kanskje like viktige momenter for deg som forbruker enn om et sett har kommet ut med en 4´er eller 5´er i denne testen. Tilgjengelighet i markedet er selvsagt også et viktig moment en bør ta med seg.

Flere av settene i denne gruppen inneholder lycra, spandex eller elastane for å gi plagget god stretch. På tidligere tester har vi opplevd at plagg med slike fibre mister sin elastisitet etter en del bruk. Vi har ikke klart å påvise det i denne testen og har derfor ikke vektlagt dette med tanke på testresultat.

Vask og tørketrommel Selv om materialet i mange av undertøysettene i denne testen har antibakteriell virkning mener vi at undertøy generelt og treningsundertøy spesielt bør kunne vaskes på 50 - 60 grader.

Dette er det bare undertøyet fra Swix og Odlo som matcher. Mange av modellene skal ikke tørkes i trommel. Dette har vi ikke vektlagt, da de likevel tørker rimelig raskt om de henges opp etter vask.

Les også:
Her er vindtrusa du trenger
Solid fleecejakke
Alle testvinnerne fra 2010
Her finner du testvinnerne billigst

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Swix Pro Fit Bodywear Glimrende treningsundertøy. Testvinner. Karakter: 6/6 Produsent: Swix Sport AS Pris: 698 Helly Hansen Dry Revolution Funksjonelt og meget behagelig i bruk. Karakter: 5/6 Produsent: Helly Hansen Pris: 998 Craft Zero Extreme Passer godt til trening med middels høy og høy intensitet. Karakter: 5/6 Produsent: Craft Pris: 798 Stormberg Spinn Godt treningsundertøy. Karakter: 4/6 Produsent: Stormberg Pris: 798 Norheim Seamless undertøy Godt treningsundertøy. Karakter: 4/6 Produsent: Norheim Pris: 798 Odlo Cubic Mye for pengene. Karakter: 4/6 Produsent: Odlo Pris: 698