Dette sprudlevannet blir produsert på samme breddegrad som champagne

Blant verdens beste, men du vet nok ikke hvor den lages.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet Søndag): Den pittoreske småbyen Lewes, strategisk plassert mellom London og Brighton, har utsikt over Sørøst-Englands maleriske åser - ofte beskrevet som «the rolling hills of the South Downs».

Byen ligger langs elva Ouse, og er omringet av et nydelig og lett tilgjengelig landskap, der turgåere ofte treffer på hoppende kaniner og gressende kuer.

Englands berømte tekstildesigner, kunstner og forfatter William Morris bodde en periode av sitt liv i Lewes.

Han beskrev den lille byen som en kiste fylt med leker, omgitt av et amfiteater av rullende åser.

Hyggelige handlegater Lewes er en liten by som det er lett å få oversikt over.

PRISVINNER: Breaky Bottom Sparkling Wine er kjent for sin fruktige og friske smak og har vunnet flere priser. Foto: MARIANNE WIE
KVALITETSDRUER: Åkrene bugner av seyval blanc-druer som snart er klar for innhøsting. Foto: MARIANNE WIE
BAKGÅRD MED SJEL: The Buttercup Café holder til i en herlig bakgård fylt med blomster og planter. Kafeen serverer kortreist, sesongbasert og hjemmelagd mat. Foto: MARIANNE WIE
GLEDESSPREDER: Kafeens vertinne Claire Waller er kjent for sitt sprudlende humør og sine fabelaktige kokekunster. Foto: MARIANNE WIE
RUSTIKT: Det meste av serviset har funnet veien til kafeen via loppemarkeder og bruktbutikker. Foto: MARIANNE WIE
TUDORSTIL: Byen har mange arkitektoniske perler fra forskjellige tidsepoker. Foto: MARIANNE WIE
ALE HOUSE: I likhet med i de fleste engelske byer er det ikke vanskelig å finne puber med karakter i Lewes. Foto: MARIANNE WIE
SKATTEKAMMER: Lewes mange bruktbutikker er fulle av skatter for dem som tar seg tid til å lete. Foto: MARIANNE WIE
UTKIKKSPUNKT: Fra toppen av Lewes Castle er det fin utsikt over byen og naturområdene rundt. Byggingen av borgen startet like etter slaget ved Hastings i 1066. Foto: MARIANNE WIE
COUNTRY COTTAGE: Fullkommen gårdsidyll med kjøkkenhage, frukttrær, steingjerder og en leken gårdskatt. Foto: MARIANNE WIE
VINKUNSTNER: Peter Hall lager musserende vin i verdensklasse på en av Englands minste vingårder. Foto: MARIANNE WIE

I de små, hyggelige handlegatene ligger antikvitets- og bruktbutikker på rekke og rad.

David Skeet som driver Lewes Flea Market, påstår at Lewes er det beste området i Sørøst-England for å lete etter antikk- og bruktfunn.

- Siden byen er liten og kompakt, kan man gjerne i et behagelig tempo besøke et 20-talls brukt- og antikvitetsbutikker på én og samme dag, sier David, der han står mellom mengder av krimskrams i en gammel kirkebygning som har fungert som bruktmarked de siste 15 årene.

The Buttercup Café Følger du hovedgata Cliffe High Street nedover, forbi småbutikker, kafeer, gallerier, bryggeriet og bryggeributikken, for å så ta til venstre ned Malling Street, finner du den nydelige kafeen kalt The Buttercup Café.

Den lille kafeen holder hus i en bakgård fylt med blomster, og kan beskrives som det engelskmennene kaller en «chocolatebox».

Innehaveren Claire Waller, tidligere kunst- og historielærer, brukte sine lidenskaper som inspirasjon da hun startet kafeen for tre år siden.

BREAKY BOTTOM VINGÅRD: Den pittoreske vingården ligger i en dal i The South Downs, bare ti minutters kjøretur fra Lewes togstasjon. Foto: MARIANNE WIE
BREAKY BOTTOM VINGÅRD: Den pittoreske vingården ligger i en dal i The South Downs, bare ti minutters kjøretur fra Lewes togstasjon. Foto: MARIANNE WIE Vis mer

- En sammensmelting av min fascinasjon for Frankrike og kjærlighet for mat, spesielt fransk mat fra landet, farger og blomster, har gjort Buttercup til den kafeen den er i dag, forteller hun.

- Samtidig er kafeens sjarm et resultat av et samarbeid mellom oss som jobber her og kundene våre. Det meste av kafeens kopper og fat kommer fra loppemarkeder og bruktbutikker, og har funnet veien hit ved hjelp av våre stamkunder, venner og familie. Vi er alle på utkikk etter bruktfunn slik at The Buttercup Café kan opprettholde sin rustikke sjarm, sier Claire.

- Bra for sjelen Kafeen serverer ferske, hjemmelagde lunsjretter, kaker og cream tea.

- Er maten vakker å se på, samtidig som den smaker godt, er den også bra for sjelen, legger Claire til, før hun smilende snur seg mot sine neste kunder.

Men Lewes kan by på mer enn landlig Miss Marple-sjarm.

Byen er berømt for å arrangere Storbritannias største og mest spektakulære feiring av Guy Fawkes' Night 5. november hvert år.

LEWES FLEA MARKET: Holder til i en gammel kirke og er et paradis i to etasjer for antikk- og bruktelskere. Foto: MARIANNE WIE
LEWES FLEA MARKET: Holder til i en gammel kirke og er et paradis i to etasjer for antikk- og bruktelskere. Foto: MARIANNE WIE Vis mer

Denne kvelden feirer britene at Guy Fawkes og hans katolske medhjelpere ble oppdaget før de fikk gjennomført planen om å sprenge House of Lords i 1605.

Bålbrenning Den årlige begivenheten er også kalt Bonfire Night, og blir markert med bålbrenning og fyrverkeri i hele landet.

Lewes har utpekt seg som Storbritannias hovedstad for bålbrenning, og den lille byens store markering blir beskrevet som en kollisjon mellom halloween og mardi gras.

Det er derimot lite som minner om fyrverkeri og festivalstemning på den korte kjøreturen vi tar i landlige omgivelser fra Lewes til den idylliske vingården Breaky Bottom.

På kjøkkenet er Peter Hall travel med å sette druer til gjæring, men han tar seg tid til å peke ut gjennom vinduet der vinrankene kan skimtes bak kjøkkenhagen.

Engelsk vingård - Jeg plantet vinrankene i 1974, og eksperimenterte med forskjellige drue- og vinsorter de første 20 årene. Siden 1994 har vi valgt å spesialisere oss på musserende vin her på Breaky Bottom, forteller den engelske vinbonden, som har franske, italienske og irske aner.

Under innhøstingen stiller rundt 70 familiemedlemmer og venner opp som drueplukkere.

Når vinen blir tappet på flasker ansetter gården seks medhjelpere, men til vanlig er det bare ekteparet Christina og Peter Hall som bor og jobber på gården.

- Innhøstingen er en av de beste tidene på året. Det er hardt arbeid, men også en viktig del av det sosiale livet her på Breaky Bottom. Vi setter stor pris på arbeidsinnsatsen og selskapet til alle drueplukkerne våre, forteller Peter.

I et lite rom i uthuset til flintlåven fra 1800-tallet hvor vinen blir laget, står Peter og klistrer på etiketter for hånd på hver eneste flaske.

Sølvmedalje Et lite ekstra klistremerke bekrefter at Breaky Bottom Sparkling Brut har mottatt sølvmedalje i den internasjonale vinkonkurransen Decanter World Wine Awards.

Den sprudlende vinen har også blitt tildelt andreplassen i The International Wine & Spirit Competition, som anses å være verdens mest prestisjefylte vin- og brennevinkonkurranse.

- Egentlig bryr jeg meg ikke så mye om utmerkelser og den slags. Det var vinspesialisten fra Waitrose supermarked som klarte å overtale meg til å begynne å delta i konkurranser. Men etter at vinen mottok utmerkelsene, har salget økt betraktelig, så jeg må innrømme at konkurransene har sin funksjon.

THE BUTTERCUP CAFÉ: Her får du mat som gjør godt for sjelen. Foto: MARIANNE WIE
THE BUTTERCUP CAFÉ: Her får du mat som gjør godt for sjelen. Foto: MARIANNE WIE Vis mer

Peter understreker at han lager engelsk vin, ikke britisk vin.

- Engelsk vin er laget av frukt som er dyrket på britisk jord, mens det eneste britiske ved britisk vin er som oftest vannet. Fruktkonsentratet i det som blir kalt britisk vin, er laget av frukt dyrket i utlandet.

Han legger også til at det i dag finnes over 400 vingårder sør i England og Wales, så han syntes ikke at det å være vinbonde i England er så veldig spesielt lenger.

Peter ergrer seg ikke over at det bare er musserende vin fra champagnedistriktet i Frankrike som kan kalle seg champagne, selv om alle har lov til å lage vin etter champagneoppskriften.

Samme breddegrad som Champagne Han forteller heller om hvor henrykt han var da han undersøkte, og fikk bekreftet, at Breaky Bottom ligger på samme geografiske breddegrad som champagnedistriktet i Frankrike.

- Derfor er det egentlig logisk at vi her i Sørøst-England har det beste klimaet for å dyrke druer i Storbritannia, sier han.

- Det store krittinnholdet i jorda legger også grunnlaget for å produsere druene som må til for å lage en musserende vin i verdensklasse, forteller Peter med stolthet i stemmen.

- Selv om det var umulig å pløye opp asfalten og anlegge åker i gata utenfor barndomshjemmet mitt i Notting Hill Gate i London, har jeg visst fra jeg var barn at det var bonde jeg skulle bli, sier han, mens han fornøyd speider utover de idylliske vinmarkene sine.