Dette tør nesten ingen foreldre innrømme

Hva tenkte du egentlig da du fikk vite barnets kjønn?

LOV Å  ØNSKE SEG ET BESTEMT KJØNN: Både blivende foreldre og andre søsken må ha lov til å ønske seg et spesielt kjønn, selv om dette ikke er noe man kan styre, mener jordmor Therese C. Størling. ILLUSTRASJONSFOTO: Istockphoto.com
LOV Å ØNSKE SEG ET BESTEMT KJØNN: Både blivende foreldre og andre søsken må ha lov til å ønske seg et spesielt kjønn, selv om dette ikke er noe man kan styre, mener jordmor Therese C. Størling. ILLUSTRASJONSFOTO: Istockphoto.comVis mer

Stadig flere ønsker å vite kjønnet før barnet blir født. Og det finnes mange mer eller mindre dokumenterte metoder for å planlegge om man vil ha en gutt eller jente.

Men å ønske seg et spesielt kjønn - og si det høyt. Er det fortsatt tabu?

Én av tjue skuffet over kjønn I en undersøkelse gjennomført av Magasinet Gravid ble 523 kvinner og menn som venter barn, spurt hvordan de forholder seg til kjønnet til barnet i magen.

81 prosent svarer at det ikke betyr noe for dem om barnet er jente eller gutt, og 88 prosent sier at de ble glade da de fikk vite kjønnet - og at de ville blitt like glade hvis barnet hadde motsatt kjønn.

Kun 5 prosent oppgir at de ble skuffet idet de fikk vite kjønnet. Enda færre (2 prosent) sier at de ble veldig lei seg og skuffet over kjønnet.

Fremdeles tabu - Jeg tror ikke dette stemmer med virkeligheten. Når man svarer på en undersøkelse, er det mange som svarer politisk korrekt. Hva man føler, er noe helt annet. Jeg tror det fortsatt er tabu å si høyt at man ønsker seg et spesielt kjønn, sier den danske jordmoren og graviditetscoachen Therese C. Størling til Barnimagen.com.

Betaler for å få vite kjønn - Bare se på hvor mye kvinner betaler for ultralyder for å få vite kjønnet hvis de ikke får vite det på rutineultralyden. Mange kaller jo også denne skanningen i uke 18-20 for «kjønnsskanning».

- Som jordmor opplever jeg at gravide er ekstremt opptatt av å vite hvilket kjønn barnet i magen har, og at de blir skuffet når det ikke blir slik de ønsker. På nettet er dette et hot tema, og fordi man er anonym er det lettere å være ærlig, sier Størling.

Ønsket gutt etter tre jenter Forumsidene til Klikk.no er et godt eksempel på at kvinner ønsker seg enten jente eller gutt:

- Ble faktisk veldig skuffet på ultralyd da de sa det var enda en jente. Ikke fordi det var en jente, men fordi det ikke var en gutt, skriver en gravid mor på Barnimagens forumsider.

- Jeg har 4 jenter. Skal nok innrømme at jeg hadde et lite ønske om en gutt som nr. 4. Men nå som vi har henne her, så kunne jeg ikke ha vært mer fornøyd, skriver en annen.

Ikke skjul skuffelsen Therese C. Størling tror det er helt naturlig for gravide og partnerne deres å ønske seg et spesielt kjønn. Det kan være man har to jenter fra før og ønsker seg en gutt. Og ofte er det nettopp ønsket om et visst kjønn som avgjør om man får et barn til eller ikke.

- Det er viktig å tillate seg selv å bli skuffet. Dette handler jo om identitet, forventninger og selve livet.

- Snakk høyt om disse følelsene og ikke vær flau over dem. Dersom man ikke gir rom til disse følelsene, kan det skape en konflikt i foreldrene selv, og det kan i noen tilfeller skape avstand til barnet som kommer, sier Therese C. Størling.

Doble følelser Hun tror innrømmelsen fortsatt er tabubelagt fordi vi mennesker sliter med å ha erkjenne at det er naturlig for oss å ha motstridende følelser. Selv om man blir skuffet over at barnet ikke er for eksempel jente, betyr det ikke at man ikke kommer til å elske den gutten man har fått. Men livet som foreldre byr jo på utallige opp- og nedturer som man aldri hadde forestilt seg, så dette er bare en mild forsmak, mener Størling.

I tillegg tror hun dagens kvinner er vant til å kontrollere og planlegge mye i livet.

- Uansett hvor mange kjerringråd man følger for å få ønsket kjønn, er det til sjuende og sist naturen som bestemmer, sier hun.

Ulovlig i Norge I den nevnte undersøkelsen til Gravid svarer 71 prosent at de ikke ville valgt kjønn dersom det var mulig. 2 prosent ville valgt gutt og 5 prosent ville valgt jente. 22 prosent vet ikke om de ville ha benyttet seg av muligheten.

I Norge er det ikke lov å velge kjønn på barnet, så sant det ikke er ut fra sterke medisinske hensyn, som arvelige, kjønnsbestemte sykdommer. I enkelte tilfeller kan man få støtte til behandling i utlandet.

Det er heller ikke lov å opplyse om barnets kjønn før 12. svangerskapsuke, fordi man vil hindre abort på bakgrunn av kjønn.

Grenser flyttes Professor Arne Sunde tror det fortsatt er tabu å ønske seg et visst kjønn i Norge, men at disse grensene er i ferd med å flyttes. Han har tidligere sagt til Barnimagen:

- Selv om man er enig i den norske holdningen og lovgivningen mot kjønnsseleksjon, kan man ha forståelse for at de som har flere av samme kjønn, kan ønske seg et barn av motsatt kjønn. Men for hvert barn nullstilles man, og har i prinsippet like stor sjanse for å få gutt eller jente. Det er jo også etiske spørsmål knyttet til det å ønske seg og aktivt gå inn for å skape et barn av et bestemt kjønn, selv om man bruker lovlige metoder. Man vil dessuten ha stor risiko for å bli skuffet, mener professor Sunde, som er seksjonsleder på fertilitetsklinikken ved St.Olavs Hospital i Trondheim.

Saken ble opprinnelig skrevet av BarniMagen for Klikk.no. Les her.

KJØNN BETYR IKKE NOE: 87 prosent av norske gravide skulle ønske det ikke var  mulig å bestemme kjønn på barnet, viser en undersøkelse. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com
KJØNN BETYR IKKE NOE: 87 prosent av norske gravide skulle ønske det ikke var mulig å bestemme kjønn på barnet, viser en undersøkelse. ILLUSTRASJONSFOTO: www.colourbox.com Vis mer