SEIGLIVET: Dette enorme sequoia-treet har overlevd flere skogbranner og også at det i 1895 ble skåret et hull i det stort nok til at biler kunne kjøre gjennom. Foto: Tormod Brenna
SEIGLIVET: Dette enorme sequoia-treet har overlevd flere skogbranner og også at det i 1895 ble skåret et hull i det stort nok til at biler kunne kjøre gjennom. Foto: Tormod BrennaVis mer

California

Dette treet er 2000 år gammelt – og ble nylig påkostet 350 millioner kroner

Har satt naturen 100 år tilbake i tid for å redde skogens konger.

Noen av verdens aller største trær – de enorme sequoiaene – vokser fortsatt nord i California. Mange av de over 500 kjempetrærne er over 2000 år gamle, og så massive og enorme at du må se dem for å fatte det.

Kjempe: Turguide Marsha Eason foran det enorme treet «Grizzly Giant.»
Kjempe: Turguide Marsha Eason foran det enorme treet «Grizzly Giant.» Vis mer

Og se dem kan du, mye på grunn av en framsynt amerikansk president. I 1864, mot slutten av den amerikanske borgerkrigen, og året før han ble myrdet, skrev nemlig president Abraham Lincoln under en ordre som forbød hogst og satte sequoia-skogen under statlig beskyttelse.

Området skulle ivaretas som frilufts- og rekreasjonsområde, bestemte presidenten. I 1890 ble skogen USAs andre nasjonalpark, bare Yellowstone (1872) er eldre.

I dag er The Mariposa Grove of Great Sequoias en av de største – bokstavelig talt – attraksjonene i Yosemite. Folk valfarter for å se den mektige skogen som inneholder noen av verdens aller største – og eldste trær.

40 hus av et tre

De aller største av trærne har fått egne navn. En av kjempene heter «Grizzly Giant». Mens ei norsk gran regnes som veldig stor når den når et masseinnhold på én kubikkmeter, rommet «Grizzly Giant» hele 962,9 kubikk ved siste måling i 1990!

Kjempen er 64 meter høy og har en diameter på ni meter ved rota. Det må en hel skoleklasse til for å omfavne den. Det sies at du kan bygge 40 små villaer av dette treet alene.

SKOGENS RO: Rådyrene gresser ufortrødent i skyggen av de enorme trærne. Foto: Tormod Brenna
SKOGENS RO: Rådyrene gresser ufortrødent i skyggen av de enorme trærne. Foto: Tormod Brenna Vis mer

Men denne kjempen blir likevel bare en smågutt mot «The Washington Tree» som rommer hele 1018 kubikkmeter!

«Grizzly Giant» er trolig det eldste treet i skogen. Alderen anslås til et sted mellom 1900 og 2400 år.

Måtte reddes

Og langt eldre kommer den sannsynligvis til å bli. For både «Grizzly Giant» og de andre kjempetrærne har nylig fått bedre levekår. I nesten tre år har skogen vært stengt for publikum for å sikre at trærnes livsevne ivaretas.

– Det var helt nødvendig å gjøre noe. Det var forurensing etter mye biltrafikk og en enorm asfaltert parkeringsplass med plass til 500 biler her som lå og presset på trærnes røtter. Røttene ligger ikke langt under bakken, og trærne trivdes ikke, sier skogvokter og turguide Marsha Eason.

FALLEN KJEMPE: Dette treet var det største i hele skogen, men gikk overende på 1800-tallet. Barken er borte, men selve stammen ligger godt bevart tilbake. Det vil den gjøre i flere hundre år framover. Foto: Tormod Brenna
FALLEN KJEMPE: Dette treet var det største i hele skogen, men gikk overende på 1800-tallet. Barken er borte, men selve stammen ligger godt bevart tilbake. Det vil den gjøre i flere hundre år framover. Foto: Tormod Brenna Vis mer

– Trærne var ikke i umiddelbar fare. Men vi så at yngre sequoiaer ikke vokste, og kom fram til at presset fra overflaten stresset de horisontalt-liggende røttene samtidig som den naturlige vanntilførselen ble forstyrret, sier Scott Gediman til Dagbladet.

Han er talsmann for hele Yosemite nasjonalpark.

I sommer åpnet skogen igjen, etter å ha blitt satt hundre år tilbake i tid. Asfalten er fjernet, parkeringsplassen flyttet lenger unna, og de naturlig vannveiene i våtmarksområdet gjenopprettet.

Vel verdt pengene

STOR INTERESSE: Parken med de eldgamle, og megastore, trærne er godt besøkt.
STOR INTERESSE: Parken med de eldgamle, og megastore, trærne er godt besøkt. Vis mer

-Vi har på en måte frigjort vannveiene for press fra oversiden. Dette tror vi vil føre til å trærne lever lenger og at også nye trær vokser opp, sier Gediman om prosessen som altså har gått ut på å fjerne de menneskeskapte installasjonene i skogen, og føre naturen tilbake til den tilstanden den var i før den ble oppdaget midt på 1800-tallet.

De besøkende må nå parkere ved et nybygd velkomstsenter, og fraktes med miljøvennlige hybridbusser opp til selve skogen. Restaureringen kostet om lag 350 millioner kroner.

– Det var det verdt, sier skogvokteren.

Klarer skogbrann

I sommer har California vært preget av flere store skogbranner. En av dem, «The Ferguson Fire», har rast i det samme området som sequoia-kjempene vokser.

Flammene nådde ikke hit denne gangen, men har gjort det før. Flere av trærne har tydelige brannsår fra tidligere branner.

ENORME DIMENSJONER: Ser du godt etter, kan du skimte to rådyr som beiter under det enorme sequoia-treet. Foto: Tormod Brenna
ENORME DIMENSJONER: Ser du godt etter, kan du skimte to rådyr som beiter under det enorme sequoia-treet. Foto: Tormod Brenna Vis mer

– Dette er trolig fra en brann på 1800-tallet, sier skogvokteren og peker på noen sotflekker på skogens mest berømte sequoia – «The California Tunnel Tree».

I dette treet ble det i 1895 skåret ut en åpning som var stor nok til at biler (!) kunne passere gjennom det.

Treet lever i beste velgående den dag i dag. Barken på disse skogens giganter kan bli hele 60 centimeter tykk. Det beskytter treet mot så vel insekter, sykdommer og ikke minst branner.

Dyreliv

PROPOSJONER: Stammen av et felt sequoia-tre kan omtrent brukes til dansegulv. Foto: Tormod Brenna
PROPOSJONER: Stammen av et felt sequoia-tre kan omtrent brukes til dansegulv. Foto: Tormod Brenna Vis mer

– Jeg har selv vokst opp i dette området, og jeg elsker naturen her. Det er viktig å ta vare på dette, så også våre etterkommere får oppleve denne skjønnheten lære seg å bli glad i den, sier Marsha Eason mens hun guider to australske turister rundt blant de enorme trærne.

Litt lenger inn i skogen står ei rådyrgeit og gresser sammen med sine to kalver i skyggen av en diger sequoia. Det vrimler av ekorn og småfugler, og etter hvert som dagen gryr også av måpende besøkende.

Ingen går ut av denne skogen uten å føle seg overveldet.