Dette trigger hjerteinfarktet

Tunge måltider, sterke følelser, kaffe, kokain og forurensing. Forskere har rangert 13 ulike faktorer som utløser hjerteinfarkt.

UTSATT FOR SINNE OG STRESS: Et hjerte som allerede er i faresonen for å få hjerteinfarkt, kan påvirkes av både sinne, kaffe, alkohol, fysisk anstrengelse og trafikk. Foto: Espen Røst / Dagbladet
UTSATT FOR SINNE OG STRESS: Et hjerte som allerede er i faresonen for å få hjerteinfarkt, kan påvirkes av både sinne, kaffe, alkohol, fysisk anstrengelse og trafikk. Foto: Espen Røst / DagbladetVis mer

Det anerkjente medisinske tidsskriftet The Lancet publiserer i dag en studie på ulike triggere for hjerteinfarkt.

Metaanalysen omfatter resultater fra 36 uavhengige studier på alt fra hvordan kokain og kaffe til sinne, sex og trafikk virker på hjertet.

Totalt 13 ulike triggerne er rangert etter risiko for å utløse hjerteinfarkt.

- Studien gir innblikk i mekanismer vi ikke har klart for oss. Vi vet mye om hva som forårsaker forandring inne i blodårene over tid, men vi vet ikke hva som utløser den akutte episoden som er hjerteinfarkt, sier Dag Thelle, som er epidemiolog ved UiO.

- Dette leder kanskje til at vi bedre kan forstå hvorfor hjerteinfarktet inntreffer akkurat når det hender, sier Thelle.

Farlig luftforurensning
Forskerne fra Belgia og Sveits har sett på grad av risiko på både individ- og befolkningsnivå.

Mens kokain er den triggeren som har størst effekt på individnivå, har trafikk og luftforurensning stor betydning på befolkningsnivå fordi mange er utsatt for det, skriver forfatterne.

- Luftforurensning kan både være en risikofaktor på sikt og en trigger. Studier har vist at det fører til åreforkalkning eller plakk i blodårene. Det kan også utløse infarkt ved å øke blodtrykket, eller føre til at plakk løsner fra blodårene, sier Tim S. Nawrot, forsker ved Hasselt-universitetet i Belgia og en av forfatterne bak studien, til Dagbladet.

Studien beregner at 7,4 prosent av akutte hjerteinfarkter på befolkningsnivå kan knyttes til trafikkeksponering, som bilkjøring eller sykling.

- Dette reflekterer trolig at de i trafikken både er mer utsatt for luftforurensning og stress, sier Nawrot.

- Hvordan hver enkelt får infarkt, er komplisert. Under uheldige omstendigheter er det klart at en enkelt trigger kan få effekt, men det trenger ikke å ha betydning hver gang man er utsatt for denne triggeren, sier Thor Edvardsen, overlege ved kardiologisk avdeling ved Oslo universitetssykehus.

Snømåking
Han tror store fysiske anstrengelser er triggeren hjertesyke bør være særlig oppmerksomme på.

- Her i Norge ser vi hjerteinfarkter etter snømåking eller lange skiturer, og om sommeren kommer det mange inn etter lange sykkelturer. For de som allerede har flere risikofaktorer for hjerteinfarkt, er det viktig å ta litt hensyn i det daglige, og spesielt unngå store fysiske anstrengelser. Men vi vil jo at folk skal holde seg i vanlig aktivitet, og gir ikke råd om å holde seg vekk fra andre ting, sier Edvardsen.

Risikosport
Terje Rolf Pedersen, kardiolog ved Oslo Universitetssykehus Ullevål, peker på at flere av triggerne, som fysisk utmattelse og økt emosjonell belastning, gjerne opptrer samtidig.

- Jeg har sett mange eksempler på middelaldrende menn som har måkt snø like etter middag og en krangel om hvem som skulle måke. Kombinasjonen har ført til hjerteinfarkt, sier han.

- Å rangere triggerne som de har gjort her, er en risikosport. Men det er ingen tvil om at dette er faktorer som kan utløse hjerteinfarkt, sier Pedersen.

Oslo og Finnmark
Mest usikker er rangeringen av luftforurensing.

- Dersom luftforurensing skulle være en av de viktigste triggerne, er det et paradoks at sannsynligheten for hjerteinfarkt er lavere i Oslo enn i Finnmark, som har langt renere luft. Faktum er at befolkningen i Finnmark har et høyere kolesterolnivå, høyere blodtrykk og røyker mer enn oslofolk, sier Terje Rolf Pedersen til Dagbladet.

Nawrot påpeker at studiene er gjennomført i land med mer luftforurensning enn Norge, og at det derfor ikke vil få like stor påvirkning her.

Viktig for risikogrupper
Triggerne vil normalt bare ha betydning dersom man allerede befinner seg i risikogruppa.

- Unntaket er kokain og ekstreme nikotininntak, sier Pedersen.

Han vil dermed ikke advare folk å drikke kaffe med det første.

—Ved store mengder kaffe kan man få høy hjertefrekvens som kan tenkes å øke risikoen for små sprekker i forkalkede årer. Men dette skjer ikke i friske årer. Dessuten tyder mye på at kaffe i seg selv motvirker åreforkalkninger, sier Pedersen.

For å forebygge hjerteinfarkt er det også mest hensiktsmessig å se på risikofaktorer, ikke triggere, mener Thelle.

— De fleste av disse triggerne er det vanskelig å unngå. De gir heller ikke så store utslag. For forebygging er det viktigere å se på risikofaktorene, på røyking, kosthold, fysisk aktivitet og overvekt, sier han.

Edvardsen forteller at hjerteinfarkt forårsaket av kokain øker i omfang.

— Kokain gir store sammentrekninger i blodårene, som kan føre til store hjerteinfarkter også hos personer som ikke har noen risiko for hjertesykdom fra før. Å prøve det en gang kan ha store konsekvenser. Vi har sett en klar økning i pasienter helt ned i 20-årene som kommer inn til Rikshospitalet med hjerteinfarkt etter kokainbruk, sier han.