ALLERGI: Dersom du er sensitiv, bør du spyle juletreet før du tar det inn. Illustrasjonsfoto: Colourbox
ALLERGI: Dersom du er sensitiv, bør du spyle juletreet før du tar det inn. Illustrasjonsfoto: ColourboxVis mer

Dette trikset kan redde jula

Har du pollenallergi, bør du lese dette.

Det er vel nesten ikke noe som gir like mye julestemning som et flott juletre pyntet med kuler og glitter. Men faktisk er det mange som får allergiske reaksjoner av å ha juletreet i stua.

De blir ikke allergiske mot selve juletreet, men mot noen av tingene som kan ha festet seg på treet da det stod ute.

Pollen og gasser - Midd, pollen og muggsopp er noe av det som kan sitte igjen på treet når du tar det inn, sier Grethe Amdal, seniorrådgiver i Norges Astma- og allergiforbund.

Det kan feste seg rikelig med pollen fra for eksempel bjørk eller gress i barnålene i pollensesongen. Barnålene er klebrige, slik at pollen kan sitte fast tross regn og vind. Når treet tas inn, tørker det, og pollenstøvet kan løsne og blande seg i husstøvet, skriver allergiviten.no.

- Dessuten kan juletrær med ekte nåler avgi en slags terpentinliknende gass når det blir tatt inn. Den gassen kan virke irriterende på slimhinnene, sier Amdal.

Ute i naturen blåser nemlig disse gassene bort, men når trærne kommer inn i varme rom, øker avgassingen.

Fordi det ikke blåser inne, kan konsentrasjonen av de kjemiske stoffene i inneluft bli så høy at de utløser astma og andre overfølsomhetsreaksjoner i luftveiene. Det skriver Allergiviten.no.

Pollenallergi kan bli verre om du, som mange andre, koser deg med nøtter i jula.

Hoste, eksem og tette luftveier De som har astma eller følsomme luftveier merker det først, men det trenger ikke bare å være allergikere som reagerer på trærne. Ofte er det ikke så lett å vite at man er allergisk mot noe på juletreet.

- Kanskje begynner du å hoste, blir tett i halsen eller nesen, eller du får andre allergiske symptomer. Også folk med atopisk eksem kan reagere på juleplanter, og eksemen kan dermed bli forverret rundt juletider, sier Amdal.

Allergiviten.no skriver også at mange juletrær, og spesielt de som er importert, er sprøytet med forskjellige kjemiske stoffer. Når treet tas inn i varmen, gir det fra seg slike kjemiske stoffer til innelufta.

De kan virke som irritanter ved hyperreaktivitet og gi plager.

- Spyl treet Astma- og allergiforbundet skisserer to mulige løsninger for et allergifritt juletre.

- Dersom du er sensitiv, bør du spyle juletreet før du tar det inn. La det stå til tørk i boden eller garasjen. Du skal jo uansett oppbevare det der litt for å akklimatisere treet før det havner i stua, sier Amdal.

Hun foreslår at de med sterke, eller svært plagsomme reaksjoner, vurderer å kjøpe et kunstig tre.

- Det er et alternativ for mange, og det er det tryggeste om man er veldig allergisk. Det finnes mange naturtro trær, sier Amdal.

Men hvis du tar fram ditt falske juletre fra en støvete kjeller år etter år, bør du huske på at det kan være lurt å rengjøre også dette treet.

- Dersom det har stått og blitt støvete, rengjør det også. Enten ved å tørke støv av det, eller ved å spyle det, sier Amdal.

Blomster kan også skape problemer I en artikkel på TV2.no, skriver kanalen at furu er foretrukket som juletre blant allergikere. Amdal kan avkrefte at furu er noe bedre enn gran når det gjelder allergi.

- Trær som står ute, kan ha de samme tingene på seg. Vi sidestiller gran og furu, og folk må ta samme forholdsregler for de to sortene, sier hun.

Siden det også er andre vekster enn juletreet som kan skape problemer for allergikere, ber Amdal folk om å ta hensyn.

- Julestjerner er verst, det vet vi skaper problemer for mange. Den inneholder stoffer som kan irritere hud og slimhinner. Ellers kan generelt blomster som avgir sterke dufter være et problem, slik som tulipaner, svibler og andre løkplanter, sier hun.  

I blomsterbutikken finner du mange allergivennlige planter som er minst like fine og julete som de røde stjernene.

LES OGSÅ:
25 tips til en sunnere jul

Pils og allergi kan være en dårlig kombinasjon

Legens allergiråd

Helgefylla skader hjertet ditt

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.