Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Venezia

Dette turistforbudet får selv de lokale til å rase

- Lista over ting som er forbudt i Venezia er så lang at det knapt er noe igjen du får lov til å gjøre.

FORBUD: Ordføreren i Venezia har foreslått et nytt turistforbud som får selv lokalbefolkningen til å reagere. Her fra karneval i Venezia i 2016. Foto: Reuters / NTB Scanpix
FORBUD: Ordføreren i Venezia har foreslått et nytt turistforbud som får selv lokalbefolkningen til å reagere. Her fra karneval i Venezia i 2016. Foto: Reuters / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Byen er et av verdens mest populære turistmål, og det er ikke vanskelig å forstå hvorfor.

Den italienske juvelen Venezia fikk i 2017 besøk av over 30 millioner turister. Det står i skarp kontrast til de 55 000 fastboende.

Det har ført til lokale protester mot turismen som helhet, og i særdeles alle cruiseskipene i Giudecca-kanalen.

Nå ønsker de lokale myndighetene å ta ytterligere grep for å lette turistplagene.

Nytt forbud

Myndighetene i Venezia foreslår nemlig nå å forby folk fra å sitte og ligge på bakken på offentlige steder, melder The Guardian.

Forslaget ble lansert av ordføreren i byen, Luigi Brugnaro. Han foreslår at de som bryter forbudet får en bot på alt fra 50 euro til 500 euro.

Men det foreslåtte forbudet blir ikke godt mottatt, selv av turisttrøtte fastboende, skriver The Guardian.

- Lista over ting som er forbudt i Venezia er så lang at det knapt er noe igjen du får lov til å gjøre, sier Marco Gasparinetti, lederen av lokal aktivistgruppe ved navn Gruppo Aprile 25.

- De vil måtte ansette ytterligere 5000 vakter for å håndheve et slikt forbud, legger han til.

- Sårbar by

Det foreslåtte forbudet møter også motbør fra den politiske opposisjonen i byen, deriblant fra representanter fra det populistiske Femstjernersbevegelsen, Italias største parti, som også sitter i regjeringen.

Fra før er det allerede forbudt å sitte på trappene ved ulike monumenter eller severdigheter i Venezia.

Det er også forbudt å spise piknik på offentlige plasser, hoppe ned i kanalene, kaste søppel, gå med «upassende» badetøy, mate duer og sykle, skriver britiske Telegraph.

- Venezia er unikt, og det er en spesiell by. Folk kan ha det morsomt her, men de må forstå at Venezia ikke er en strand. Det er en viktig, sårbar by. Når folk kommer til Venezia, må de kjenne reglene og respektere byen, sier Paolo Mar, Venezias turistsjef, til avisa.

Den forklaringa kjøper ikke andre aktivister, deriblant i Occupy Venice, som mener forslaget ikke vil bedre situasjonen for innbyggerne i byen.

- Problemet er ikke manglende respekt hvis en ung person som ikke har mye penger spiser matpakka si på noen trapper. Å respektere Venezia ville ha vært sette et tak for hvor mange leiligheter og hybler man kan leie ut på turistmarkedet, sier aktivister Tommaso Cacciari til Telegraph.

Færre innbyggere

Etter andre verdenskrig hadde Venezia rundt 175 000 innbyggere. I dag er det 55 000 fastboende der.

Turismen får skylda for at nesten 2000 personer flytter fra Venezia hvert år.

I fjor, som i år, demonstrerte venetianerne mot den massive strømmen av turister. Det er særlig de mange cruisebåtene som seiler inn mot Venezia de klager over.

Turistopprør

Venezia er ikke det eneste populære turistmålet i Europa hvor lokalbefolkningen har fått nok.

Også på Mallorca, et yndet reisemål for nordmenn, har lokalbefolkningen fått nok.

«Rike» nordmenn og andre skandinaver som har kjøpt leiligheter på Mallorca, og andre som deretter leier leilighetene ut, har ført til et voldsomt prispress.

Tidligere i år forbød derfor lokale myndigheter AirBnB-utleie.

MOTSTAND: Mens nordmenn og andre besøkende soler seg, spiser is og bader, har turismen i Mallorca gjort livet vanskeligere for mange av de lokale beboerne. Boligprisene skrus opp, gatene fylles av utenlandske turister, og flere mener at den opprinnelige kulturen går tapt. Manel Domènech er en av innbyggerne i Palma de Mallorca som håper på en helom... Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!