LUNDHAGS MERINO: Aktivt testteam og DinKropp.no har testet ni lette og middels tunge undertøysett av ull. Foto: Produsenten
LUNDHAGS MERINO: Aktivt testteam og DinKropp.no har testet ni lette og middels tunge undertøysett av ull. Foto: ProdusentenVis mer

Dette ullundertøyet er best i test

Vi har testet ni sett ullundertøy i et halvt år.

Vi har testet lette og middels tunge ullundertøysett. Ull lukter ikke, noe som er en fordel etter harde treningsøkter eller noen dager i fjellet.

Testresultater Vi har testet ni undertøysett av ull. Blant disse er det noen som skiller seg ut:

Best i test er Lundhags Merino. Meget god passform, komfort og isolasjonsevne og bra slitestyrke kjennetegner testvinneren.

Beste lettvekter er Devold Multisport. Klør ikke, har gode fuktegenskaper samt god lengde i livet og på ermene.

Ulvang Colibri er best til trening. Passer meget godt til trim og trening med litt intensitet, har god sliteevne og paneler (ullmesh) med «luftehull» på ryggen, i sidene og på utsiden av beina.

Norheim Nord gir deg mest for pengene. 698 kroner og fire på terningen. Et pent undertøysett med god sliteevne, god holdbarhet og god passform.

Aclima Warm Wool gir også mye for pengene: 948 kroner og terningkast fem. Slitesterk og nupper lite, og oppleves tykkere enn hva vekten skulle tilsi.

Slik er testen gjennomført Denne testen er utført av Aktivt testteam, for Fit Living og Klikk.no. Utvalget av modeller er oppdatert siden Klikks forrige test av ullundertøy i september i fjor, slik at de modellene som ikke lenger er i salg er tatt ut og informasjon er oppdatert.

Alle testmodellene er 100 % ull med egenvekt på 150 g per m2 til 250 g per m2.

Vi satte også som krav at modellene skulle være tilgjengelige i lange bukser og topp med lange ermer.

Testen gikk over seks måneder, og vi har hatt to-tre sett av de fleste modellene som er med. Enkelte av de nyeste modellene har vi disponert noe kortere tid, men de er da brukt mer intensivt.

Totalt seks erfarne testere har deltatt. De ulike egenskapene til undertøysettene er vurdert av hver enkelt tester. Erfaringene varierer noe, men resultatene her er et snitt av det testerne har rapportert.

Vi har lagt vekt på utforming, komfort og passform på de ulike modellene, siden de fleste av de andre testparameterne vil inneha naturlige variasjoner av egenskaper ut fra tykkelse på materialet de er laget av.

Vask og stell av ull Det er en forutsetning for et vellykket vedlikehold at en følger vaskeanvisningen på plagget. Alle plaggene i denne testen er merket med at de kan vaskes i maskin på 40ºC.

En test utført av SIFO i 2003 viser også at en relativt ny vaskemaskin med ullprogram generelt er mer skånsom på ullvask enn håndvask. Etter hvert har det kommet en del spesialvaskemidler beregnet for ull.

Ut fra samme test fra SIFO kom Milo best ut. Da var vaskeeffekt, dimensjonering og pris tatt med i vurderingen. Ut fra dette har det altså ingen hensikt å koste på det dyreste av spesialvaskemidler for vask av ulltøy.

Merinoull Brukes stort sett i undertøy. Omkring halvparten av verdens ullproduksjon kommer fra merinosauen eller krysninger av den.

Merinoull har tynnere fibre og er mykere enn ull vi får fra sauene her hjemme. Den blir derfor mer behagelig å ha inn mot kroppen. Vanlig saueull er billigere og brukes gjerne i mellom- og ytterplagg.

Merinosauen er en spansk sauerase utviklet gjennom mer enn 1000 år og spredt til land over hele verden. Størst er rasen i Australia og New Zealand. Det drives også avl av merinosau i Norge.

Dette har vi lagt vekt på Holdbarhet: Vi har sett etter nupper, om sømmene holder, hull, krymping, om de holder fasongen, osv. Om et plagg nupper, trenger ikke det å ha noe å si for funksjonsevne, men det er en form for slitasje og har noe å si utseendemessig. Mange av disse settene er ganske dyre - da er det også viktig at de tåler en del bruk.

Isolasjon: Vi har sammenlignet settene i testen slik at du som leser kan gjøre deg opp en mening om tykkelse og isolasjonsevne. De tynneste settene kommer selvsagt dårligere ut på dette punktet enn de tykke, men de tynne har også andre ulike egenskaper som det er viktig å se på.

Utforming, komfort og passform: Lengde på ermer, er skjorta f.eks. lang nok bak og buksene høye nok i livet, er en eventuell høy hals vid/trang, generelt snitt på plaggene. Klør plaggene, føles de behagelige på? Generell passform, sitter de godt på kroppen, hvordan er buksa i skrittet, er strikkene for slappe/stramme?

Allroundegenskaper: Her har vi sett for oss praktisk og variert bruk gjennom hele året.

Karakter: Samlet poengsum uavhengig av pris.

LES OGSÅ: Test av elektriske hansker og såler
Disse luene holder deg varm på ørene
Her er alle testvinnerne i 2011
Test av 10 lette og varme vintersko

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Lundhags Merino Polo Best i test. Karakter: 6/6 Produsent: Lundhags Pris: 1400 Devold Multisport 185 g Beste lettvekter! Karakter: 5/6 Produsent: Devold of Norway A/S Pris: 898 Aclima Warm Wool 200 g Mye for pengene! Karakter: 5/6 Produsent: Aclima A/S Pris: 948 Smartwool, Midweight Zip T og Bottom 250 Varmt, behagelig og allsidig. Karakter: 5/6 Produsent: Smartwool / Norsk Fjellsport AS Pris: 1698 Icebreaker Bodyfit 150 Atlas Lett og tynt undertøy. Karakter: 4/6 Produsent: Icebreaker/Jarbaux Sport Pris: 1000 Icebreaker Bodyfit 200 Oasis Gode allroundegenskaper. Karakter: 4/6 Produsent: Icebreaker/Jarbaux Sport Pris: 1398 Ulvang Colibri Meget god til trening. Karakter: 4/6 Produsent: Ulvang/Swix Sport AS Pris: 1098 Ulvang Klassisk Meget behagelig undertøy. Karakter: 4/6 Produsent: Ulvang/Swix Sport AS Pris: 1098 Norheim Nord Mest for pengene! Karakter: 4/6 Produsent: Norheim/Gresvig AS Pris: 698