TEST: Klikk.no og Villmarksliv har testet ti sett ullundertøy. Foto: Produsentene/Tungen/Aktivt testteam
TEST: Klikk.no og Villmarksliv har testet ti sett ullundertøy. Foto: Produsentene/Tungen/Aktivt testteamVis mer

Dette ullundertøyet er best

Vi har testet ti sett i et halvt år.

Det finnes mange bra allroundsett på markedet, men ingen passer like bra både i sommervarmen og vinterkulda. Hva du velger, avhenger av bruken. Er du aktiv hele året, er det fornuftig å ha flere sett.

Vi har testet lette og middels tunge undertøysett som bare inneholder ull. Med tanke på vekt (gram/pr. m²) varierer modellene fra ca 150 g/m². til ca. 250 g/m².

Testvinner Best i test er Lundhags merino. Den får full pott for både isolasjon, utforming, komfort og passform.

Beste lettvekter er Devold Multisport.

Aclima warm wool gir mye for pengene: 948 kroner og terningkast 5. Men Norheim Norli gir deg mest for pengene. 698 kroner og 4 på terningen.

Ulvang Colibri er best til trening.

Mer behagelig ull De aller fleste modellene i denne vektgruppen kan brukes til ulike aktiviteter året rundt, men du må selvsagt ta hensyn både til temperatur og type aktivitet. For dem som er aktive gjennom hele året, er det et godt tips å kjøpe både et av de letteste og et av de tyngste settene i denne testen. Da har man mulighet til å variere.

I dag er det stort sett merinoull som brukes i undertøy, og omkring halvparten av verdens ullproduksjon kommer fra merinosauen eller krysninger av den. Merinoull er tynnere og mykere enn ulla fra sauene her hjemme. Den er derfor mer behagelig å ha inn mot kroppen. Vanlig saueull er billigere og brukes gjerne i mellom- og ytterplagg.

Fordeler og ulemper Ull har god motstand mot smuss, og den beholder isolasjonsevnen selv om den er fuktig.

Selv om ull holder på fukt, kan den ta opp mye før den kjennes våt. En annen kjærkommen effekt er at ullplagg ikke lukter like vondt som undertøy av kunstfiber når man har hatt det på en stund.

Ull har imidlertid dårligere slitestyrke enn kunstfiber og kan som regel ikke vaskes på like høy varme. I tillegg har plagg av ren ull en tendens til å krympe noe og etter hvert miste fasongen.

Det er viktig å følge vaskeanvisningen på plagget. Ifølge merkingen skal alle plaggene i denne testen kunne vaskes i maskin på 40 grader.

En test utført av SIFO i 2003 - vi har ikke funnet noe nyere - viser også at en relativt ny vaskemaskin med ullprogram er mer skånsom til ullvask enn håndvask.

Etter hvert har det kommet en del spesialvaskemidler beregnet på ull. Ut fra samme test fra SIFO kom Milo best ut. Da var vaskeeffekt, dimensjonering og pris tatt med i vurderingen.

Det har altså ingen hensikt å betale i dyre dommer for spesialvaskemidler!

Slik er testen gjennomført I denne testen har vi bare testet plagg i 100 % ull med egenvekt på 150 g/m² til 250 g/m².

Alle modellene skulle være tilgjengelig i lange bukser og topp med lange ermer.

Testen har gått over fem - seks måneder, og vi har testet to - tre sett av de fleste modellene.

Enkelte av de nyeste modellene har vi disponert noe kortere tid, men de er da brukt mer intensivt.

Seks erfarne testere har deltatt.

LES OGSÅ: Stor test av hodelykter i 3 priskategorier
Vi har testet 9 superlette vindjakker
Test av 11 hoftesekker
Her er den beste terrengsykkelen

Saken ble opprinnelig skrevet av Villmarksliv for Klikk.no. Les her.

Lundhags merino Best i test. Karakter: 6/6 Produsent: Lundhags AS Pris: 1400 Smartwool midweight Litt varmt til helårsbruk, men en meget god allrounder. Karakter: 5/6 Produsent: Norsk Fjellsport AS Pris: 1698 Devold Multisport Beste lettvekter. Karakter: 5/6 Produsent: Devold of Norway A/S Pris: 898 Aclima warm wool Mye for pengene. Karakter: 5/6 Produsent: Aclima A/S Pris: 948 Smartwool sport Lett og tynt, passer godt til ulike aktiviteter året rundt. Karakter: 5/6 Produsent: Norsk Fjellsport AS Pris: 1398 Norheim Norli Mest for pengene. Karakter: 4/6 Produsent: G-sport AS Pris: 698 Ulvang klassisk En god allrounder til helårsbruk. Karakter: 4/6 Produsent: Swix Sport AS Pris: 1098 Icebreaker 200 Mangler litt på passform, men likevel en god allrounder. Høy pris. Karakter: 4/6 Produsent: Jarbaux Sport Pris: 1398 Ulvang Colibri Best til trening. Karakter: 4/6 Produsent: Swix Sport AS Pris: 1098 Icebreaker 150 God og pen lettvekter. Karakter: 4/6 Produsent: Jarbaux Sport Pris: 1000